Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 05.12. 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на шести ноември  две хиляди и четиринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №_277_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Н.Ц., с ЕГН**********,***, против НП №14-0241-000261/ 09.09.2014г. на Началник РУП – Белене. В жалбата се сочи, че издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно, издадено е в нарушение на процесуалния и материалния закон, като моли изцяло да бъде отменено със всички законови последици. Счита, че издаденото наказателно постановление не е издадено от компетентен орган, който има право да издава наказателни постановления съгласно чл.189, ал.12 от ЗДвП. Твърди в жалбата си, че в издаденото наказателно постановление липсват обстоятелства като описание на нарушението, точно мястото място където е извършено, обстоятелства при които е извършено, доказателството, които го потвърждават, както и законните разпоредби, които са били нарушени, а в АУАН липсвало точно мястото на извършване на нарушението. Сочи, че процесното НП е незаконосъобразно и не е съобразено с материално-правните разпоредби на закона.

          Моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление с всички законни последици от това.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Съдът приема, че жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

 Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН от 13.08.2014г. затова, че на същата дата около 02.15ч. в гр.Белене, на ул.”Кирил и Методий”, до сграда на РУП – Белене, като пътник в лек автомобил „Дачия *”, с рег. №*, излиза извън превозното средство, спряно за проверка, без разрешение на контролния орган.

          В съдебно заседание са разпитани свидетели – служители в РУП – Белене К.А. и Н.У.. От показанията на свидетеля А. се установява, че работи в РУМВР – Белене и на датата, посочена в акта с колегата си У. са изпълнявали патрулна дейност в гр.Белене. По време на дежурството спрели за проверка лек автомобил с * регистрация за проверка. Извършили проверка на документите на водача, поискали лична карта и на пътника – жалбоподателката, която не представила такава. След това поканил водача до служебния автомобил за извършване на проверка за алкохол, като в същото време без покана е слязла от автомобила жалбоподателката. Свидетелят й обяснил, че без покана и разрешение от тяхна страна няма право да излиза от автомобила, но въпреки всичко е излязла и започнала да се държи грубо и арогантно с тях, като ги обижда и заплашва. Самоличността на жалбоподателката била установена чрез извършване на проверка по БДС.

Свидетелят У. в показанията си сочи, че работи в РУМВР – Белене и по утвърден график са изпълнявали патрулно - постова дейност в гр.Белене. Спрян е бил автомобил за проверка. Пътничката в автомобила е слязла без да има разрешение за това от органите на реда, започнала е да се държи грубо, арогантно, да ги обижда и заплашва. Самоличността на жалбоподателката е била установена след като същата е заявила ЕГН-то си и при проверка в БДС е установена самоличността й. Многократно й е била отправяна покана да се прибере в автомобила, но тя не пожелала и в продължение на половин час по време на проверката е била навън. За констатираното нарушение на лицето е съставен АУАН в нейно присъствие, като същият й е бил предявен.

Показанията на свидетелите – служител в РУП - Белене са последователни, логични, вътрешно непротиворечиви, дадени въз основа на техните лични възприятия, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Жалбоподателят навежда доводи, че обжалваното НП е нищожен административен акт, тъй като е издадено от некомпетентен орган - Началник РУП към ОДМВР – Плевен.

Възражението е неоснователно. Издаденото въз основа на АУАН наказателно постановление е издадено от компетентен орган, което се установява от представената Заповед от МВР за определяне на длъжностни лица от МВР, които да издават НП по Закона за движение по пътищата.

Наказващият орган е санкционирал жалбоподателя с административно наказание глоба за това, че е нарушила разпоредбата чл. 137, т.3 от Закона за движение по пътищата, като на основание чл. 185 от ЗДвП й е наложена глоба в размер на 20 лв.

И в АУАН и в НП е посочена нарушената разпоредба – чл. 137, т.3 от ЗДвП, според която на пътниците е забранено да излизат извън превозното средство, спряно за проверка, без разрешение на контролния орган.

Безспорно е установено, че автомобилът, в който е пътувала жалбоподателката, е бил спрян от полицаите за извършване на проверка, че тя е напуснала автомобила без разрешение на контролния орган, както и че й е обяснено от извършващите проверка полицаи, че без тяхно разрешение няма право да напуска автомобила, но въпреки това тя е слязла от таксито.  

При издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да водят до незаконосъобразност на същото и да обуславят отмяната му.

НП е законосъобразно, издадено е от компетентен орган, в съответствие с процесуалните изисквания, въз основа на законосъобразен АУАН, при спазване на установената форма, ред и изискуеми реквизити.

Съдът приема, че правилно е ангажирана административно наказателната отговорност на жалбоподателката.

Съдът счита, че при определяне на наказанието наказващият орган е взел предвид обществената опасност на деянието и дееца, поради което наказателното постановление следва да бъде потвърдено като законосъобразно.

          На основание изложеното, съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №14-0241-000261/09.09.2014г., издадено от ВНД Началник РУП към ОДМВР – Плевен – РУ – Белене, с което на Н.Ц., с ЕГН**********,***, е наложено на основание чл. 185 от ЗДвП административно наказание глоба в размер на ДВАДЕСЕТ ЛЕВА, КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                               

                             СЪДИЯ: