Мотиви към Решение №20/23.02.2017г., постановено по а.н.д. №28/2017г. по описа на РС гр. Левски.

                                               

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М.С.К.,***, ЕГН********** от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343б, ал.3 от НК за това, че на 23.11.2016г., около 00.10ч., в гр. Белене, обл.Плевен, по ул.”Малчика”, до магазин „СБА”, управлявал МПС - лек автомобил „Ауди *”, с рег. № *, след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол, установено със съдено – химическа (токсилогична) експертиза с изх.№ 9934/13.12.2016г. на Военномедицинска академия гр.София.

Обвиняемият К. не се явява в с. з., представлява се от упълномощен защитник адв. С..

Представителят на РП - Левски счита, че в хода на проведеното досъдебно производство в пълен обем е установено и доказано по несъмнен начин извършеното от подсъдимия деяние. Моли съда да го освободи от наказателна отговорност и му наложи съответно наказание, както и лишаване от правоуправление.

            Упълномощеният защитник адв. С. счита, че внесеното от РП – Левски предложение за освобождаване от наказателна отговорност хармонира с доказателствата по делото и закона. Моли съда да го уважи, като по повод индивидуализацията моли съда да отчете факта, че подзащитният му е млад човек, безработен е, поради което моли съда да наложи наказание глоба в предвидения от закона минимум от хиляда лева. Моли съда да не налага санкцията предвидена в чл.343г от НК лишаване от правоуправление.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            М.С.К., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН**********.

            На 22.11.2016г., съгласно предварително утвърден график свидетелите Л.О.Л. и М.Б. – служители при РУ – Белене изпълнявали служебните си задължения на територията на гр. Белене. Около 00:10ч. на 23.11.2016г., свидетелите се движели по ул.”Фердинанд Дечев” в гр.Белене, когато ги изпреварил лек автомобил „Ауди *”, с рег. № *, * на цвят, който завил наляво и продължил в посока „СБА”. Служителите на полицията го настигнали и подали светлинен сигнал водачът да спре. В хода на проверката била установена самоличността на водача - обвиняемият М.С.К. ***. Свидетелят Б. извършил проверка на водача К. с техническо средствоDrager DrugCheck 3000”, №8325554, който показал, че водачът е употребил марихуана и амфетамин. За констатираното нарушение свидетелят М.Б. съставил на обвиняемия два броя АУАН, като единият бил за това, че управлява МПС след употреба на наркотични вещества, който бил подписан без възражение. На обвиняемия бил издаден и талон за медицинско изследване на кръв и урина. Видно от протокола на химическата експертиза е, че изпратените за изследване проби кръв, взети от обвиняемия К., резултатът е отрицателен и не съдържа алкохол. Свидетели при съставяне на акта станали служители на РУ – Белене – Л.О.Л. и Д.Б.Б..

            От заключението на вещите лица по назначената съдебно – химическа (токсикологична) експертиза е видно, че от извършените изследвания на предоставените проби кръв и урина от лицето М.С.К. се установило присъствие на специфичен метаболит – карбокси в кръвта, доказващ употреба на наркотично вещество, съдържащо тетрахидроканабинол – Списък 1 /растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранена за приложение в хуманната и ветеринарна медицина/ на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към чл. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

            Съдебно – токсикологична интерпретация. Заключение

Касае се проби кръв и урина, взети от мъж на възраст * години, с възложена химическа експертиза по реда на НПК.    

            В резултат на извършените изследвания се установява наличие на специфичен за ТНС метаболит в предоставената за анализ кръвна проба - карбокси 9 -ТНС, което е биомаркер за доказване на употреба на наркотично вещество, съдържащо тетрахидроканабинол /ТНС/ - марихуана, канабис и т.н.

            Употребата на съдържащи ТНС продукти /марихуана, канабис/ може да предизвика различни по вид и продължителност ефекти в зависимост от количеството на активното вещество и начина на прием /инхалатор, орално/. В общия случай при употреба на марихуана, наблюдаваните ефекти могат да варират между отделните индивиди, като се наблюдават промени в настроението, предизвиква лека еуфория, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Възможно е да се наблюдават слаби халюцинации,. Употребата на ТНС повлиява концентрацията и фината координация на движенията и употребилите не следва да управляват МПС и работят с машини.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство ЗМ №135/2016г. по описа на РУ - Белене, пр.пр. №1258/2016г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН бл. №851158/23.11.2016г., съдебно – химическа  /токсикологична/ експертиза, талон за медицинско изследване,  протокол за медицинско изследване, справка нарушител.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От обективна страна обвиняемият е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества, установено със съдебно - химическа /токсикологична/ експертиза на Военномедицинска академия гр. София.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината пряк умисъл. Обвиняемият е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасния му характер – че управлява моторно превозно средство след употребата на наркотични вещества.

Обвиняемият М.С.К. е пълнолетен и не е осъждан за престъпление от общ характер. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия К..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия М.С.К., съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението. Обвиняемият е млад човек, безработен.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия М.С.К. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

Видно от приложените писмени доказателства – а именно АУАН бл. №8511158, актосъставителят е вписал, че нарушителят е във видимо адекватно състояние, поради което съдът счита, че не следва да налага предвиденото лишаване от правоуправление, което не е задължително  предвид разпоредбата на чл. 78а ал.4 от НК, според която разпоредба съдът може, но не е длъжен да наложи санкцията по чл. 343г от НК.   

Следва при този изход на делото обвиняемият М.С.К.,***, ЕГН **********, да бъде осъден да заплати направените на досъдебното производство разноски в размер на 236.00 лв.

           

Съдът постановява след влизане в сила на решението, веществено доказателство в запечатано в бял хартиен плик с надпис на него „ВД” по ДП ЗМ №135/2016г. по описа на РУ – Белене с надписDrager DrugCheсk 3000”, №8325554 да бъде унищожено.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

 

СЪДИЯ: