Мотиви към Решение № /05.02.2015г., постановено по а.н.д. №2/2015г. по описа на РС гр. Левски

 

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Г. ***, с адрес за призоваване: ***, ЕГН**********, за извършено деяние по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 от НК за това, че на 10.11.2014г. в *, в частен дом, находящ се на ***, без надлежно разрешително, издадено от ораните по чл. 16 от Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в нарушение на чл. 30 от ЗКВНВП, държал високорисково наркотично вещество – наркотичен коноп (марихуана) с общо тегло 22.215 гр. на стойност 133.29 лв., което представлява вещество, включено в Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, като деянието представлява маловажен случай.

Обвиняемият  се явява в с. з.признава вината си и изразява съжаление.

 За РП гр. Левски се явява прокурор Мицканова. Счита, че са събрани достатъчно доказателства относно извършеното деяние и участието на обвиняемия в него. Пледира на обвиняемия да бъде наложено наказание глоба към минимума.

Защитникът на обвиняемия адв. Н. счита, от събраните по настоящото производство доказателства по бзспорен начин е установено, че подзащитният му е извършил престъплението, закоето му е повдигнато обвинение, че фактическата обстановка, изложена в постановлението на РП Левски се установява от събраните по делото доказателства. Пледира по отношение на подзащитния му да бъде наложено наказание глоба, която да бъде съобразена с доброто процесуално поведение на обвиняемия, съдействието, което е оказал за приключване на делото в разумен срок и младата му възраст.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемият Г.Ц., ***, ЕГН **********.

Обвиняемият Ц. наел къща в ***, собственост на негов познат св. С.Г.. На 10.11.2014г. св. Г.А. – служител в РУМВР – Левски, в изпълнение на служебните си задължения на територията на *, при проведена специализирана полицейска операция извършил проверка в частен дом в *, обитаван от обвиняемия Ц..

При извършената проверка била намерена суха тревиста маса, наподобяваща марихуана. Извършен е оглед на местопроизшествието, и съответно приложен фотоалбум. С протокол от 10.11.2014г., одобрен от съдия в РС – Левски, е извършено претърсване и изземване. Иззети са 2 броя полиетиленови  пликчета със суха тревиста маса и 1 бр. пакетче с два броя топчета с размери 2см. на 1 см. със суха тревиста маса, 1 бр. полиетиленов плик със семена – зеленокафяви на цвят, 1 бр. мобилен телефон марка „Sony Ericsson”, сребристочерен на цвят с IMEI*  с карта на   Vivacom с № *; 21 бр. саксии – 20 бр. кафяви и една бяла1 8 бр. MK4 Filips BSN 600 K- 302- ITS с кабели към тях, с кондензатор, 1 бр. устройство с надпис PROV- T - SEMI Elektronik, 7 . големи осветителни тела с кабели, 1 бр. малко осветително тяло марка Lumatex с кабел, 2 бр. вентилатори „RVCK RK125” и „Vents VK - 100”, бели на цвят, с кабели; 8 бр. крушки, с продълговата форма, марка Filips 400 W, 2 бр. СИМ карти на Vivacom с номера * и *.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно-физико-химична експертиза е видно, че:

- Растителната маса и от трите подобекта  на обект №2 по морфология и по наличието на канабиноиди се определя като наркотичен коноп /марихуана/.

Растителните семена не са включени в ЗКНВП и не са обект на физикохимична експертиза.

- Нето теглото на обектите преди изследванията и процентното съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол, както и употребеното изследване  и оставащо количество от обектите е отразено в таблица в раздел „Изследване”.

Количеството тревна маса, съдържащо тетраканабинол е 22.215гр. За изследването са употребени 0.400 гр. АК – 5.5%.

- Марихуаната подлежи на контрол съгласно Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961г., изменена с Протокол от 1972г., ратифицирана от Р България и Приложение №1 към чл. 3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите.

Съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Обект №1 бил върнат на възложителя в полиетиленов плик, означен с №1, надписан и запечатан със силиконов печат – „105-РДВР-Плевен”.

Другите веществени доказателства и опаковки били върнати на възложителя в полиетиленов плик с №3, надписан и запечатан със силиконов печат – „105-РДВР-Плевен”.

Видно от протокол за оценка, стойността на наркотичните вещества е 133.29лв. С приемно – предавателен протокол от 25.11.2014г. Р. Р. – разследващ полицай при РУМВР – Левски предала на инспектор М.Л.  веществени доказателства – коноп /марихуана/ с нетно тегло 21.815 гр., предадени на  Агенция „Митници” – Централно митническо управление, отдел „Борба с наркотрафика” гр. София. 

Съгласно чл.93, т.9 от НК - „маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от съответния вид”.

Съдът счита, че не е налице хипотезата на чл. 9, ал.2 от НК. Количеството и стойността на марихуаната, чистото съдебно минало на обвиняемия са обстоятелства, даващи основание за приложение на чл.93, т.9 от НК. Но законодателят е криминализирал в разпоредбата на чл. 354а, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления. Същите засягат обществени отношения, свързани със здравето на гражданите. Този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид.

При така установената фактическа обстановка и всички доказателствени средства и материали по досъдебно производство №ЗМ265/2014 по описа на РУ на МВР – Левски, пр. пр. №1282/2014г. по описа на РП – Левски, се налага извода, че с деянието си обвиняемият Ц. е осъществил от обективна и субективна страна признаците на престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК, за което е предвидено наказание глоба до хиляда лева. От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия Ц. при пряк умисъл.

Обвиняемият Г.Ц. разпитан в това му качество се признава за виновен. Обвинението се доказва също така от събраните в хода на досъдебното производство доказателства и доказателствени средства - разпит на обвиняем, разпит на свидетели, заключението на вещото лице по назначената експертиза и други писмени доказателства.

Обвиняемият Г.Ц. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като е заплатил наложената глоба, и е изтекъл период от повече от една година от заплащането й, което се изяснява от приложената справка за съдимост и представеното удостоверение за наличието или липсата на задължения. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Ц..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Г.Ц. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, доброто процесуално поведение. Съдът съобрази и стойността на наркотичното вещество, както и процентното съдържание на активно действащото вещество.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание глоба, поради което административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба. При определяне размера на глобата съдът съобрази, че обвиняемият не работи и няма собствени доходи.

Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Г.Ц. да бъде наложена глоба в размер на ШЕСТОТИН ЛЕВА.

При този изход на делото следва да се отнемат в полза на държавата веществени доказателства: 21.815 грама коноп, които след влизане в сила на решението да бъдат унищожени.

            Следва да бъдат отнети в полза на държавата веществени доказателства: растителни семена ДП пр.пр.1282/2014г., които след влизане в сила на решението да бъдат унищожени.

При този изход на делото останалите веществени доказателства: 21 бр. саксии – 20 бр. кафяви и една бяла, 8 бр. MK4 Filips BSN 600 K- 302- ITS с кабели към тях, всяко едно на метална подложка, с кондензатор, 1 бр. устройство с надпис PRO – V – T – SEMI Elektronik, 7 бр. големи осветителни тела с кабели, 1 бр. малко осветително тяло, марка Lumatex с кабел, 2 бр. вентилатори „RVCK RK – 125” и „Vents VK - 100”, бели на цвят, с кабели; 8 бр. крушки, с продълговата форма, марка Filips 400 W следва да бъдат отнети в полза на държавата.

Веществени доказателства: опаковки към химическа експертиза Н-192/14.11.2014г. на БНТЛ към ОД на МВР гр. Плевен, намиращи се на съхранение при домакин в РУМВР – Левски след влизане в сила на решението да бъдат унищожени.   

            Веществени доказателства: 1 бр. мобилен телефон марка „Sony Ericsson”, сребристочерен на цвят с IMEI с карта на   Vivacom с № *; 2 бр. СИМ карти на Vivacom с номера * и * след влизане в сила на решението да се върнат на обвиняемия Г.Ц..

            ОСЪЖДА Г.Ц. ***, ЕГН **********, да заплати на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 89.69 лв.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

                       

СЪДИЯ: