РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.12._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми ноември_ 2016 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.дело № ­­_403_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба  от А.Т.В. от *** против НП № 16-0293-000369/11.10.2016 г. издадено от Началника на РУ МВР Левски, с която моли да бъде отменено като незаконосъобразно издаденото наказателно постановление, а алтернативно моли съда да намали определеното административно наказание към законовия минимум.

          В съдебно заседание процесуалният представител на жалбоподателя поддържа подадената жалба и заявеното с нея искане за отмяна, респективно за намаляване на наложеното наказание. Твърди, че са допуснати съществени нарушения, ограничили правото на защита на жалбоподателката, тъй като за основание за издаване на наказателното постановление е посочен бланкетния текст на чл. 6 т.1 от ЗДП, а не специалния състав на чл. 50 ал.1 от ЗДвП, както и че е посочена разпоредбата на чл. 179 ал.2 във връзка с ал.1 т.5 предложение 1 и 2 от ЗДвП, вместо  предложение 4. Счита, че допуснатите пороци са нарушили правото на защита на жалбоподателката и НП не съответства с императивните изисквания на закона, което налага цялостната му отмяна.

Ответникът по жалбата – редовно призован, не се явява представител в съдебно заседание и не е взето становище по същата.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          В хода на административно-наказателното производство по един несъмнен и категоричен начин е установено, че на 25.02.2016 г. в гр. Левски на ул. „Ал. Стамболийски” на кръстовище с ул. „Елин Пелин”  А.В. – като водач на лек автомобил фолксваген * с рег. № * не спряла на пътен знак Б-2, отнела предимството на правилно движещият се лек автомобил рено * с рег. № *, в резултат на което възникнало ПТП с материални щети, за което е било образувано досъдебно производство № 286/16 г. по ЗМ 54/16 г. След провеждане на съответното разследване по досъдебното производство, същото е прекратено с постановление на РП Левски и производството е изпратено на началника на РУ на МВР – Левски за преценка за реализиране на административно-наказателна отговорност спрямо водачите.

          Изложеното по-горе се установява от представените по делото писмени доказателства /постановление на РП Левски и приложеното досъдебно производство/, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – Л.Ч. и М.Л..

          Въз основа на правилно установената фактическа обстановка началника на РУ на МВР Левски правилно е преценил, че на А.Т.В. следва да бъде наложено административно наказание за нарушение разпоредбата на чл. 6 т.1 от ЗДвП, тъй като същата не е съобразила поведението си с пътен знак Б-2. Съгласно чл. 6 ал.1 предл. 3 от ЗДвП участниците в движението съобразяват своето поведение с пътните знаци. В издаденото срещу В. НП подробно са описани обстоятелствата, при които е извършено нарушението – неспазване на указанието на знак Б-2 като не спира, отнема предимството на правилно движещия се лек автомобил и го удря, с което реализира ПТП с материални щети. Още по време на досъдебното производство В. е заявила, че не е спряла на знак „Стоп”  и е тръгнала да пресича, след което последвало ПТП-то- т.е. за същата още към онзи момент е ясно какво именно нарушение е допуснала и както бе посочено по-горе то подробно е описано в обстоятелствената част на издаденото срещу нея наказателно постановление. Нещо повече, подробно фактическата обстановка е описана и в постановлението на РП Левски за прекратяване на досъдебното производство, препис от което е връчено на В.. Същата не е поставена в неизвестност за извършеното нарушение, не е налице и противоречие между описанието на нарушението и посочената като нарушена норма от правилата за движение по пътищата, поради което и правото на защита на В. не е нарушено.

          Санкцията е наложена на основание чл. 179 ал.1 т.5 пр. 1,2 от ЗДвП, като пр. 1 съдържа допуснатото от В. нарушение „не спазване предписанието на пътните знаци”. Макар и да е посочено и пр. 2 „неспазване предписанието на пътната маркировка” и да не е посочено предложение 4 „неспазване правилата за предимство”, съдът приема, че това  касае техническа грешка и не представлява съществено нарушение, тъй като в НП подробно са описани обстоятелствата, при които е извършено нарушението – неспазване указанието на знак Б-2 като не спира и отнема предимство на правилно движещият се лек автомобил и го удря, с което реализира ПТП.

          При определяне размера на наложеното наказание, съдът приема, че административно наказващия орган е следвало да съобрази и обстоятелството, че по делото липсват данни В. да е водач, допускал и преди това нарушения по ЗДвП, както и че самата тя е пострадала по-тежко от реализираното ПТП, тъй като й е причинено счупване, което е довело до трайно затруднение на движенията на снагата и ляв крак за период от два-три месеца – т.е. наложило се е през един продължителен период от време да търпи болки и страдания, както и да влага средства за лечението си, което неминуемо е довело и до съответната равносметка за необходимостта от спазване на правилата за движение по пътищата. Предвид изложеното, съдът приема, че наложеното на В. административно наказание глоба следва да бъде намалено до законовия минимум.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ НП № 16-0293-000369 от 11.10.2016 г.  издадено от Началника на РПУ Левски, с което на А.Т.В. ***, ЕГН ********** за нарушение на чл. 6 т.1 от ЗДвП  -  за това, че на 25.02.2016 г. в гр. Левски на ул. „Ал. Стамболийски”, на кръстовище с ул. „Елин Пелин” като водач на лек автомобил „Фолксваген *” с рег. № *, нарушава пътен знак Б-2, като не спира, отнема предимство на правилно движещият се лек автомобил „рено *” с рег. № * и го удря, с което реализира ПТП с материални щети и на основание чл. 179 ал.1 т.5 пр.1 от ЗДвП й е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв., като НАМАЛЯВА размера на глобата от 150 на СТО ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

                  

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: