ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.02. 2015 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _девети февруари  2015 г.  в състав:

 

                    Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                    Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д.­25  по описа за 2015 г.  докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _10.10_ часа се явиха:

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.А. – явява се лично и с адвокат Х. *** – назначена за служебен защитник на подсъдимия  в с.з. на 02.02.2015 г.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ Х. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът докладва постъпила актуална справка за съдимост по отношение на подсъдимия Г.А., ЕГН **********, ведно с копия от бюлетини, както и справка от ТД на НАП гр.Плевен относно актуално състояние на образувано изпълнително дело срещу физическо лице, изх. №11759/2004/000011/05.02.2015 г. Към датата на изготвяне на справката – 06.02.2015 г. се установява, че глобата не е платена.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме постъпилата справка за съдимост по отношение на подсъдимия Г.А., ведно с приложените копия от бюлетини, както и постъпилата справка от ТД на НАП гр.Плевен.  

АДВОКАТ Х. – Да се приемат постъпилите справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини и справка от ТД на НАП-Плевен по отношение на подзащитния ми.   

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът ми.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ПРИЕМА и влага в делото актуална справка за съдимост по отношение на подсъдимия Г.А., ЕГН **********, ведно с копия от бюлетини, както и справка от ТД на НАП гр.Плевен относно актуално състояние на образувано изпълнително дело срещу физическо лице, изх. №11759/2004/000011/05.02.2015 г. 

 

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо съдия, постигнато е споразумение между РП-Левски и защитата на подсъдимия адвокат Г., същото е представено пред Вас относно параметрите на наказанието. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и следва да бъде одобрено. Предвид на представените доказателства в днешното с.з., следва да се отбележи, че по отношение на подсъдимия Г.А. не е настъпила реабилитация и също така следва да се отбележи, че съгласно чл.76, ал.2 от НК по отношение на пълнолетни лица реабилитация по право настъпва само веднъж, като е без правно значение фактът дали тази минала реабилитация  е по времето, когато лицето е било пълнолетно или непълнолетно. В тази връзка всяка предишна реабилитация е пречка да се реабилитира по право едно пълнолетно лице. В този смисъл е Решение № 91/1996 г. на Първо НО на ВС на РБ, също така решение № 296/2004 г. и решение № 751/2004 г. на ВКС. Единствено изключение са случаите, при които за две осъждания може да се приложи чл.25 от НК, като и при двете осъждания са като непълнолетен, което в случая не е така и когато реабилитацията по чл.86 може да настъпи при отделни присъди, ако при тях може да се определи общо наказание, съгласно Тълкувателно решение № 54/1961 г. на Общо събрание на Наказателна колегия, което в случая също не е така. Предвид на гореизложеното, молим така постигнатото споразумение да бъде одобрено.

АДВОКАТ Х. – Уважаема госпожо председател, с подзащитния ми сме постигнали споразумение с РП-Левски, моля същото да бъде одобрено, ако смятате, че деянието е съставомерно.

ПОДСЪДИМИЯТ – Поддържам казаното от адвоката ми.

 

В РС – Левски е внесено споразумение, постигнато между РП – Левски, подсъдимия Г.А. и адв. Х., по силата на което подсъдимият се признава за виновен в това,  на 07.09.2014г. около 12:10ч. в гр. Белене на ул. „Възраждане” до ВФ 28880 управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда – 0.66, установено по надлежния ред с техническо средство  „Алкомер 931” №02243431, след като е осъден с влязла в сила присъда по НОХД №986/2008г.– споразумение № 98/25.03.2008г. по описа на РС – Плевен за деяние по чл. 343б ал.1 от НК – престъпление по чл. 343б, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на Г.А., се налага наказание при условията на чл.343б, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” и ал.3, във вр. с чл.42а, ал.4, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с ал.2, т.1 и 2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.42б, ал.1 от НК ПРОБАЦИЯ, със следните ПРОБАЦИОННИ МЕРКИ:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител - три пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.343г, във вр. с чл.343б, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, на подсъдимия се налага наказание ЛИШАВАНЕ от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

          Разноски по делото не са направени.

 

По отношение на подсъдимия е повдигнато обвинение по чл. 343б, ал.2 от НК. Така посочената квалификация изисква деянието да е извършено след като деецът е бил осъден с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК. За обосноваване на последното от страна на РП – Левски се сочи споразумение от 98/25.03.2008г. по описа на РС – Плевен, влязло в сила на 25.03.2008г., с което на подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал.1 от НК е отложено с 3 години изпитателен срок.

Изпитателният срок изтича на 25.03.2011г., като в този срок осъденият не е извършил друго престъпление, санкционирано с лишаване от свобода, поради което следва да изтърпи отложеното наказание, следователно е настъпила реабилитация по чл. 86, ал.1, т.1 от НК.

Реабилитацията заличава осъждането и последиците, които законите свързват с него. Следователно не може да се приеме, че подсъдимият е извършил деянието, след като е бил осъден с влязла в сила присъда по н.о.х.д. №986/2008г. по описа на РС – Плевен. Към момента на извършване на настоящото деяние последното осъждане вече е било заличено, поради което подсъдимият не е осъществил състава на чл. 343б, ал.2 от НК. Доколкото установената по надлежния ред концентрация на алкохол в кръвта е под 1.2 на хиляда, са осъществени признаците на административно нарушение.  

На основание изложеното, като съобрази и разпоредбата на чл. 381, ал.5, т.1 – 6 от НПК, според която преди да одобри споразумението съдът следва да прецени има ли извършено деяние, извършено ли е от подсъдимия, извършено ли е виновно съставлява ли престъпление и вярна ли е поднесената от споразумелите се страни правна квалификация, съдът намира, че постигнатото споразумение противоречи на материалния закон и на морала и не следва да бъде одобрено. Съдебното производство следва да бъде прекратено, а делото да се върне на РП – Левски.

Предвид изложеното съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НЕ ОДОБРЯВА  на основание чл. 382, ал.8 от НПК постигнатото по н.о.х.д. №25/2015г. по описа на РС гр. Левски (досъдебно производство № ЗМ 33/2014г. по описа на РУМВР – Белене, пр. пр. №1161/2014г. по описа на РП – Левски) между РП – Левски, подсъдимия Г.А. и защитника му адв. Х. поради противоречието му със закона и морала.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по н.о.х.д. № 25/2015г. по описа на РС - Левски.

          ВРЪЩА делото на Районна прокуратура – Левски.  

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з., което приключи в 10.30 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: