РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _27.02. 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и девети януари_ 2015 г. в състав:

 

                           Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело № 351 по описа за 2014 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от „К.” ООД, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от управителя К.И., с ЕГН **********, против наказателно постановление №15-1503090/22.10.2014г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен, с което му е наложена имуществена санкция в размер на 300 лв., за нарушение на чл. 52 от ЗБУТ и чл. 2 от Наредба за задължителното застраховане ДВ 15/2006г. Твърди, че не оспорва нарушението, а моли за определяне размера на санкцията в рамките на законовия минимум.

          Съображенията на жалбоподателя са, че управляваното от него дружество внася всички застраховки, които ангажираната от него служба за трудова медицина е посочила и за които има информация. За застраховка на служител като * според  жалбоподателя е възникнал пропуск, защото дейността е съвместна със „С.” АД. Сочи, че до момента нямат нарушение то този характер и моли съда да вземе предвид, че същото се явява като първо за фирмата и от него не са произтекли вредни последици, като дружеството е отстранило веднага установеното нарушение, като е  сключило договор за задължителна застраховка „трудова злополука” за лицето. Счита, че минималното по вид и размер наказание е необходимо и достатъчно да изпълни целите на закона.

Моли съда да измени наказателното постановление, като намали размера на наложеното наказание до законовия минимум.

В с.з. жалбоподателят поддържа жалбата.

За ответника по жалбата се явява ЮК И., която моли съда да остави без уважение подадената жалба като неоснователна. Счита, че от представените по делото писмени и гласни доказателства по безспорен начин е установено нарушението.   

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, и като такава се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, съдът счита, че следва да бъде намален размерът на имуществената санкция.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение от 05.09.2014г. против жалбоподателя за това, че при извършена проверка на 26.08.2014г. в обект „офис за * услуги” в гр. Белене и при извършено документална проверка на 05.09.2014г. е констатирано, че „К.” ООД *** в качеството си на работодател, представлявано от К.И. – управител, е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство, като не е застраховал за своя сметка за риска „трудова злополука” лицето Н.И. на длъжност „*”. Посочена е като нарушена разпоредбата на чл. 52 от ЗЗБУТ и чл.2 от Наредба за задължителното застраховане.

На основание така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление.

За нарушението на основание чл. 416, ал.5 от КТ във вр. с чл. 415в от КТ административнонаказващият орган е наложил на „К.” ООД имуществена санкция в размер на 300 лв.

От показанията на разпитания свидетел – служител в Инспекция по труда – Плевен се установява, че е извършена проверка в обекта. При документалната проверка е констатирано, че на лицето – * не е направена задължителна застраховка „трудова злополука” и че за констатираното нарушение е съставен АУАН.

След проверката е представена задължителната застраховка.

Показанията на свидетелката са логични, последователни, непротиворечиви, дадени въз основа на личните възприятия относно фактите. Показанията са дадени добросъвестно и съответстват на писмените доказателства, приложени към делото. На основание изложеното съдът кредитира показанията като достоверни.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение, за което му е съставен АУАН – че е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство, като не е застраховал за своя сметка за риска „трудова злополука” *.

Според съда при съставяне на АУАН и НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да засягат правото на защита на жалбоподателя. НП е издадено от компетентно лице. И АУАН и НП съдържат всички необходими реквизити, поради което наказателното постановление не съдържа пороци, които да водят до неговата незаконосъобразност.  

Относно размера на наложеното административно наказание съдът счита, че в обжалваното наказателно постановление няма изложени никакви мотиви относно определяне размера на наказанието.

Съдът съобрази, че в случая не е застраховано едно лице за риска „трудова злополука” и нарушението е извършено за първи път, поради което счита, че следва размерът на така наложената имуществена санкция да бъде намален до предвидения минимален размер от 100 лв.    

Предвид гореизложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

 

На основание чл.63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ наказателно постановление №15-1503090/22.10.2014г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен, с което на ЕТ „К.” ООД, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: ***, представляван от К.И., с ЕГН **********, е наложена на основание чл.416, ал.5, във вр. с чл.41в от КТ имуществена санкция в размер на 300 лева, за нарушение на чл. 52 от ЗБУТ и чл. 2 от НЗЗ, като НАМАЛЯВА размера на имуществената санкция от триста лв. на СТО лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                       

 

       СЪДИЯ: