РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _16.02._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _шестнадесети февруари_ 2017 г. в състав:

 

                                Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­_Мая Тончева_, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_47_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

ПРОИЗВОДСТВО ПО РЕДА НА чл. 414 Г ал. 3 НПК във вр. чл.414 А НПК.

Постъпило е предложение  от районна прокуратура – Левски да бъде освободен от наказателна отговорност обвиняемия Д.П.П., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: ***.

В постановлението, по реда на чл. 414 А НПК се излагат доводи за наличието на всички предпоставки по смисъла на чл. 78А НК, поради което  на П. следва да бъде определено и наложено административно наказание в рамките, предвидени от закона.

Районна прокуратура – Левски, редовно призована се представлява от прокурор Мая Тончева която поддържа така направеното предложение.

Обвиняемия  Д.П.П. – редовно призован не се явява в съдебно заседание. Представлява се от защитник адвокат М.С..МОЛИ съда да постанови решение, с което да му  наложи наказание в минимален размер като съобрази младата му възраст и конкретната степен на обществена опасност на извършеното деяние.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства, взе предвид изложеното в постановлението на РП- Левски, взе предвид становището на уличения, намира за установено следното:

Обвиняемият Д.П.П., ЕГН ********** е роден на ***г. в ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан /реабилитиран/, с ЕГН **********.

Обв.Д.П.П., ЕГН **********, живее в ***билнарко зависим. Употребил наркотични вещества - метамфетамин. Въпреки употребата им, на 17.09.2016г. се качил на моторно превозно средство - л.а. марка -„Фолксваген *” с peг. № * и започнал да го управлява.

На 17/18.09.2016г. свидетелите В.Н.С. и С.М.С. – полицейски служители при РУ на МВР Левски изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Около 22.15 часа на 17.09.2016г. се движили по ул.”Асен Халачев” в гр.Левски, където срещу №25 на същата улица спрели за проверка лек автомобил – „Фолксваген *” с peг. № *. В хода на извършената служебна проверка установили самоличността на водача – обв.Д.П.П., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: *** и състоянието му, което го мотивирало даго проверят за употребана наркотици..   Веднага   сигнализирал на  служител от ОДМВР-Плевен сектор „…..” – св.Д.А.Х., който изпълнявал задълженията си на територията на гр.Левски. Същия пристигнал на място и извършил проверка по надлежния ред на обв.П. с техническо средство „Drager Drugtest-5000” c фабр.№ ARHG-0005. Пробата реагирала на метамфетамин. След това била извършена проверка за наличие на алкохол в издишания от него въздух, като резултата бил отрицателен. За констатираното св.Х. съставил на обв.П., Акт за установяване на административно нарушение /л.17/, който бил подписан без възражение. Също така на обвиняемия бил издаден талон за медицинско изследване /л.18/, като обвиняемият дал кръвна проба. Наркополевият тест бил запечатан с телбод и приложен в досъдебното производство. Свидетели при съставянето на акта станали свидетелите В.Н.С. и С.М.С.-служители при РУ на МВР-Левски.

Назначена била по делото съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза От заключението съдебно-химическата /токсикологична/ експертиза /л.31-32/ се установава, че от извършените изследвания на предоставените биологични проби кръв и урина от лицето Д.П.П., ЕГН **********, е установено наличие на присъствие на наркотично вещество от групата на стимулантите – метамфетамин – Списък 1 /Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина / на НРКРВН към чл.З от ЗКВНВП. Пробите от кръв и урина са  взети от мъж на възраст * г. с възложена химическа експертиза по реда на НПК.

В резултат на извършените изследвания се установило наличие на наркотично вещество метамхетамин с изразено стимулиращо действие психиката на човека и бързо развиваща се зависимост. Самостоятелната му употреба води до изявена възбудна симптоматика, повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане, еуфория, създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Резултатът от количественият анализ на метамфетамин в кръвната проба /256 ng/mL/ надхвърля концентрационната област за еднократен „нормален" прием /<100 ng/mL no литературни данни, за лица без развита зависимост/. Измерената концентрация предполага изявен фармакологичен ефект към момента на медицинското изследване и вземането на кръвната проба. Това предполага, че употребата на метамфетамин е била в период до 12 часа преди вземането на биологичната проба.Съдебно-токсикологично, в настоящия случай се касае за доказана употреба и наличие в кръвта на изследваното лице на наркотичното вещество метамфетамин.

Била поискана повторна съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза и допусната. От заключението на назначената по делото повторна съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза /л.48-49/ се установило  отново  при извършените изследвания на предоставените биолгични проби кръв и урина от лицето Д.П.П., ЕГН **********, наличие на: присъствие на наркотично вещество от групата на стимулантите – метамфетамин – в кръвта - Списък 1 /Растения и вещества свисока степен на риск за общественото здраве, поради вредния
ефект   от   злоупотребата   с   тях,   забранени   за   приложение   в   хуманната и ветеринарната медицина / на НРКРВН към чл.З от ЗКВНВП.

Пробите  кръв и урина, са  взети от мъж на възраст * г. с възложена химическа експертиза по реда на НПК. В резултат на извършените изследвания се установява наличие на наркотично вещество метамфетамин в предоставените биологични проби и амфетамин и производни в урината на лицето.

Веществата амфетамин и метамфетамин имат изразено стимулиращо действие върху психиката на човека и водят до бързо развиваща се зависимост. Самостоятелната им употреба води до изявена възбудна симптомика, повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане еуфория, създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Метамфетаминът може да доведе до халюцинации.

Установената концентрация на метамфетамин  у обвиняемото лице предполага изява на фармакологичен   ефект   към   момента   на   медицинското   изследване   и вземането на биологичните проби. Посочването на точната концентрация на наркотичното вещество метамфетамин,в биологична проба без добавен стабилизатор и антикоагулант е аналитично некоректно, поради нестабилност на анализа във времето

Псевдоефедрин има периферно съдоразширяващо действие, като може да се употребява самостоятелно /напр.колдрекс синус екстенд/ или в комбинация с други лекарствени средства /напр. в комбинация с лоратадин в препарата Клариназе, за който лицето съобщава употреба/.

Употребата на посочения лекарствен продукт и съдържащия се в него псевдоефедрин не може да позитивира изследването за наркотични вещества с ползването техническо средство, нито да повлияе извършените лабораторни изследвания.

Съдебно-токсилогочино в настоящия случай се касае за установена и доказана употреба на наркотично вещество метамфетамин от изследваното лице, в концентрация, при която се наблюдават фармакологични ефекти при лица с инцидентна /еднократна/употреба без зависимост.

От обективна страна обв.Д.П.П. на 17.09.2016 година в гр. Левски е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – метамфетамин, установено със съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза и повторна съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза на Военномедицинска академия гр.София.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината -пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Обв.П. е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасния му характер, а именно, че управлява моторно превозно средство след употребата на наркотични вещества.

С оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.343б ал.З НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателствени средства- протоколи за разпит на свидетелите св.В.Н.С. /л.11/, св.Д.А.Х. /л.12/, св.С.М.С. /л.13/, разпит на обвиняем Iл.1I, Заключението на назначената съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза /л.31-32/, Заключението на назначената повторна съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза /л.48-49/,Талон за медицинско изследване /л.18/, Протокол за медицинско изследване /л.36-37/, Справка за нарушител /водач /л.20-24/, Акт за установяване на административно нарушение /л. 17/, справка за съдимост /л.62/.

ПРИОБЩЕНИ  като доказателства по делото чрез тяхното прочитане по реда на чл. 281 НПК.

При така приетото за установено от фактическа страна е видно, че с деянието си обвиняемия П.  осъществил както от обективна, така и от субективна страна признаците  от състава на престъпление по чл. 343б ал.3 от НК.

За извършеното от П., престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Деецът е осъждан за престъпление от общ характер, но е реабилитиран.       

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

От извършеното противоправно деяние не са настъпили имуществени вреди, обвиняем е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван досега от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава  деветнадесета на НПК. Ето защо СЪДЪТ счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл. 78 А от НК, поради което обвиняемия П. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание -  глоба.

При определяне размера на административната санкция, която следва да бъде наложена на обвиняемия П.  съдът съобрази младата му възраст, болестното му състояние, степента на обществена опасност на извършеното, както и факта, че същият е безработен. Ето защо съдът счита, че наобвиняемия П. следва да бъде наложена глоба към минималният размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78 А НК, а именно – 1000 лв. в полза на държавата.

Необходимо е на основание чл.343в, във вр. с чл.37 от НК обвинияемия да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от шестмесеца, считано от датата на фактическото отнемане на СУМПС.

          Следва на обвиняемото лице да се възложат направените разноски на досъдебното производство в размер на 533,16 лева. Необходимо е вещественото доказателство – 1 бр. запечатан с телбод наркополеви тест „Drager Drug test 5000” STK 6 да се отнеме в полза на държавата, като след влизане в сила на решението същия да се унищожи.

При този изход на делото следва на основание чл. 21 ал.І т. 7 от НПК да бъде прекратено наказателното производство, образувано срещу обвиняемия П. за престъпление по чл. 3343б ал.3 от НК, пр.пр. № 982/2016 г. по описа на РП-Левски, № ЗМ-224/2016 г. по описа на РУ на МВР Левски.

Водим от горното и на основание чл. 414 Г ал.ІV т.1 НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА Д.П.П., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: *** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 17.09.2016 г. около 22.15 ч. в гр. Левски, обл. Плевен, по ул.”Асен Халачев”, управлявал моторно превозно средство –„Фолксваген *” с pег. № *, след употреба на наркотични вещества – метамфетамин, установено със заключения от изготвена съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза с изходящ №8414/17.10.2016 г. и повторна съдебно-химическа / токсикологична / експертиза с изходящ №9904/12.12.2016г. на специализирана Токсикохимична лаборатория към Военномедицинска академия гр.София, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл. 343б, ал.3 от НК и на основание чл. 78 А НК ГО  ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000 лв.

ЛИШАВА на основание чл.343г, във възка с чл. 37, ал. 1, т. 1 предл. второ от НК Д.П.П., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: *** от ПРАВО да управлява МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА от датата на фактическото отнемане на СУМПС – 17.09.2016 г.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК Д.П.П., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: ***, да заплати по сметка на ОД на МВР гр.Плевен направените разноски на досъдебното производство в размер на 533,16 (петстотин тридесет и три лева и шестнадесет стотинки) лева.

ОТНЕМА на основание чл.53 от НК в полза на държавата 1 бр. запечатан с телбод наркополеви тест „Drager Drug test 5000” STK 6, като след влизане в сила на решението същия ДА СЕ УНИЩОЖИ.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 21, ал.І, т. 7 от НПК наказателното производство, провеждано срещу Д.П.П., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: ***  за престъпление по чл 343б, ал. 3 от НК.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ПлОС.

 

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: