РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _06.03._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шести февруари_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_15_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.А.И. *** против НП 2179/22.12.2016 г. на Директора на Регионална дирекция на горите – гр. Ловеч. Твърди се, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно.

Моли съда да постанови решение, с което да отмени издаденото срещу него и обжалвано наказателно постановление.

          За ответника – редовно призован, представител не се явява, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представеният по делото акт за установяване на административно нарушение е, че  на 10.10.2016 г. в землището на с. Стежерово, община Левски, на асфалтов път с. Стежерово – с. Българене е констатирано, че И.А.И. *** транспортира с товарен автомобил „Форд *” с рег. № *, два пространствени кубически метра акациеви дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка, с което виновно е нарушил чл. 213 ал.1 пр.4 т.1 от Закона за Горите. В съставения акт няма отразени обяснения или възражения на нарушителя. В акто е отразено, че са задържани предмета и средството за извършване на нарушението, а именно двата куб. м. акациева дърва за огрев и 1 бр. товарен автомобил – Форд * с рег. № *.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че за констатираното с акта нарушение, на основание чл. 266 ал.1 пр.4 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв. и са отнети в полза на държавата: вещите предмет на нарушението – два пространствени кубически метра акациева дърва за огрев с пазарна стойност 120 лв. на основание чл. 21 от ЗАНН във връзка с чл. 273 ал.1 от Закона за горите и вещите послужили за извършване на нарушението – 1 бр. товарен автомобил „Форд *” с рег. № * с пазарна стойност 1500 лв., на основание чл. 20 ал.1 от ЗАНН и чл. 273 ал.1 от Закона за горите.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетеля по акта, който е присъствал както на установяване на нарушението, така и на съставянето на акта, от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта. Показанията на свидетелите не са противоречиви и съответстват и на представените по делото писмени доказателства и съдът им дава вяра. Свидетелите при извършване на проверката и съставяне на акта са изпълнявали служебните си задължения и не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото.

          Издаденият акт за установяване на административно нарушение и съставеното въз основа на него наказателно постановление са съставени от лица имащи съответните правомощия за това.   

При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание.

Във връзка с направеното възражение от жалбоподателя, че  не е установено точното място на отсечените дърва, съдът намира, че същото е неотносимо към предмета на спора. Както в АУАН, така и в НП е посочено, че превозваната дървесина е от дървесен вид – акация, което внася достатъчно яснота, че произхожда от горска територия. Няма никакви данни по делото, дори твърдения за обратното. След като дървесината не е маркирана, това означава, че сечта е незаконна и няма как да се установи произхода й. За сочения състав на нарушение е достатъчно да се установи, че транспортираната дървесина не е маркирана и така е нарушена забраната на чл. 213 ал.1 т.1 от Закона за Горите.

По безспорен начин от фактите по делото е установено, че жалбоподателят е транспортирал дървесина – церови дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка, с което е осъществил състава на нарушение по чл. 213 ал.1 т.1 от Закона за горите. За това нарушение чл. 266 ал.1 от ЗГ е предвидено наказание глоба за физическите лица в диапазона от 50 до 3000 лв. Наложеното наказание глоба от 150 лв. е близо до минималния предвиден в закона размер. Според обема на превозваната дървесина и нейната стойност, наказанието е съответно на извършеното и е справедливо.

Според разпоредбата на чл. 273 ал.1 от ЗГ вещите послужили за извършване на нарушение, както и вещите предмет на нарушението се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са, освен ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им.

В случая законосъобразно са били отнети вещите – предмет на нарушението – два пространствени кубически метра акациеви дърва за огрев с пазарна стойност 120 лв.

Относно отнемането на транспортното средство послужило за извършване на нарушението:  Видно от представеното копие от застрахователна полица е, че в същата е отразено, че собственик на отнетия автомобил е В.П.П. – т.е. от това доказателство /макар и не представляващо документ за собственост/ може да се предположи, че собственик на товарния автомобил е лице различно от жалбоподателя. По делото, обаче не са представени каквито и да било доказателства, от които да се установява, че е налице хипотезата на чл. 273 ал.1 от ЗГ, при която не се отнема в полза на държавата вещта послужила за извършване на нарушението, а именно доказателства, от които да се установява, че автомобила е използван независимо или против волята на собственика му. Напротив, предвид обстоятелството, че застрахователната полица се представя от жалбоподателя, който е транспортирал дървесината с автомобила, може да се направи извода, че собственика на автомобила доброволно му е предоставил превозното средство за ползване, тъй като в противен случай няма как застрахователната полица да се намира у жалбоподателя.

Предвид изложеното и предвид обстоятелството, че специалният закон – Закона за горите предвижда във всички случаи на нарушение по този закон отнемане на вещите, послужили за нарушението, независимо чия собственост са при едно единствено изключение, ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им /каквото в настоящия случай не е налице/, съдът приема, че не са налице основания за  отменяне или изменение на обжалваното НП и същото като законосъобразно следва да бъде потвърдено във всички негови части.

          Воден от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 2179 от 22.12.2016 г. на Директора на РД по горите гр. Ловеч, с което на И.А.И. с ЕГН **********,*** е наложено административно наказание – глоба в размер на 150 лв. на основание чл. 266 ал.1 пр.4  от Закона за горите за нарушение по чл. 213 ал.1 пр.4 т.1 от Закона за горите, установено при извършена проверка на 10.10.2016 г., затова, че в землището на с. Стежерово, община Левски, на асфалтов път с. Стежерово – с. Българене, транспортира с товарен автомобил „Форд *” с рег. № *, 2 пространствени кубически метра акациеви дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка отразено в акт сериен № 093229, съставен на 10.10.2016 г.;  с което НП е постановено отнемане в полза на държавата на вещите предмет на нарушението – 2 пространствени кубически метра акациеви дърва за огрев с пазарна стойност 120 лв. на основание чл. 21 от ЗАНН във връзка с чл. 273 ал.1 от Закона за горите; и с което НП е постановено отнемане в полза на държавата на вещта послужила за извършване на нарушението – 1 бр. товарен автомобил „Форд *” с рег. № *, с пазарна стойност 1500 лв., на основание чл. 20 ал.1 от ЗАНН и чл. 273 ал.1 от Закона за горите, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: