РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _08.02._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _девети януари_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.дело № ­­_459_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба  от Д.С.П. – управител на ЕТ „Д.” против НП № 15-0000376/08.09.2016 г. издадено от ДИТ, с която твърди, че от нарушението не са произтекли вредни последици, че то е отстранено преди документалната проверка, поради което счита, че не следва да бъде санкциониран с максималния размер имуществена санкция.

Ответникът по жалбата – чрез процесуалния си представител, изразява становище, че НП е правилно и законосъобразно, и моли съда да постанови решение, с което да го потвърди.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срок и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество същата е основателна по следните съображения:

          Видно от представените по делото писмени доказателства е, че срещу едноличния търговец е съставен акт за установяване на административно нарушение затова, че при извършена документална проверка е установено, че търговеца, в качеството си на работодател е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство, като в седемдневен срок от прекратяване на трудовия договор с А.И.З. не е изпратил уведомление за това в териториалната дирекция на НАП. В АУАН е отразено, че трудовия договор с лицето е прекратен със заповед от 04.07.2016 г., а справката за приети и отхвърлени уведомления по чл. 62 ал. 5 от КТ е направена на 25.08.2016 г. Отразено е, че е нарушена разпоредбата на чл. 3 ал.1 т.2 от Наредба № 5 за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62 ал. 5 от КТ.

          Въз основа на издадения АУАН срещу едноличния търговец е издадено и НП № 15-0000376 от 19.10.2016 г., с което за установеното с акта нарушение на едноличния търговец в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 300 лв. В НП е отразено, че при разглеждане на административно-наказателната преписка е установено, че от посоченото в него нарушение не са произтекли вредни последици и нарушението е отстранено веднага след установяването му, в резултат на което е приложена разпоредбата на чл. 415в от КТ.

          В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетеля на съставянето на акт, от показанията на които се установява, че е извършена документална проверка, при която е установено, че работодателя след прекратяване на трудов договор не е подал в НАП уведомление в изискуемия се 7-дневен срок, за което е съставен акт.

          Предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, съдът приема, че нарушението е установено по един несъмнен и категоричен начин и правилно административно наказващият орган е наложил административна санкция.

          Съдът, обаче приема, че неправилно наложената административна санкция е в размер на максималния предвиден от закона размер. По делото не се установи търговеца да е извършвал и други нарушения на трудовото законодателство. Както и самия административно наказващ орган е отразил в издаденото и обжалвано НП от допуснатото нарушение не са настъпили вредни последици за когото и да било и нарушението е отстранено веднага след установяването му. Предвид изложеното, съдът приема, че следва наложената имуществена санкция с обжалваното НП да бъде намалена до предвидения в закона минимум, а именно от 300 на 100 лева.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ НП № 15-0000376 от 19.10.2016 г.  издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, с което на ЕТ „Д.” с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление – ***, представлявано от Д.С.П. с ЕГН **********  за нарушение на чл. 3, ал.1, т.2 от Наредба № 5 за съдържанието и реда за изпращане на уведомление по чл. 62 ал.5 от КТ, установено с акт за установяване на административно нарушение № 15-0000376/08.09.2016 г.  затова, че в седемдневен срок от прекратяване на трудовия договор с А.И.З., в качеството на работодател не е изпратил уведомление за това в ТД на НАП на основание чл. 416 ал.5 във връзка с чл. 415в от КТ му е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 300 лв., като НАМАЛЯВА размера на имуществената санкция от 300 лв. на СТО ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

                  

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: