Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 04.02.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на четвърти февруари 2015 г. в състав:

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Цветомир Папурков, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. № 3 по описа за 2015 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предвид данните по делото и на основание закона, съдът

      

Р Е Ш И :

 

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във вр. с чл.78а от НК, М.М., ***, ЕГН **********, от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено престъпление по чл.343, ал.3, пр.4, б.”а”, пр.2, във вр. с ал.1, б.”б”, пр.2, във вр. с чл.342, ал.1, пр.3 от НК за това, че:

На 20.03.2014 г., на път ІІІ-3002, при км8+440, между с.Българене и с.Стежерово, обл.Плевен, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Опел”, модел *, с рег.№ *, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

- чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП – „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди”;

- чл.8, ал.1 от ЗДвП – „Водачите на ППС използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго”;

- и чл.16, ал.1 от ЗДвП – „На пътно платно с двупосочно движение на водача на ППС е забранено, когато платното за движение има две пътни ленти – да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне”,

като навлязъл в платното за насрещно движение, вследствие на което настъпило пътнотранспортно произшествие с правомерно движещия се лек автомобил „Мерцедес”, модел *, с рег.№ *, управляван от Д.А. от ***, като с деянието си причинил по непредпазливост средна телесна повреда на повече от едно лице – на две лица, както следва:

- на Г.М. от ***, ЕГН **********, причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на костите на лявата предмишница, довело до трайно затруднение движението на левия горен крайник за срок от около 3-4 месеца, при обичаен ход на оздравителния процес;

          - на М.И. от ***, ЕГН **********, причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на първата фаланга на пети пръст на дясната ръка, довело до трайно затруднение движението на десния горен крайник за срок около месец и половина, при обичаен ход на оздравителния процес.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на М.М. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

          НАЛАГА на основание чл.78а, ал.4, във вр. с чл.343г, във вр. с чл.37, т.7 от НК на М.М. административно наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДИН МЕСЕЦ.

          ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НК М.М. да заплати по сметка на ОД на МВР-Плевен направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 445 лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок, считано от днес.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: