МОТИВИ  към присъда, постановена по н.о.х.д. №26/2017 година по описа на РС гр. Левски

 

 

          Обвинението против подсъдимия М.М.Д., ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, с начално образование, неженен, безработен, осъждан, е по чл.194, ал.1 от НК, затова, че на неустановена дата в периода от 01.12.2015г. до 31.01.2016г., в с.Обнова, обл.Плевен, от дом на ***, отнел чужди движими вещи: 1 бр. микровълнова печка с надпис „Elektra Brezeng”, бяла на цвят на стойност 65.00лв. и 1 бр. голяма брадва със сап на стойност 12.00лв., или всичко вещи на обща стойност 77.00лв., от владението на собственика Г.Б.Г. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

 

          Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението, дава обяснения и признава вината си.

 

          Представителят на РП гр. Левски поддържа изцяло внесения в РС – Левски обвинителен акт. Счита, че в хода на проведеното досъдебно производство и в хода на проведеното съдебно следствие са събрани категорични и безспорни доказателства относно извършеното криминално деяние, неговото авторство, вина, време, място, и начин на извършване. Моли съда да постанови присъда, с която да признае подсъдимия за виновен, като по отношение на подсъдимия съдът наложи наказание пробация, при баланс на отегчаващи и смекчаващи вината обстоятелства, а именно – две години, при двете задължителни мерки.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Подсъдимият е безработен и не реализира трудови доходи.

Той решил да влезе в частен дом на ул. „Малчика” №5,  с. Обнова с намерение да извърши кражба. На неустановена дата в периода от 01.12.2015 г. до 31.01.2016 г. влязъл в набелязания от него имот през отворената врата на къщата. Взел 1 бр. микровълнова печка с надпис „Elektra Brezeng”, бяла на цвят на стойност 65.00лв. и 1 бр. брадва със сап на стойност 12.00лв., собственост на Г.Г. ***.

След това подсъдимият продал откраднатите от него вещи на св. И.З. ***.

На 15.08.2016 г. свидетелят Г.Г. посетил дома си в с. Обнова и констатирал, че домът му е разбит и че от същия липсват микровълнова печка и брадва със сап. За констатираната кражба свидетелят подал сигнал в РУ Левски.

В хода на разследването е назначена съдебно – оценителна експертиза, от заключението на което се установява, че общата пазарна стойност на вещите, предмет на престъплението към датата на извършването му – 15.08.2016 г. е: 1 бр. микровълнова печка с надпис „Elektra Brezeng”, бяла на цвят - 65.00лв. и 1 бр. брадва със сап - 12.00лв.

С протокол за доброволно предаване от 18.08.2016 г. И.И. *** предал на Г.Б.Г. *** 1 бр.  микровълнова печка с надпис „Elektra Brezeng”, бяла на цвят и 1 бр. брадва със сап.

Заключението на вещото лице като обективно, компетентно изготвено и неоспорено от страните по делото е прието от съда.

          Така описаната фактическа обстановка се установява от обясненията на подсъдимия; показанията на разпитаните свидетели, заключението на съдебно – оценителната експертиза, както и от приложените по делото писмени доказателства, присъединени на основание чл. 283 от НПК.

          В показанията си свидетелят Г.Г. сочи, че са му взети микровълновата печка и брадва. Сигнализирал полицията, вещите били намерени и впоследствие са му върнати.

          Свидетелят И.З.Й. заявява, че познава подсъдимия и е закупил евтино от него печка и брадва. Впоследствие вещите били предадени на кварталния полицай.

В качеството на свидетел показания е дал и И.И. – който към  датата на деянието е бил квартален на с. Обнова. Установява се от показанията му, че след подадения сигнал за кражбата бил установен извършителят, вещите - предадени с протокол за доброволно предаване и върнати на собственика.

          Показанията на свидетелите си кореспондират както помежду си, така и с приложените писмени доказателства. Дадени са добросъвестно, същите са логични, последователни, вътрешно непротиворечиви, кореспондират със събраните по делото доказателства, поради което съдът ги кредитира като достоверни. Описаната фактическа обстановка, механизъм и авторство  на деянието се доказват и от признанията на подсъдимия.

          Налице са безспорни доказателства относно извършеното престъпление от страна на подсъдимия.  

От така изложената фактическа обстановка, възприета от съда, е видно, че с деянието си подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на  чл.194 ал.1 от НК. Подсъдимият е отнел от владението на свидетеля Г.Г. движими вещи, собственост на свидетеля, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

           От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването им. Съзнавал е, че вещите са чужда собственост и за отнемането им не е получил съгласие на собственика, като намерението му е било да ги присвои противозаконно, т.е съзнавал е всички елементи от състава на престъплението кражба. Подсъдимият е отнел вещите, като е установил фактическа власт върху същите, като намерението му е било след деянието да се разпореди с вещите в свой личен интерес.

          Причини за извършване на престъплението са незачитане на установения в страната правов ред и стремеж за облагодетелстване.

          При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия съдът взе предвид от една страна предишните осъждания, причините и мотивите за извършване на престъплението, обществената опасност на деянието и дееца. Съобрази и признанието на вината, съдействието, което е оказал на органите на досъдебното и съдебно производство за разкриване на истината, доброто му процесуално поведение, обстоятелството, че вещите, предмет на престъплението са върнати на собственика, както и тежкото му социално положение. Подсъдимият е признал изцяло вината си. При определяне на наказанието съдът взе предвид и стойността на вещите, предмет на кражбата, поради което определя наказанието при условията на чл. 55 от НК.

          Предвид изложеното, като съобрази че за извършеното престъпление не е предвиден минимум, съдът счита, че предвид на многобройните смекчаващи отговорността обстоятелства, следва по отношение на подсъдимия да му бъде наложено наказание пробация, при следните пробационни мерки:  задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца.

          При този изход на делото следва подсъдимият да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в полза на Районен съд Левски в размер на 20 лв. и на досъдебното производство в размер на 28.98 лв.

          Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

           

 

                      

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: