ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 15.01.2015 г.

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на петнадесети януари 2015 г. в състав:

                   Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                Съдебни заседатели: 1. Т.Й.

                                                       2. М.А.

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Диана Мицканова сложи за разглеждане ч.н.д.366 по описа за 2014 год., докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ОСЪДЕНИЯТ Х.Я. – редовно призован в Затвора Плевен – явява се лично.

НЕ СЕ ЯВЯВА адв.А.А. *** – определен от АК – Плевен за служебен защитник на осъдения.

НЕ СЕ ЯВЯВА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА РП-ЛЕВСКИ.

 

         След извършена служебна справка в Служба Деловодство при РС-Левски се установи, че адв.А. и прокурор Диана Мицканова участват в съдебно заседание по друго наказателно дело, разглеждано от друг състав на съда, което предстои да приключи със сключване на споразумение.

         Съдът счита, че следва да бъде дадена почивка до явяване на определеният за служебен защитник на осъдения Я. – адв.А. *** и представител на прокуратурата.

         Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ПОЧИВКА до явяване на определеният за служебен защитник на осъдения Я. – адв.А. *** и представител на прокуратурата.

 

СЛЕД ПОЧИВКАТА на именното повикване в 11:30 часа се явиха:

ОСЪДЕНИЯТ Х.Я. – редовно призован в Затвора Плевен – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адв.А.А. *** – определен от АК – Плевен за служебен защитник на осъдения.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Диана Мицканова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.А. – Да се даде ход на делото. Запознат съм с делото, готов съм да поема защитата на осъдения.

ОСЪДЕНИЯТ – Да се даде ход. Съгласен съм да участва адвокат А. в това производство.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в дн.с.з., като в настоящото производство следва да бъде назначен адвокат А.А. *** за служебен защитник на осъдения Х.Я. на основание чл.94, ал.1, т.6 от НПК, тъй като защитата му е задължителна, предвид обстоятелството, че изтърпява наказание лишаване от свобода в Затвора Плевен.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

НАЗНАЧАВА на основание чл.94, ал.1, т.6 от НПК за служебен защитник на осъдения Х.Я. - адвокат А.А. ***.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНИЯ:

Х.Я. – ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК като съдът докладва справка за съдимост по отношение на осъдения Я., ведно с бюлетините за съдимост, както и справка от Затвора - Плевен относно изтърпяното наказание лишаване от свобода към 15.01.2015г., като дава възможност на страните да вземат становище по приемането им като писмени доказателства по делото.

 

ПРОКУРОРЪТ – Същите са относими към предмета на доказване по настоящото производство, поради което моля да бъдат приети и вложени към делото. Не правя отвод на съдебния състав и на секретаря.

АДВ. А. – Отводи не правим, нови искания нямаме. Да се приемат докладваните писмени доказателства.

ОСЪДЕНИЯТ Не правя отводи. Да се приемат писмените доказателства.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини за съдимост по отношение на осъдения Д.Б., както и справка от Затвора-Плевен за изтърпяно наказание „лишаване от свобода”.

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ПРОКУРОРЪТ – Няма да сочим нови доказателства.

АДВ. А. – Няма да сочим нови доказателства.

ОСЪДЕНИЯТ Няма да соча нови доказателства.

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се приключи.

АДВ. А. – Да се приключи.

ОСЪДЕНИЯТ Да се приключи.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРОКУРОРЪТ Уважаема г-жо председател, уважаеми съдебни заседатели, настоящото производство е инициирано по депозирана от страна на осъдения Х.Я., със снета по делото самоличност, молба – запитване, която по същината си представлява искане за извършване на групиране и последващо кумулиране на наказанията по отделни осъждания по смисъла на чл. 23 - 25 от НК. Видно от събраните по делото доказателства е, че г-н Я. е бил осъден на наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 месеца, което да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип и което е станало с акт на РС-Левски от 15.11.2013г., което представлява протоколно определение за одобряване на постигнато споразумение. Тъй като съдът е констатирал, че деянието е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане, а именно по дело №260/2010г. на РС-Левски, в сила от 19.07.2010г. и въз основа на това констатирано от него обстоятелство е постановил осъденият Я., със снетата самоличност, на основание чл.68, ал.1 от НК да изтърпи именно това отложено наказание в размер на 3 години, при първоначален строг режим в затвор от закрит тип, тъй като, както споменах по-рано, последното осъждане на Я. е станало за деяние, извършено в изпитателния срок на предходно такова.

По делото съществува като доказателство и е приложено и приспадане на времето, през което осъденият е бил задържан под стража и е бил с мярка „домашен арест”, което е извършено с постановление по реда на чл.59 от НК на РП-Левски.

От изложеното дотук считам, че се установява липсата на основания за прилагане на разпоредбите на НК, касаещи групиране на отделни осъждания и кумулиране на наказанията по същите, тъй като с деянието по второто осъждане на осъдения Я. е извършено след като е имало влязла в сила осъдителна присъда по отношение на първото в неговия изпитателен срок. По тази причина моля настоящия съдебен състав да не уважава депозираното искане от страна на осъдения Х.Я. за извършване на групиране и последваща кумулация на наказанията по отделните му осъждания.

Моля настоящия съдебен състав да се произнесе в този смисъл.

 

АДВ. А. – Уважаема г-жо председател, уважаеми съдебни заседатели, считам, че следва да бъде уважена молбата на осъдения и да бъде извършено исканото от него групиране, налице са основания за това и кумулиране на присъдите.

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ОСЪДЕНИЯ – Не може ли да стане цяла присъда, а не три по четири. Трите години се избиват с работа, а мен на работа не ме искат. Как да избия с работа три години? Трябва да избия три години и след това на половината на четирите месеца да изляза.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ – Искам да свършва делото по-бързо и да си ходя.

 

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

         Съдът се оттегли на тайно съвещание.

 

След съвещание, съдът, като прецени направеното искане и становището на страните, намира за установено следното:

 

Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК, във вр. с чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК.

В Районен съд-Левски е постъпила молба от осъдения Х.Я.. Същият, считано от 12.11.2013 г. изтърпява в Затвора-Плевен наказание лишаване от свобода за срок от три години, приведено на основание чл.68 от НК с определение №179/15.11.2013г. по н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС-Левски, влязло в законна сила на 02.12.2013г, съгласно справка от Затвора-Плевен. Предстои да търпи наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца, ноложено му със споразумение №85/15.11.2013г., постановено по н.о.х.д. №478/2013г. на РС-Левски, влязло в законна сила на 15.11.2013г.

Моли съда да групира наложените му наказания лишаване от свобода със споразумение по н.о.х.д. №476/2012 г. и споразумение №478/2013г., и двете по описа  на РС-Левски. Счита, че определянето на общо наказания по двете му осъждания ще улесни начинът на изпълнението им, съгласно ЗИНЗС, ползването на привилегии от негова страна, предсрочно условно освобождаване, режим и др.

Защитата на осъдения Я. излага становище, че следва да бъде уважена молбата на осъдения и да бъде извършено групиране на наложените му наказания по двете осъждания.

Представителят на РП-Левски счита, че на молбата на Я.  е неоснователна. Излага аргументи, че приведеното наказание лишаване от свобода за срок от три години следва да се изтърпи отделно от наказанието лишаване от свобода за срок от четири месеца, наложено му за деяние, което е извършил в изпитателния срок по преходното осъждане. В този смисъл счита, че не са налице предпоставките за определяне на едно общо най- тежко наказание, поради което моли съда да остави молбата на Я. без уважение.

Видно от справката за съдимост и бюлетините за съдимост по отношение на Х.Я. е, че същият е осъждан, както следва:

1.С присъда №55/14.06.2010г., постановена по н.о.х.д. №216/2010г. по описа на РС-Левски, влязла в законна сила на 29.06.2010г., за престъпно деяние, извършено на 28.02.2010г., е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание „обществено порицание”, което да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по местната радиоуредба.

2. С присъда №65/02.07.2010г., постановена по н.о.х.д. №260/2010г. по описа на РС-Левски, влязла в законна сила на 19.07.2010г. за престъпно деяние, извършено на 12.02.2010г., му е наложено наказание „обществено порицание”, което да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по местното радио.

З. Със споразумение №73/13.09.2012г., постановено по н.о.х.д. №476/2012г. на РС-Левски, влязло в законна сила на 13.09.2012г., за престъпно деяние извършено на 20.08.2012г., му е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години, отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с пет години изпитателен срок.

4. Със споразумение №85/15.11.2013г., постановено по н.о.х.д. №478/2013г. на РС-Левски, влязло в законна сила на 15.11.2013г., за престъпно деяние извършено на 14/15.05.2013г., му е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от четири месеца, при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, което да изтърпи в затвор от закрит тип.

На основание чл.59 от НК при изпълнение на наказанието лишаване от свобода е приспаднато времето, през което Х.Я. е бил задържан, считано от 10:45 часа на 12.11.2013г.

С определение №179/15.11.2013г. по н.о.х.д. №478/2013г. по описа на РС-Левски, е приведено в изпълнение на основание чл.68, ал.1 от НК наложеното по отношение на Х.Я. наказанаие лишаване от свобода за срок от три години, наложено със споразумение, постановено по н.о.х.д. №476/2012 г. по описа на РС-левски, влязло в законна сила на 13.09.2012 г., чието изтърпяване е отложено с изпитателн срок от пет години, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Определението е влязло в законна сила на 02.12.2013 г.

Съдът констатира, че не са налице материално-правните предпоставки за определяне на едно общо, най-тежко наказание, измежду наложените на осъдения Я. наказания по цитираните осъждания.

Деянието, за което на Я. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца по н.о.х.д. №478/2013 г. по описа на РС-Левски, е извършено на 14/15.05.2013 г., т.е. в петгодишния изпитателен срок по преходното му осъждане със споразумението по н.о.х.д. №476/2012 г. по описа на РС-Левски, влязло в законна сила на 13.09.2012 г.

Налице е и произнасяне на съда по въпроса за привеждане в изпълнение на наказанието лишаване от свобода, наложено на Я. с преходното му осъждане. В този смисъл, съдът се е произнесъл с определение №179/15.11.2013 г. по н.о.х.д. №478/2013 г. по описа на РС-Левски, като е привел в изпълнение на основание чл.68, ал.1 от НК наложеното по отношение на Х.Я. наказанаие лишаване от свобода за срок от три години, наложено със споразумение, постановено по н.о.х.д. №476/2012 г. по описа на РС-левски, влязло в законна сила на 13.09.2012 г., чието изтърпяване е отложено с изпитателн срок от пет години, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип. Определението е влязло в законна сила на 02.12.2013 г.

При това положение, съдът намира, че преразглеждане на въпроса относно наличие на предпоставките за привеждане на отложеното наказание на основание чл.68, ал.1 от НК, в настоящото производство е недопустимо.

Следва извод, че деянията по цитираните осъждания не се намират в съотношение на реална съвкупност по смисъла на чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК, а на рецидив, поради което молбата на осъдения Я. за определяне на едно общо, най-тежко наказание следва да бъде оставена без уважение, като неоснователна.

Предвид изложеното, съдът

   ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Х.Я., ЕГН **********, за определяне на общо, най-тежко наказание на основание чл.306, ал.1, т.1, във вр. с чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК, измежду наказанията, наложени му със споразумение №73/13.09.2012 г. по н.о.х.д. №476/2012 г. по описа на РС-Левски, влязло в законна сила на 13.09.2012 г., и със споразумение №85/15.11.2013 г. по н.о.х.д. №478/2013 г. по описа на РС-Левски, влязло в законна сила на 15.11.2013 г., по което с определение №179/15.11.2013 г. е приведено в изпълнение на основание чл.68, ал.1 от НК наложеното по отношение на осъдения Х.Я. наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години със споразумение, постановено по н.о.х.д. №476/2012 г., като НЕОСНОВАТЕЛНА.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

Протоколът написан в с. з. и приключи в 12:00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                       2.