РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.02._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _тридесет и първи януари_ 2017 г. в състав:

 

                             Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                 Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № _14_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

ПРОИЗВОДСТВО ПО РЕДА НА чл. 59 от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 2180/22.12.2016 година на Директора на Регионална дирекция по горите гр. Ловеч, с което на основание чл. 275, ал. 1 от ЗГ на И.А.И. е наложено административно наказание глоба в размер на 150.00 лв., за извършено административно нарушение по   чл. 266, ал.1, пр. 1 от  ЗГ.   

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ редовно призован се явява лично в съдебно заседание и не се представлява. МОЛИ съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление, ведно с произтичащите от това законни последици.

ОТВЕТНИКЪТ - редовно призован  не се явява и представлява в  съдебно заседание. Взема становище в съпроводителното писмо, че така депозираната жалба е неоснователна. Счита, че Наказателното постановление е законосъобразно и обосновано, поради което моли съд да го потвърди изцяло.   

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства - поотделно и в тяхната съвкупност, взе предвид изложеното в жалбата и становището на жалбоподателят, намира за установено следното:       

ЖАЛБАТА  е подадена в рамките на преклузивният срок по чл. 59 ал. 2 от ЗАНН, в този смисъл се явява ДОПУСТИМА и следва да бъде разгледана.

По ОСНОВАТЕЛНОСТТА на жалбата съдът съобрази следното:

На 10.10.2016 година служители на ТП ДГС Плевен – А.В. и Р.Р. след получен сигнал били на път  между селата Стежерово и Българене  област Плевен. В 17.45 часа спрели товарен автомобил „Форд *” с рег. № *. При проверката установили, че в автомобила се намират 2 пространствени кубика  акациеви дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с ДГМ и без да притежава превозен билет  доказващ произхода на дървесината   

За установените обстоятелства на жалбоподателят бил съставен акт за административно нарушение – незаконен транспорт  на дървен материал  2 пространствени кубика  акациеви дърва за огрев , без дървесината да е маркирана с ДГМ и без да притежава превозен билет  доказващ произхода на дървесината, в негово присъствие, връчен му по надлежния ред. Впоследствие е издадено и атакуваното наказателно постановление, което санкционира жалбоподателя с глоба в размер на 150.00 лв.

Горната фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от представените по делото писмени доказателства - Акт за установяване на административно нарушение № 2180/13.10.2016 г по регистъра на РДГ Ловеч серия СЗДП 2016 № 093230 година на горски надзирател  при ДГС Плевен,  НП № 2180/22.12.2016 година на Директора на РДГ Ловеч,   както и от събраните гласни такива посредством разпита на свидетелите –  А.В. и Р.Р..

При така приетото за установено от фактическа страна СЪДЪТ счита, че жалбата е   НЕОСНОВАТЕЛНА.

Събраните в хода на административно наказателното производство пред наказващият орган и в хода на съдебното следствие доказателства установяват по несъмнен начин, че жалбоподателят е осъществил  както от обективна, така и от субективна страна признаците от състава на  нарушение по чл. 213, ал.1, пр. 4 от ЗГ. Нарушението е установено непосредствено от двамата служители на лесничейството, при изготвянето на акта и наказателното постановление са спазени всички процесуални изисквания на закона.

Определената и наложена от наказващият орган административна санкция е съобразена с разпоредбата на чл. 266 от ЗГ както по вид, така и по размер. Представените по делото писмени доказателства, а и събраните гласни такива установяват, че жалбоподателят е нарушител в посоченият район, но  не е осъждан  и не са му налагани други  административни наказания за нарушения по ЗГ. Впрочем в последната си дума жалбоподателя не оспори наказанието глоба и нейния размер, а заяви че не е съгласен само с отнемането на МПС, което обаче не е предмет на това НП и това производство. Ето защо съдът намери така определеното наказание глоба в размер на 150.00 лв. за справедливо, обосновано, съобразено с личната степенна обществена опасност на нарушителя.

Поради изложеното съдът намира, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и обосновано и следва да бъде потвърдено изцяло като такова.    

Водим от горното и на основание чл. 63, ал.І от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

         

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №2180/22.12.2016 година на Директора на Регионална дирекция  по горите Ловеч, с което на основание чл. 275, ал. 1, т. 2 от ЗГ на И.А.И. е наложено административно наказание глоба в размер на 150.00 лева за извършено административно нарушение по чл. 266, ал. 1, пр. 4 от Закона за горите, като обосновано и законосъобразно. 

Решението може да се обжалва в 14 дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено пред ПлОС.

 

 

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: