П Р О Т О К О Л

 

гр.Левски, 28.03.2017 г.

 

Районен съд гр.Левски, първи състав, в публично съдебно заседание на двадесет и осми март две хиляди и седемнадесета година в състав:

           Председател: Наташа Панчева

                                           Съдебни заседатели: Д.Г.                                                                                   В.Б.

при участието на секретаря И.П. прокурора Мая Тончева сложи за разглеждане н.о.х. дело № 500 по описа за 2016 год., докладвано от съдия Панчева.

          На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

ПОДСЪДИМИЯТ  И.Р.А. – редовно призован – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ служебния защитник адвокат М.С..

ЯВЯВА СЕ вещото лице инж.М.Ч..

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

 

          ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, да се даде ход на делото.

АДВОКАТ С. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото. Искам да кажа, че резачката и каручката са на сина ми.

 

          Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в дн.с.з.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         

          СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ:

Инж.М.К.Ч. – 67 г., неосъждан, без родство.

          На вещото лице се напомня отговорността по чл.291 от НК. Същото обеща да даде вярно заключение.

 

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж.М.Ч. – Представил съм писмено заключение, което поддържам.

          Съдът дава възможност на страните да зададат въпросите си.

          Страните нямат въпроси.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме заключението на вещото лице.

АДВОКАТ С. – Да се приеме.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се приеме заключението.

 

          С оглед становището на страните съдът намира, че следва да приеме и приложи по делото заключението на вещото лице инж.М.Ч., като на същото следва да се определи окончателен депозит в размер на 190 лева, тъй като първоначалния е бил 100 лева, а по справката декларация вещото ли е представило такава за 190 лева. Съдът следва да се произнесе с определение с което да определи окончателно възнаграждение в размер на 190 лева.. На вещото лице да се изплати възнаграждение в размер на 190,00 лева, съгласно представената справка-декларация от бюджета на съда. Да се издаде ордер на вещото лице.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото заключението на вещото лице инж.М.К.Ч..

ДА СЕ ИЗПЛАТИ на вещото възнаграждение в размер на 190,00 лева, съгласно представената справка-декларация от бюджета на съда.

          ДА СЕ ИЗДАДЕ ордер на вещото лице.

 

ПРОКУРОРЪТ – Г-жо съдия, тъй като подсъдимият И.А. е изразил желание производството по делото да се гледа по реда на чл.371, т.1 от НПК моля да му дадете възможност да изрази становището си признава ли се за виновен и желае ли съгласно правото му по чл.384 от НПК да приключим делото със споразумение, тъй като съдебното следствие все още не е приключило. Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. №500/2016 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-228/2016 г. по описа на РУМВР – Л. и пр.пр.№1021/2016 г. по описа на РП - Левски) между РП – Левски, подсъдимия И.Р.А., ЕГН ********** и защитника му адв.М.С. от ПлАК в следния смисъл: подсъдимият И.Р.А., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 26.09.2016 г. в землището на гр.Л., обл.П., община Л., от отдел ***, при условията на повторност, без редовно писмено позволително, сякъл с моторен трион неустановена марка и модел  и извозил с конска каруца от горски фонд – 2,20 пр.куб.м. тополов дърва за огрев на стойност 132,00 лева. Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия И.Р.А., ЕГН **********. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Деянието съставлява престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.3, т.4, във вр. с ал.1, във вр. с чл.28, ал.1 от НК. За извършеното престъпление на подсъдимия И.Р.А., ЕГН **********, да се наложи наказание на основание чл.235, ал.6, във вр. с ал.3, т.4, във вр. с ал.1, във вр. с чл.28, ал.1 от НК, във вр. с чл.54, ал.1, във вр. с чл.42а, ал.2, т.1 и 2 от НК – ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА,  при периодичност за явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице – ДВА пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

С деянието не са причинени имуществени вреди. Разноските по делото в размер на 238,30 лева да се възложат на подсъдимия И.Р.А..

Като вещите по аргумент на чл.53, ал.1, б.”а” от НК да бъдат върнати на собственика А.И.Р., ЕГН **********, а именно: 1 бр. моторен трион без надпис и фабричен номер и 1 бр. конска каруца.

 

ДА СЕ ОТНЕМАТ на основание чл.235, ал.7 от НК в полза на държавата 2 пространствени куб. метра тополови дърва за огрев, предадени на отговорно пазене на вещи от 27.09.2016 г. с разписка №050727 (л.41 от ДП) на домакин при РУ на МВР Л.

Представяме постигнатото споразумение в подписан от страните вид.

АДВОКАТ С. – В този смисъл е постигнатото споразумение.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:               ЗАЩИТНИК:              ПОДСЪДИМ:             (М.Тончева)                      (адв.С.)      (И. А.)

 

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

          Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. №500/2016 г. по описа на РС-Л., (досъдебно производство №ЗМ-228/2016 г. по описа на РУМВР – Л. и пр.пр.№1021/2016 г. по описа на РП – Л.) между РП – Левски, подсъдимия И.Р.А., ЕГН ********** и защитника му адв.М.С. от ПлАК в следния смисъл:

Подсъдимият И.Р.А., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 26.09.2016 г. в землището на гр.Л., обл.П., община Л., от отдел ***, при условията на повторност, без редовно писмено позволително, сякъл с моторен трион неустановена марка и модел  и извозил с конска каруца от горски фонд – 2,20 пр.куб.м. тополов дърва за огрев на стойност 132,00 лева.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия И.Р.А., ЕГН **********. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.3, т.4, във вр. с ал.1, във вр. с чл.28, ал.1 от НК.

НАЛАГА на основание чл.235, ал.6, във вр. с ал.3, т.4, във вр. с ал.1, във вр. с чл.28, ал.1 от НК, във вр. с чл.54, ал.1, във вр. с чл.42а, ал.2, т.1 и 2 от НК за извършеното престъпление на подсъдимия И.Р.А., ЕГН **********, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА,  при периодичност за явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице – ДВА пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

С деянието не са причинени имуществени вреди.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.1 от НПК подсъдимия И.Р.А. да заплати направените разноските по делото в размер на 238,30 лева.

 

ВРЪЩА вещите по аргумент на чл.53, ал.1, б.”а” от НК на собственикът им А.И.Р., ЕГН **********, в съдебно заседание, а именно: 1 бр. моторен трион без надпис и фабричен номер, а един брой конска каруца същия да получи от домакина на РУ на МВР Л., където е оставена на съхранение и отговорно пазене с разписка №050727 от 27.09.2016 г.

 

ОТНЕМА на основание чл.235, ал.7 от НК в полза на държавата 2 пространствени куб. метра тополови дърва за огрев, предадени на отговорно пазене на вещи от 27.09.2016 г. с разписка №050727 (л.41 от ДП) на домакин при РУ на МВР Л.

 

 

ПРОКУРОР:               ЗАЩИТНИК:             ПОДСЪДИМ:             (М.Тончева)                      (адв.С.)      (И. А.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №500/2016 г. по описа на РС-Л., (досъдебно производство №ЗМ-228/2016 г. по описа на РУМВР – Л. и пр.пр.№1021/2016 г. по описа на РП – Л.) между РП – Л., подсъдимия И.Р.А., ЕГН ********** и защитника му адв.М.С. от ПлАК споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №500/2016 г. по описа на РС-Л., (досъдебно производство №ЗМ-228/2016 г. по описа на РУМВР – Л. и пр.пр.№1021/2016 г. по описа на РП – Л.).

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

ДА СЕ ВРЪЧИ на служебния защитник препис от протокола на с.з. и определението с оглед правата му по Закона за адвокатурата.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11.00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                          2.