Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 29.12.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на десети декември 2014 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Р.П. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. №321 по описа за 2014 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд-Левски е постъпила жалба от И.Е. ***, ЕГН **********, против наказателно постановление №КД-01-04-101/28.10.2014 г. на Директор РЗИ-Плевен.

            В жалбата се твърди, че наказателното постановление е незаконосъобразно поради издаването му в съществено нарушение на процесуалните правила.

            Жалбаподателят счита, че неправилно му е вменено нарушение по чл.2, ал.2 от Наредба №15/2006 г. на МЗ, изразяващо се в „непредставяне на лична здравна книжка на контролен орган”. Счита, че изискването за издаване и представяне на здравна книжка се отнася за лицата, работещи при определен работодател, а не за самия работодател, какъвто се явява в качеството си на представляващ ЕТ „Е.”.

Излага съображения, че изискванията в цитираната наредба за издаване и представяне на здравна книжка се отнасят за работещи обекти, докато описания такъв в наказателното постановление не функционира, като предприятие, което произвежда и/или търгува с храни. Твърди, че стопанисвания от него обект е осъществявал подобна дейност до 26.06.2014 г., когато е прекратен трудовия договор на последния работник от персонала, поради което към момента на проверката – 09.09.2014 г. се явява лице, представляващо наемателя на помещението, и като такова не е нормативно задължено да има здравна книжка.   

            Излага съображения, че изискванията в цитираната наредба за издаване и представяне на здравна книжка се отнасят за лицата, работещи в обектите, изрично и изчерпателно изброени в чл.1, ал.1 от Наредба №15/2006 г. на МЗ. В тази връзка сочи, че от 26.06.2014 г., процесният обект функционира като „пункт за извършване на букмейкърска дейност”, т.е. като обект, различен от изброените в наредбата. Счита, че и на това основание не е имал задължение за издаване и представяне на здравна книжка на контролен орган.

            Жалбата се поддържа в съдебно заседание лично от жалбоподателя и процесуалния му представител – адв.Б.Б. ***, на посочените в нея основания. Молят съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Ответната страна по жалбата взема писмено становище по наведените в нея доводи. Излагат се съображения, че провереният обект представлява снек-бар, т.е. обект за търговия с храни, включително напитки, каквито са били предлагани на предлагани на място в момента на проверката. Представляващият обекта е работил лично, бил е единственият работещ в него, поради което се твърди, че за него възниква задължението по чл.2, ал.2 от специалната наредба – да съхранява в обекта личните здравни книжки на работещите лица, включително и своята собствена, и да представя същите за проверка при поискване от контролните органи.

Твърди се, че обекта снек-бар се намирал в едната част на залата, с обособен барплот, в която част имало инсталирани работещи хладилни витрини, заредени с безалкохолно и бира, предназначени за продажба на клиенти. Позовават се на оригиналния касов бон, видно от който е, че фискалния касов апарат е регистриран за обект снек-бар.

Счита, че е безспорно установено вмененото на жалбоподателя нарушение, а наложената санкция е в минимален размер. Моли съда да постанови решение, с което да потвърди издаденото наказателно постановление.   

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Съдът намира, че жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява, че на 09.09.2014 г., длъжностните лица към РЗИ–Плевен: инспекторите М.Ц. и П.Н., посетили обект в ***, стопанисван от ЕТ „Е.”, с управител жалбоподателя. Контролните органи видели, че в обекта има хладилни витрини с безалкохолни напитки и бира, поради което поискали на жалбоподателя лична здравна книжка, но същият не представил такава. Инспекторите го накарали да пусне нулев касов бон, на който пишело, че регистрацията на обекта от ОДБХ е снек-бар. За констатираното нарушение, свидетелката М.Ц. съставила фиш за извършена проверка и АУАН, които жалбоподателят отказал да подпише. Не се отзовал и на изпратена покана в РЗИ-Плевен, поради което съставеният акт му бил връчен по-късно, чрез кмета на Община-*.

Направените констатациите при извършената проверка били отразени в съставения фиш на място от контролните органи. Към нея е прикрепен нулев фискален бон.

Видно от АУАН №КД-01-06-079/06.10.2014 г. е, че е съставен против И.Е. за това, че при извършена инспекция на 09.09.2014 г. в снек-бар „Е.”, находящ се в ***, стопанисван от ЕТ „Е.”, жалбоподателят, в качеството си на управител на обекта, не представя лична здравна книжка в момента на проверката при поискване от контролните органи.

Посочена е като нарушена разпоредбата на чл.2, ал.2 от Наредба №15/2006 г. на МЗ. Актът е връчен лично на жалбоподателя на 14.10.2014 г., срещу подпис, чрез кмета на Община-*.

Въз основа на така съставения акт, наказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.299, ал.1 от ЗЗ наложил на И.Е., с месторабота снек-бар в ***, административно наказание глоба в размер на 100 лева, за извършено нарушение на чл.2, ал.2 от Наредба №15/2006 г. на МЗ.

Съдът намира за основателни направените възражения от защитата, че изискванията в цитираната наредба за издаване и представяне на здравна книжка се отнасят само за лица, работещи в предприятие, което произвежда и/или търгува с храни и само за функциониращи обекти. По делото са приети писмени доказателства, които водят на извод, че описаният в наказателното постановление обект не функционира като предприятие, което произвежда и/или търгува с храни по смисъла на наредбата, а жалбоподателят не е работил към момента на проверката в такъв обект.  

Вярно е, че имотът, в който се помещава проверения обект е собственост на *, със седалище и адрес на управление ***, като собственикът, по силата на сключен договор за наем на недвижим имот на 21.03.2005 г., е предоставил за временно и възмездно ползване на ЕТ „Е.”, със седалище и адрес на управление ***, представляван от И.Е., собствения си недвижим имот, а именно: кафе-аператив, находящ се в ***. Действието на договора е продължил за неопределено време, след изтичане на тригодишния наемен срок, при условията на чл.16 от допълнителните условия.

Жалбоподателят не оспорва в обяснението си факта, че е ползвал наетия обект по предназначение, именно: като кафе-аператив, но заявява, че е осъществявал такава дейност до 26.06.2014 г., когато е прекратен трудовия договор на последния работник от персонала. Съдът кредитира дадените от Е. обяснения в този смисъл, предвид обстоятелството, че те кореспондират на писмените доказателства по делото.        

Видно от два броя справки от НАП за приети и отхвърлени уведомления по чл.62, ал.5 от КТ /на л.25 и л.23/ и един брой уведомление по чл.62, ал.5 от КТ /лист 24/ е, че едноличният търговец, стопанисващ проверения обект, в качеството си на работодател, е заверил на 26.06.2014 г. уведомление за прекратяване на трудово правоотношение с В.К., назначена по трудов договор в обекта на длъжността барман, сключен на 15.04.2014 г. Следователно, към момента на проверката – 09.09.2014 г., Е. се е явявал лице, представляващо наемателя на помещението, и като такова не е бил нормативно задължен да има здравна книжка.

В подкрепа на дадените обяснения от жалбоподателя, че считано от 26.06.2014 г., провереният обект функционира като „пункт за извършване на букмейкърска дейност”, т.е. различен от изброените в наредбата, е представения договор за възлагане и извършване на букмейкърска дейност между „Е.” ООД, със седалище и адрес на управление *** и едноличния търговец, представляван от жалбоподателя, по силата на който букмейкърската дейност следва да се извършва в одобрено помещение – букмейкърски пункт, на адрес в ***, със Сигнатурен №*. Показанията на свидетелката К.С. кореспондират на обясненията на жалбоподателя и цитирания по-горе договор, относно обстоятелството, че от месец юни 2014 г. функционира само букмейкърски клуб, а поради липса на оборот заведението е спряло да работи, като е освободена и барманката.    

По искане на ответната страна по делото е изискано и прието като писмено доказателство Удостоверение за регистрация на заведение за обществено хранене №632/29.11.2011 г., издадено от ОДБХ за обект: кафе-аператив, находящ се в ***, стопанисвано от ЕТ „Е.”. Удостоверението за регистрация е издадено на основание чл.12 от Закона за храните, като действието му е безсрочно. Регистрацията, съгласно чл.16, ал.2, т.1 и т.2 от Закона за храните се заличава при прекратяване на дейността по искане на лицето, което извършва производство или търговия с храни в обекта. Доколкото на жаблбоподателя не се търси отговорност за неизпълнение на това задължение, липсата на заличена регистрация при наличие на предпоставките за това, не касае настоящото производство.

Показанията на свидетелките Ц. и Н. също пораждат съмнения относно действително осъществяваната дейност в обекта, към момента на проверката. И двете твърдят, че са заварили жалбоподателя зад бара, но в заведението не е имало клиенти, на които да се сервират напитки. Извършване на нарушението свързват единствено с наличието на хладилни витрини, заредени с безалкохолни напитки и бира, както и издадена нулева касова бележка с данните на фирмата.

При така дадените показания от свидетелките не става ясно какво точно нарушение са констатирали - нарушение по чл.2, ал.2 или нарушение по чл.2, ал.3 от Наредба №15/2006 г. на МЗ.

Първата разпоредба /цитирана в АУАН и НП/ предвижда задължение личните здравни книжки да се съхраняват в обекта, в който лицето работи, и да се представят за проверка при поискване от контролните органи.

Втората разпоредба вменява задължение за провеждане на предварителни и периодични медицински прегледи и изследвания и редовност на здравните книжки, както на работещите в обекта, така и на съответния работодател.

Сам по себе си факта, че при извършената проверка жалбоподателят не е представил лична здравна книжка, не води автоматично на извод, че медицински прегледи не са били проведени, и още по-малко за естеството на същите – първоначални или периодични. Установяването на този факт е пряко свързан със субекта на нарушението, защото в санкционната разпоредба на чл.229 от Закона за здравето е предвидена отговорност за извършено нарушение от физически лица, еднолични търговци и юридически лица.

Касае се за неправилно приложението на материалния закон, независимо от обстоятелството, че провереният обект очевидно не попада в кръга на обектите по чл.1, ал.1 от наредбата, а жалбоподателят очевидно не попада в кръга на субектите, спрямо които наредбата въвежда задължителни правила за поведение, в какъвто смисъл са изложените доводите от защитата.

Предвид изложеното по-горе, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено, като незаконосъобразно и неправилно.

Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                                Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление № КД-01-04-101/28.10.2014 г. на Директор на РЗИ–Плевен, с което на И.Е. ***, ЕГН **********, е наложено на основание чл.229, ал.1 от Закона за здравето, административно наказание глоба в размер на 100 лева, за нарушение на чл.2, ал.2 от Наредба №15/2006 г. на МЗ, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                                

  

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: