Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 23.10. 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на двадесет и трети  септември две хиляди и четиринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №_221_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от И.Ш. ***, ЕГН**********, срещу НП №14-0241-000159/06.06.2014г. на началник група към ОДМВР Плевен, РУ-  Белене.

          Жалбоподателят оспорва издаденото наказателно постановление, като счита, че същото е неправилно и незаконосъобразно поради допуснатите в рамките на административнонаказателната процедура нарушения на процесуалните и материалните разпоредби на закона.

Моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление, с което му е наложена глоба в размер на 160 лв.

          В съдебно заседание процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата.  Счита, че не е налице умисъл от страна на жалбоподотателя за извършване на нарушението, тъй като едва след съставяне на акта е разбрал, че моторното превозно средство е мотоциклет, а не мотопед.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение на 07.05.2014г. против И.Ш.,  затова че на същата дата около 16:45ч. в гр. Белене, ул. „Иван Вазов” до Читалище „Христо Ботев” гр. Белене, управлява мотоциклет с рег. № *, собственост на Г.С., като управлява МПС без да притежава валидна категория за управляваното от него превозно средство, без да е представен на ГТП, с което е нарушил чл. 150а, ал.1 и чл. 147, ал.1 от ЗДвП.

За нарушенията, констатирани с АУАН, административно наказващият орган е издал против жалбоподателя наказателно постановление, с което му е наложил административно наказание на основание чл. 177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП глоба в размер на 150 лв. и на основание чл. 185 от ЗДвП – глоба в размер на 10 лв.

 В съдебно заседание обяснения е дал И.Ш.. Разпитани са свидетелите К.Р. и Б.Д..

Свидетелят Р. *** заявява, че получил сигнал за движещ се мотопед с фалшиви регистрационни табели. Мотопедът бил паркиран, като впоследствие са установили водача И.Ш.. Свидетелят Р. попитал жалбоподателя управлявал ли е автомобила, на което той отговорил утвърдително. Самият св. Р. заявява, че не е видял Ш. да управлява. Поканили жалбоподателя в случай, че е правоспособен водач, да отидат в РУП, тъй като  имало проблеми с компютъра в полицията и не успели да направят справка.

Установява се от показанията на служителя в РУП – Белене Б.Д., че оказал съдействие на колегата си във връзка с получен сигнал за мотопед с фалшива регистрация. Ш. ***. От извършената справка след представяне на документите за мотопеда, се установило, че е моторното превозно средство е мотоциклет. Съставен е бил акт за констатираните нарушения.

И двамата свидетели са категорични, че АУАН е бил съставен на жалбоподателя за това, че е управлявал след като е бил поканен от полицаите да отидат до сградата на РУП - Белене. 

В докладната записка от К.Р., приложена към преписката по жалбата се сочи, че около 16:40ч. е получил анонимен сигнал на личния му телефон, че в гр. Белене, на ул. „Иван Вазов”, до читалище „Христо Ботев” се движи мотопед с фалшиви рег. табела и същият паркирал на ул. ”Иван Вазов”. На посочената улица „Иван Вазов” установили паркиран мотоциклет, а до читалище „Христо Ботев” установили лицето И.Ш.. Последният заявил, че е управлявал МПС – то. Поради притеснение Ш. не успял да намери свидетелството си за управление и документите на МПС-то. Ш. бил поканен до РУП – Белене за изясняване на случая.

Актът за установяване на административно нарушение е съставен за извършено от Ш. нарушение в 16:45ч. на 07.05.2014г., което се изразява в управление на мотоциклет без жалбоподателят да притежава валидна категория за управляваното от него превозно средство и без то да е представено на ГТП. Проверката от служителите в полицията е извършена след получен анонимен сигнал за движение на мотопед с фалшива регистрационна табела в 16:40ч.

Съдът приема за безспорно установено, че моторното превозно средство е било паркирано до местоработата на жалбоподателя, като Ш. бил поканен от полицейския инспектор да отиде в РУП – Белене за изясняване на случая.

В съдебно заседание от разпита на свидетелите – служители в РУП - Белене се установи, че АУАН е съставен на жалбоподателя за нарушение, извършено от него в един по – късен момент след като не е представил документите за управление на моторното превозно средство и  след като е бил поканен от полицаите да ги последва до сградата на РУМВР. Двамата свидетели са категорични, че не са установили жалбоподателят да управлява моторното превозно средство преди това.

От така изложената фактическа обстановка съществува неяснота за кое точно нарушение е санкциониран жалбоподателят –за това, което е извършил преди получаване на сигнала от полицаите и за което Ш. е поканен в РУП за изясняване на случая, или за управление на МПС, без да притежава валидна категория  и без да е представен на ГТП, но в по – късен период от време, несъвпадащ с посочения час на извършване на нарушението в АУАН.

Според чл. 6 от ЗАНН, административно нарушение е това деяние (действие или бездействие), което нарушава обществения ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.   

Към делото е представена справка, съгласно която Ш. е правоспособен водач, който има право да управлява МПС до 50 куб., поради което същият е отговорил на служителите в полицията, че е правоспособен водач.

Следва да се отбележи, че дори и самите полицаи в показанията си в качеството на свидетели сочат, че след представяне на талона за регистрация от бащата на жалбоподателя са разбрали, че управляваното моторно превозно средство е мотоциклет.

Безспорно е нарушено правото на защита на наказаното лице, тъй като последният не може да разбере, срещу какво нарушение да се защитава, и съответно да организира защитата си.

Поради изложените съображения съдът счита, че следва да отмени издаденото наказателно постановление като незаконосъобразно, поради което

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление НП №14-0241-000159/06.06.2014г. на началник група към ОДМВР Плевен, РУ - Белене, с което на И.Ш., ЕГН********** ***, за нарушение на чл. 150а, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на СТО И ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА и за нарушение на чл. 147, ал.1 от ЗДвП, на основание чл. 185 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на ДЕСЕТ ЛЕВА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                         

СЪДИЯ: