Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 06.03. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд - Левски, в публичното съдебно заседание на шести февруари 2018 г. в състав:

                             Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                           Съдебни заседатели:

                                     

при участието на секретаря Ваня Димитрова и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №554 по описа за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Ц.М.Д., ЕГН**********,***, против наказателно постановление №17-0293-000669/30.11.2017 г. на началник РУП към ОДМВР Плевен РУ Левски.

Жалбоподателят твърди, че с наказателното постановление му е наложена глоба в размер на 70 лв., която не може да плати, тъй като получава ниска заплата. Жалбоподателят не е съгласен с наложеното наказание за второто нарушение - че се движи на заден ход при завиване в обратна посока на кръстовище, тъй като спрял на кръстовището и дал малко назад, за да може да завие наляво. Твърди, че според него и глобата за първото нарушение – че не е поставил обезопасителен колан е висока.

В съдебно заседание жалбоподателят поддържа жалбата в частта, в която му е наложено административно наказание глоба за маневра за движение на заден ход.

            Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и се явява процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставяне на АУАН на 12.11.2017 г. за това, че на същата дата, около 16:50 часа, в гр. ***”, на кръстовището с ул. ***, като водач на МПС лек автомобил „***” с рег. ***, собственост на М. Д., управлява без да използва обезопасителния колан, с който е оборудван автомобилът и предприема маневра движение на заден ход при завиване в обратна посока на кръстовище.

Посочени като нарушени са разпоредбите на чл.137а, ал.1, и чл. 38, ал.4 от ЗДвП.

Въз основа на направените в акта констатации, административно наказващият орган е издал наказателното постановление, с което наложил на жалбоподателя административни наказания:

1. На основание чл. 183, ал.4 т.7 пр.1 от ЗДвП - глоба в размер на 50 лв, за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП.  

 2. На основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 20 лева, за нарушение на чл.38, ал.4 от ЗДвП;

И акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от компетентни органи, в кръга на техните правомощия.

От показанията на разпитаните свидетели служители в РУ Левски се установява, че изпълнявайки служебните си задължения забелязали автомобил, който извършва неправилна маневра на кръстовище. Установено било, че водачът извършва непозволена маневра на кръстовище – движение назад, като водачът не е поставил и обезопасителен колан.

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, които са очевидци на нарушението, извършено от страна на жалбоподателя. Показанията на свидетелите са логични, последователни, вътрешно непротиворечиви. Дадени са добросъвестно, въз основа на техните възприятия, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Съдът намира, че от представените по делото писмени и гласни доказателства  се установява по несъмнен и безспорен начин наличието на виновно извършено от страна на жалбоподателя нарушение.

    С издаденото наказателно постановление жалбоподателят е санкциониран на основание 183, ал.2, т.11 от ЗДвП, според която, се наказва с глоба 20 лв. водач, който нарушава правилата за движение назад.

Съдът приема, че нарушението е доказано по несъмнен и безспорен начин, поради което наказателното постановление в обжалваната му част следва да  бъде потвърдено като законосъобразно.

Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                                Р Е Ш И:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №*** г. на началник РУП към ОДМВР Плевен РУ Левски, в частта, в която на Ц.М.Д., ЕГН**********,***, е наложено административно наказание на основание чл. 183, ал.2 т.11 от ЗДвП - глоба в размер на 20 лв, за нарушение на чл.38, ал.4 от ЗДвП, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            В останалата част наказателното постановление е влязло в сила.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                                

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: