Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 12.01. 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Левски, в съдебно заседание на тринадесети декември две хиляди и седемнадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №_503_ по описа на съда за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от Н.Г.С., с ЕГН**********,***,  чрез адв. Анатоли Антонов АК Разград, против НП №64/02.11.2017 г. на кмета на Община Левски.

          Жалбоподателят е останал недоволен от издаденото против него наказателно постановление, с което на основание чл. 53, ал.1 и ал.2, чл. 52, ал.4, чл. 27, ал.1 и ал.2 от ЗАНН и чл. 22 от ЗМСМА, за нарушение на чл.2, т.2 от Наредба №1 му е наложена глоба в размер на 500 лв.

          Счита наложеното наказание за несправедливо, незаконосъобразно и необосновано. Констатациите на служителите на МВР, отразени в АУАН не отговаряли на истината. Твърди, че служителите на полицията посетили адреса му в 21:00 часа, като го предупредили след 23:00 часа да не вдига шум. На следващия ден са го призовали в полицията, и му съставили 2 броя актове по Наредба №1 на ОбС – Левски.

Счита, че по административната преписка са допуснати процесуални нарушения, с което правото му на защита било възпрепятствано. Счита, че не е установено и доказано по несъмнен и безспорен начин нарушаване на нощната тишина от него.

Твърди, че след 21:00 часа същите не са посещавали и не са констатирали силна музика.

          На следващо място в АУАН и НП не било посочено след колко часа е забранено вдигането на шум, смущаващ спокойствието на гражданите, като се позовава на чл.2, т.2 от Наредба №1 на ОбС – Левски, според която през летния период от 01.04. до 30.09. било забранено нарушаването на спокойствието на гражданите от 23:00 часа до 06:00 часа. Твърди, че непосочването на това обстоятелство в АУАН водело до незаконосъобразност на НП, тъй като АНО не бил изследвал цялостно и обективно фактическата обстановка.

          Моли съда да отмени изцяло обжалваното НП като незаконосъобразно, или ако счете, че е нарушил закона, да измени НП в наказателната му част и наложи по преценка на съда съобразно финансовите възможности на жалбоподателя справедливо наказание.

В с.з. поддържа жалбата, като изразява становище, че нарушението е маловажно.

 За административнонаказващия орган – община Левски –   явява се  адв. Блажев, който изразява становище, че жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение, а НП – потвърдено като законосъобразно и издадено от компетентен орган, в кръга на представените му по закон правомощия и в съответствие със съдопроизводствените правила. Счита за доказано, че жалбоподателят е осъществил фактическия състав на чл.2, т.2 от Наредба 1 за опазване и поддържане на обществения ред и чистотата и околната среда в гр. Левски. Счита, че не следва нарушението да се квалифицира като маловажно.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН против жалбоподателя за това, че на 19.09.2017 г. като организатор на тържество, на ул. „Петрини” №8, нарушил нощната тишина и спокойствието на гражданите, изразяващо се в силна музика, с което е нарушил чл.2, т.2 от Наредба №1 на Общински съвет Левски.

За нарушенията, констатирани с АУАН, Кметът на община Левски е наложил глоба в размер на 500 лв.

От показанията на свидетелите – служители в РУ Левски, констатирали нарушението се установява, че след 23:00 часа на въпросната дата са получили сигнал за нарушаване на нощната тишина на ул. „Петрини”. Посетили са мястото, при което са установили, че музиката и силна, както и че се провежда тържество, на което свири оркестър. Организаторът на тържеството бил предупреден устно, бил уведомен, че има нарушение на нощната тишина и предупреден да спре музиката. Въпреки обещанието, че ще спре музиката, се е наложило служителите на РУ – Левски да посетят няколкократно адреса поради постъпили сигнали. При едно от посещенията на нарушителя било издадено полицейско разпореждане да спре музиката, с която нарушава нощната тишина.

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите. Техните показания са последователни, логични, непротиворечиви, дадени въз основа на техните лични възприятия и съответстващи на събраните писмени доказателства.

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган, в кръга на представените му по закон правомощия.  

С оглед на събраните писмени и гласни доказателства съдът приема, че жалбоподателят е осъществил фактическия състав на нарушението на чл.2, т.2 от Наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на общината. Съгласно цитираната разпоредба се забранява вдигането на шум, смущаващ спокойствието на обитателите на жилищните сгради от 14:00 до 16:00 часа през цялата година и от 22:00 до 06:00 часа за периода от 01 октомври до 31 март, а за периода от 1 април до 30 септември от 23:00 до 6:00 часа (в празнични и почивни дни до 8:00 часа).

Съдът намира за безспорно установено и доказано, че на 19.09.2017 г. жалбоподателят е извършило действие, изразяващо се във вдигане на шум, нарушаване на нощната тишина в периода, в който важи забраната – от 23:00 до 6:00 часа сутринта в периода 01.04.-30.09.

 Безспорно е установена и самоличността на нарушителя – С. З. П.

Съдът намира за неоснователни съображенията на процесуалния представител на жалбоподателя, че процесното нарушение следва да бъде квалифицирано като маловажно на основание чл. 28 от ЗАНН, поради което да бъде прието, че не подлежи на наказване.

Нарушението е извършено след 23:00 часа. Сигналът е подаден в 23:00 часа. Адресът е посетен няколко пъти. Издаден е бил предупредителен протокол, приложен по делото. Въпреки това нарушението не е преустановено и музиката е продължила със същата сила. Нарушението е преустановено след като служителите на РУ Левски са останали на мястото и са заявили, че няма да си тръгнат, докато не бъде преустановена музиката.

По изложените изображения съдът счита, че нарушението не  може да бъде квалифицирано като маловажно. 

 По изложените съображения не са налице основания за редуциране на санкцията по размер и същата бъде намалена.

Нормата на чл. 44, ал.1, т.1 от Наредба №1 предвижда наказание глоба до 5000 лева за физически лица, нарушили наредбата. Наложеното наказание е в границите на предвиденото за съответното нарушение.

По изложените съображения съдът счита, че издаденото наказателно постановление следва да бъде потвърдено.

Предвид изложеното, съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №64/ 02.11.2017г. издадено от кмета на Община Левски, с което на Н.Г.С., с ЕГН**********,***, е наложена на основание чл.44, ал.1, т.1 от Наредба №1 на Общински съвет – Левски глоба в размер на петстотин лева, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

                                                                   СЪДИЯ: