ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 18.03. 2015 г.

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на осемнадесети март 2015 г. в състав:

 

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Цветомир Папурков сложи за разглеждане н.о.х.д.82 по описа за 2015 г.,  докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ В.Б. – редовно призован – явява се лично и с адвокат Е.Р. ***, с пълномощно към ДП.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Цветомир Папурков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. Р. – Моля да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

В.Б. - ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ Отводи няма да правя и да соча нови доказателства. Постигнали сме споразумение, което моля да одобрите във вида, в който е представено.

АДВ. Р. – Отводи не правим, нямаме нови искания на този етап.

ПОДСЪДИМИЯТ – Отводи няма да правя, нови доказателства няма да соча. Моля да одобрите постигнатото с прокуратурата споразумение.

 

            Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение е непълно и следва да бъдат внесени промени в него.

С настоящото споразумение страните са постигнали съгласие на подсъдимия Б. да се наложи предвиденото в състава на престъплението по чл.234, ал.1, предл.2 от НК наказание лишаване от свобода за срок от 11 месеца, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, което на основание чл.66 от НК е отложено с тригодишен изпитателен срок.

Съдът констатира, че в споразумението не е постигнато съгласие по въпроса на кого да се възложи възпитателната работа в случаите на условно осъждане. Постигане на съгласие по този въпрос е предвидено в разпоредбата на чл.381, ал.5, т.4 от НПК, но поради обстоятелството, че липсва такова, съдът предлага на страните да бъдат внесени промени в постигнатото между тях споразумение в този смисъл, а именно: възпитателната работа с условно осъдения да се възложи на съответния районен инспектор при РУ на МВР – *, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

Съдът дава възможност на страните да вземат отношение по предложената от съда промяна в постигнатото споразумение на основание чл.381, ал.5 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Съгласни сме с допълването.

АДВ. Р. – Не възразяваме срещу предложената промяна.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с внесената промяна.

 

Съдът запитва подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът като взе предвид изразеното от страните съгласие с внесените от съда промени в постигнатото споразумение за решаване на делото, намира, че същото е пълно и не следва да бъдат внасяни други промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение постигнато по н.о.х.д. №82/2015 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-305/2014г. по описа на РУ на МВР-Левски, пр.пр. №1452/2014г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия В.Б. и защитника му адв. Е.Р. ***, съгласно което:

Подсъдимият В.Б., ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на 18.12.2014г. в гр.Левски държал акцизни стоки по смисъла на чл.2, т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ - „На облагане с акциз подлежат: т.2 тютюневите изделия”, както следва:

В жилищен дом на ***, собственост на Й.Й., ЕГН ********** и М.Й., ЕГН ********** – 9 кутии цигари с по 20 къса марка „Diva luxurious slims” на стойност 67.50 лв.; в гараж №*, застроен върху държавно дворно място, парцел ***, собственост на С.С., ЕГН **********, *** – 1130 кутии цигари с по 20 къса марка „Diva luxurious slims” на стойност 8475.00 лв. и 1350 кутии цигари с по 20 къса марка „Palladium blue” на стойност 10 125.00 лв.; в лек автомобил „Фолксваген *” с рег.№ *, собственост на В.С., ЕГН **********, *** – 20 кутии цигари с по 20 къса марка „Palladium blue” на стойност 150.00 лв. и 20 кутии цигари с по 20 къса марка „Diva luxurious slims” на стойност 150.00 лв.; в лек автомобил „Фолксваген *” с рег. № *, собственост на ЕТ „Е.” *** – 50 кутии цигари с по 20 къса марка „Don premium” на стойност 375.00 лв., без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон – чл.25, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ) – „Тютюневите изделия се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване” и чл.100, ал.1 от Закона за акцизите и данъчните складове: - „тютюневите изделия, предназначени за местния пазар, се продават само облепени с бандерол”, всичко на обща стойност 19 342.50 лв., като случаят е немаловажен.

          Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия В.Б.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.234, ал.1 предл.2 от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на подсъдимия В.Б. се налага наказание при условията на чл.234, ал.1, предл.2, във вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „лишаване от свобода” за срок от ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на наказанието с три годишен изпитателен срок.

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на подсъдимия В.Б. се възлага на районен инспектор при РУ на МВР – *, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага предвиденото по-леко наказание „глоба”, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл.234, ал.3 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства: 9 кутии цигари с по 20 къса марка „Diva luxurious slims”; 1130 кутии цигари с по 20 къса марка „Diva luxurious slims”; 1350 кутии цигари с по 20 къса марка „Palladium blue”; 20 кутии цигари с по 20 къса марка „Palladium blue”; 20 кутии цигари с по 20 къса марка „Diva luxurious slims” и 50 кутии цигари с по 20 къса марка „Don premium”, намиращи се на съхранение в РУ на МВР - Левски.

Веществените доказателства – 3 бр. секретни ключове и 1 бр. тефтер с надпис „Булпласт”, предадени с протокол за доброволно предаване от С.Й. ***, следва да се върнат на правоимащия С.Й..

Разноските по досъдебното производство в размер на 50.00 лв., които следва да се преведат по сметка на ОД на МВР Плевен, се възлагат върху подсъдимия В.Б..

 

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

          (Цв. Папурков)              (Е. Р.)                            (В. Б.)

 

 

          Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.  Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д.№82/2015г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-305/2014г. по описа на РУ на МВР-Левски, пр.пр. №1452/2014г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия В.Б. и защитника му адв. Е.Р. ***, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д.№82/2015г. по описа на РС - Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 10:20 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: