О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 24.02.2016 г.

 

                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти февруари 2016 г. в състав:

 

  Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

        Съдебни заседатели: И.Д.

                                                                    Л.М.

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.д.о.х. №369 по описа за 2015 год., докладвано от съдия Димитрова, за да се произнесе, взе предвид следното:

        

         Производството е по реда на чл.414, ал.1, т.1 от НПК.

         В Районен съд гр.Левски е постъпило искане от Районна прокуратура гр.Левски, относно възникнали затруднения по привеждане в изпълнение на протоколно определение №73/17.11.2015 г., с което е одобрено постигнато споразумение между подсъдимия Л.Т.Л., ЕГН **********, упълномощеният му защитник – адв.М.М. от ПлАК и Районна прокуратура гр.Левски, за решаване на н.о.х.д. №369/2015 г. по описа на Районен съд гр.Левски, влязло в законна сила на 17.11.2015 г.

         В искането се твърди, че съдът е одобрил споразумение по цитираното наказателно дело, по силата на което на осъдения е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три години изпитателен срок.

         Твърди се, че изпълнението на горецитираното определение създава затруднения, предвид обстоятелството, че в частта, с която на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага изтърпяване на определеното наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца с три години изпитателен срок, в съдебния протокол е вписано, че се отлага изтърпяването наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, по отношение на който срок не е договаряно споразумение.

         Представителят на РП – Левски поддържа внесеното искане за тълкуване, по изложените в същото съображения.

         Защитата на осъдения, осъществена в настоящото производство от адв.М.М. от ПлАК, същата и упълномощен защитник по н.о.х.д. №369/2015 г. по описа на Районен съд гр.Левски, което е приключило с одобряване на споразумение за решаване на делото, изразява становище, че договореното и вписано в съдебния протокол споразумение касае именно наказанието лишаване от свобода за срок от шест месеца, така както е описано в съответния диспозитив на съдебният акт. Заявява, че отразеният срок на наказанието лишаване от свобода във втория диспозитив – „три месеца”, с който е постановено, че на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага изтърпяването на наказанието с три години изпитателен срок, не е договорения срок на наказанието между страните, не е възприето от тях при вписване на окончателното споразумение, и най-вероятно става въпрос за техническа грешка в протокола. Моли съда да уважи направеното искане от представителя на прокуратурата, с което да се отстранят възникналите съмнения относно размерът на наложеното на подсъдимия наказание.

Осъденият Л.Т.Л. заявява, че си спомня само изпитателния срок от три години, за който се отлага наложеното му наказание лишаване от свобода. Моли съда да уважи внесеното искане.

Съдът, като съобрази становищата на страните и се запозна с приложените материали към делото, приема за установено следното:

         С протоколно определение №73/17.11.2015 г. е одобрено постигнато споразумение по н.о.х.д. №369/2015 г. по описа на Районен съд гр.Левски, между подсъдимия Л.Т.Л., упълномощеният му защитник – адв.М.М. от ПлАК и Районна прокуратура гр.Левски, влязло в законна сила на 17.11.2015 г. , по силата на което подсъдимият Л. се е признал за виновен за това, че:

         На неустановена дата през 2011 г. придобил и до 11.11.2015 г. включително, в с.А., обл.П., държал без надлежно разрешително, в дом, находящ се на ул.”***” №***, огнестрелно оръжие – 1 брой самоделна пушка, черна на цвят, с кафяв приклад, без надпис и изписан сериен номер, като същата представлява огнестрелно оръжие по смисъла на ЗОБВВПИ и два броя патрони, „калибър 12”, с надпис в основата на гилзата „Максам” на латиница, като същите представляват боеприпас по смисъла на ЗОБВВПИ, което съставлява  престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

         За извършеното престъпление на подсъдимия Л.Т.Л. се налага на основание чл.339, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, наказание лишаване от свобода за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

         На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК. 

         Съдът констатира, че делото е образувано, въз основа на внесен в Районен съд гр.Левски обвинителен акт по незабавно досъдебно производство №ЗМ-259/2015 г. по описа на РУ на МВР гр.Левски, пр.пр. №1294/2015 г. по описа на Районна прокуратура гр.Левски, срещу подсъдимия Л., за престъпление по чл.339, ал.1 от НК. Същото е разгледано в деня на постъпването му, по реда и в сроковете, предвидени в Глава 25 от НПК – „Незабавно производство”.

         В проведеното съдебно заседание страните са заявили желание да обсъдят споразумение за решаване на делото, поради което им е дадена такава възможност. Представителят на прокуратурата е изложил пред съда параметрите на постигнатото между страните споразумение, като за извършеното престъпление е предложил на подсъдимия да се наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изтърпяване на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено с три години изпитателен срок.

         Подсъдимият Л. и упълномощеният му защитник – адв.М.М. от ПлАК, лично и изрично са изразили съгласието си с изложените параметри на споразумението, поради което съдът, констатирайки, че същото е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него е вписал съдържанието на окончателното споразумение в съдебния протокол и на основание чл.384 от НПК го е одобрил, като непротиворечащо на закона и морала.

         Видно от постановеното определение на съда, с което е вписано в съдебния протокол окончателното споразумение между страните за решаване на делото е, че вторият абзац, следващ този, според който на подсъдимия се налага наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца е със съдържание, което не съответства на размера на  вписаното наказание на подсъдимия в първия абзац, а именно: вписано е, че на основание чл.66, ал.1 от НК, с три годишен изпитателен срок се отлага изтърпяването на така определеното на подсъдимия наказание лишаване на свобода за срок от три месеца.”   

         Съдът констатира, че съобразно заявленията на страните за личните им възприятия от проведеното съдебно заседание по делото, същите не са останали с погрешни съмнения, относно размера на вписаното в протоколното определение на съда наказание лишаване от свобода, така както е предложено от представителя на прокуратурата – за срок от шест месеца, както и относно обстоятелството, че именно по отношение на този размер на наказанието лишаване от свобода е постановено, че изтърпяването му се отлага с три години изпитателен срок на основание чл.66, ал.1 от НК.

При това положение, съдът намира, че се касае до допусната техническа грешка. Вписването в протоколното определение на съда, че се отлага „изтърпяването на така определеното на подсъдимия наказание лишаване на свобода за срок от три месеца”, очевидно се дължи на факта, че е ползвана друга бланка на съдебен протокол, върху която е възпроизведено съдържанието на постигнатото споразумение между страните по настоящото дело, като технически е пропуснато заличаването на преходното вписване, относно друг размер на наказанието лишаване от свобода, което от своя страна е довело до неяснота относно действителния размер на наложеното на подсъдимия наказание, което се отлага с три години изпитателен срок. Съдът намира, че действително биха могли да възникват затруднения при изпълнение на влязлото в законна сила протоколно определение №73/17.11.2015 г., с което е одобрено постигнато споразумение между страните по н.о.х.д. №369/2015 г. по описа на Районен съд гр.Левски, което налага да съдът да се произнесе с тълкуване, при съобразяване волята на страните и констатираната техническа грешка.

Във вписаното окончателно споразумение между страните в съдебния протокол:

„На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК”,

следва да се заличи излишният и несъответстващ на изявленията на страните словоред: лишаване от свобода за срок от три месеца”, като в тази част следва да се чете:

    „На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание на подсъдимия, С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК”.

По този начин се отстраняват всякакви бъдещи съмнения, относно вида на наложеното наказание на подсъдимия – лишаване от свобода, факта на отлагане на неговото изтърпяване и то в размера, определен в преходния абзац, а именно: наказание лишаване от свобода за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

         Водим от горните мотиви, съдът

                                              

                О П Р Е Д Е Л И:

 

ВОЛЯТА на съда при постановяване на протоколно определение №73/17.11.2015 г., с което е одобрено постигнато между подсъдимия Л.Т.Л., ЕГН **********, упълномощеният му защитник – адв.М.М. от ПлАК и Районна прокуратура гр.Левски, споразумение за решаване на н.о.х.д. №369/2015 г. по описа на Районен съд гр.Левски, е следната:

В частта, в която е вписано окончателното споразумение между страните в съдебния протокол - стр.4, абзац 6:

„На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК”,

СЕ ЗАЛИЧАВА излишният и несъответстващ на изявленията на страните словоред: лишаване от свобода за срок от три месеца”, като в тази част протоколното определение следва ДА СЕ ЧЕТЕ:

„На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание на подсъдимия, С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

                    

 

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                       

                                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                    2.