ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 01.02.2016 г.

 

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на първи февруари 2016 г. в състав:

   Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

         Съдебни заседатели:

        

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Мая Тончева сложи за разглеждане н.о.х.д.29 по описа за 2016 год., докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.А.М. – редовно призован – явява се лично.

ЗА НЕГО СЕ ЯВЯВА адвокат А.А. от ПлАК – назначен за служебен защитник на подсъдимия на основание чл.94, ал.1, т.4 от НПК по бързо производство № ЗМ-13/2016г. по описа на РУ на МВР - Левски, пр.пр. №40/2016г. по описа на РП-Левски.

СВИДЕТЕЛЯТ С.М.М. – не се явява.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ А.И.С. – не се явява.

ЗА РП - ЛЕВСКИ се явява прокурор Мая Тончева.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

Съдът докладва служебно изискани от съда по месторождение на подсъдимия – РС-Левски, актуална справка за съдимост, ведно с бюлетините за съдимост, справка от РП-Левски относно изтърпяване на наказанието обществено порицание по н.о.х.д. №2/2004г. и наказание пробация по н.о.х.д. №61/2012г. и двете по описа на РС-Левски, както и справка от ТД на НАП Плевен, с която информират, че подсъдимият не е заплатил наложеното наказание глоба по н.о.х.д. №564/2007г. по описа на РС-Левски, образувано е изпълнително производство, което не е прекратено по давност, тъй като липсва подадено възражение за изтекла давност.

Съдът дава възможност на страните да се запознаят с докладваните документи и да вземат становище по приемането им като писмени доказателства по делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото. Запозната съм с доказателствата, същите са относими и моля да бъдат вложени по делото.

АДВ. А. – Запознат съм с делото, желая да бъда назначен за служебен защитник на подсъдимия. Да бъде даден ход на делото. Да се приемат приложените доказателства, същите са относими към процеса.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото. Съгласен съм адвокат А. да ме защитава и в съдебната фаза на процеса. Да се приемат докладваните доказателства.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з.

Подсъдимият заявява, че не владее писмено български език, поради което защита му е задължителна на основание чл.94, ал.1, т.4 от НПК и следва да му бъде назначен в съдебната фаза на процеса адвокат А. от ПлАК, участвал на ДП като служебен защитник.

Следва да бъдат приети докладваните писмени доказателства, които са относими с оглед предходната съдимост на подсъдимия.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

НАЗНАЧАВА на основание чл.94, ал.1, т.4 от НПК за служебен защитник на подсъдимия И.А.М. ***, ЕГН **********, адвокат А.А. от ПлАК.

ПРИЕМА докладваните писмени доказателства, а именно: актуална справка за съдимост по отношение на подсъдимия, ведно с бюлетините за съдимост от РС-Левски; справка от РП-Левски относно изтърпяното наказание обществено порицание и наказание пробация по НОХД №2/2004г. и НОХД №61/2012г. и двете по описа на РС-Левски, както и справка от ТД на НАП, относно образувано изпълнително производство и факта на несъбиране на наложена глоба в размер на 150 лв. по НОХД №564/2007г. по описа на РС-Левски.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

И.А.М. – роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, без образование – неграмотен, не владее писмен български език, работи в ****, на длъжност общ работник, неженен, живее на семейни начала, с * малолетни деца, осъждан, ЕГН **********.

         Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема г-жо съдия, не правя отводи на съда и съдебния секретар. Няма да соча нови доказателства. По отношение на реда на съдебното следствие, моля да ни бъде дадена възможност за договаряне на споразумение със защитата на подсъдимия.

АДВ. А. – Отводи не правя. Искания нямаме. В преговори сме с прокуратурата за постигане не споразумение. Моля да ни бъде дадена възможност за сключване на такова.

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът. Искам делото да бъде приключено със споразумение.

 

Съдът счита, че следва да бъде открито съдебното следствие в дн.с.з., като предвид направено искане на страните по реда на съдебното следствие, следва да им бъде дадена възможност за постигане на споразумение за решаване на делото.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сключат споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Г-жо съдия, постигнали сме споразумение със защитника на подсъдимия, относно параметрите на наказанието, а именно наказание „пробация”, определено при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, с двете задължителни мерки, за срок от шест месеца, при периодичност два пъти седмично. Разноските да бъдат възложени на подсъдимия, а веществените доказателства да бъдат отнети.

Г-жо съдия, отчитам техническа грешка при описване на веществените доказателства, като моля да бъдат отворени и предявени на подсъдимия.

 

С оглед констатацията на прокурора за наличие на техническа грешка при описване на веществените доказателства в обвинителния акт, а именно излишно повторение на „маркуч 16 см от жълт метал”, предявява на страните веществените доказателства.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Това беше взето 1 бр. маркуч 16 см. Няма метален маркуч.

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да вземете в предвид констатацията относно индивидуализацията на веществените доказателства, които моля да бъдат отнети.

 

АДВ. А. – Съгласен съм да се отнемат веществените доказателства така, както ги уточнихме, че са иззети в хода на ДП. Споделям напълно становището на прокуратурата относно предложеното споразумение. Моля да одобрите споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Известни са ми последиците от сключване на споразумение.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

(М. Тончева)                 (адв. А.)                        (И. М.)

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

АДВ. А. – Моля да одобрите споразумението, не противоречи на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. №29/2016г. по описа на РС-Левски, (бързо производство №ЗМ-13/2016г. по описа на РУ на МВР – Левски, пр.пр. №40/2016г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия И.А.М. и защитника му адв. А.А. от ПлАК в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ И.А.М., с ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на неустановен ден през месец декември 2015г. до 11.01.2016г. в ***, общ.Левски, обл.Плевен, осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната мрежа, собственост на ВиК ЕООД гр.Плевен, като механично, посредством подвързване във водомерен възел директно към изходящ щранг и посредством спирателен кран мека връзка и тръба ½, отвел питейна вода, с което създал условия за непълно отчитане на потребената вода в имота.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия И.А.М.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

С престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди.

Деянието съставлява престъпление по чл.234в, ал.1 от НК.

За извършеното престъпление на подсъдимия И.А.М. се налага на основание чл.234в, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК наказание ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, с явяване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице - два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия кумулативно предвиденото наред с наказанието лишаване от свобода по-леко наказание глоба.

Разноските по досъдебното производство в размер на 43.47 лв., които следва да се преведат по сметка на ОД на МВР - Плевен, се възлагат за заплащане на подсъдимия И.А.М..

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства – ВиК кран ¾ от жълт метал, маркуч 16 см. жълто бял на цвят и ВиК пломба оранжева с №007733.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                 ПОДСЪДИМ:

(М. Тончева)                 (адв. А.)                        (И. М.)

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д.29/2016г. по описа на РС-Левски, (бързо производство №ЗМ-13/2016г. по описа на РУ на МВР – Левски, пр.пр. №40/2016г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия И.А.М. и защитника му адв. А.А. от ПлАК споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д.№29/2016г. по описа на РС – Левски.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11:15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: