Мотиви по НОХД 57/2017 г.

         Срещу подсъдимия П.П.К. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 18.11.2016 г., около 01.10 часа, в с.К.Б., община Л., област П., по ул.*** до дом № ***, управлявал лек автомобил марка *** с рег. № ***, след комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин, тетрахидроканабинол, метадон - престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК.

         В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода, като приложи разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК. Счита, че не следва да се налага кумулативно предвиденото в разпоредбата на чл. 343б ал.1 от НК наказание глоба.

         Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното. Съгласен е с предложеното от прокурора.

         Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         П.П.К. e роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

         През нощта на 17 срещу 18.11.2016 г. подсъдимият бил спрян за проверка от служители при РУ МВР Левски, които изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. В хода на извършената проверка установили самоличността на водача – П.К., който управлявал МПС-то без свидетелство за управление на МПС. По същото време в района на гр. Левски били и служители на ОД МВР Плевен, които извършвали проверка на водачите за употреба на наркотични вещества. Служителите от РУ гр. Левски се обадили на колегите си, които пристигнали на мястото на проверката и водача бил изпробван за употреба на наркотични вещества и техните аналози с техническо средство, като уреда отчел положителен резултат за употреба на канабис и амфетамини.

По досъдебното производство е назначена съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза, от която се установява точното количество и вида на употребените наркотични вещества. Било установено, че употребата на амфетамини е била в период до 12-24 часа преди вземане на кръвната проба, което съответства и на дадените от подсъдимия обяснения.

         Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по досъдебното производство свидетели – прочетени в съдебно заседание, заключението на приетата експертиза и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода, прави пълни признания, има добро процесуално поведение, съжалява и се разкайва за стореното. При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено  наказание лишаване от свобода в размер на 6 месеца, като се приложи разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, тъй като и най-лекото за този вид престъпление наказание би се оказало несъразмерно тежко. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода и по отношение на него, съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение института на условното осъжданe, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложил изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години, а на основание чл.67, ал.2 от НК е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на служител от РУ гр.Левски, отговарящ за района по местоживеенето му.

         На основание чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК, съдът е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

         Съдът е приложил и разпоредбата на чл. 55 ал. 3 от НК по изложените по-горе съображения за приложение разпоредбата на чл. 55 ал.1 от НК и не е наложил предвиденото в разпоредбата на чл. 343б ал.3 от НК наказание глоба.

         По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

         Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: