П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _15.02. 2018 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на _петнадесети февруари през две хиляди и осемнадесета година, в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Ваня Димитрова, в присъствието на прокурора _Мая Тончева, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_286_ по описа на съда за _2017  год. и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Д.Б., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, женен, пенсионер, с основно образование, неосъждан, ЕГН**********

за ВИНОВЕН

в това, че на 16.11.2016г., на път ІІІ – 303, пътен участък от с.Малчика, общ.Левски към с.Аспарухово, общ.Левски, в района на около 500м. преди с.Аспарухово, общ.Левски, при управление на МПС – лек автомобил „***” с рег.№ *** нарушил правилата за движение, регламентирани в ЗДвП, а именно:

 Чл.5 ал.1, т.1 от ЗДвП: Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;

Чл.20, ал.1 - Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват;

Чл.20, ал.2 - Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Чл.25, ал.1 - Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, пред него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

Чл.25, ал.2 - При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Б.Л.Т., ЕГН ********** ***, изразяваща се в многофрагментно счупване на раменната кост на дясната ръка, довело до трайно затруднение в движението на дясната ръка, поради което и на основание чл.343, ал.1, б.”б”, във вр. с чл.342, ал.1, от НК, във вр. с чл.5, ал.1, т.1, във вр. с чл.20, ал.1 и ал.2, във вр. с чл.25, ал.1 и ал.2 от ЗДвП, във вр. с чл.78а от НК, във вр. с чл.305, ал.5 от НПК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

На основание чл.78а от НК налага на подсъдимия М.Д.Б. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

НЕ НАЛАГА на основание чл. 78а, ал.4 от НК, предвиденото от закона наказание лишаване от право да управлява МПС.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия М.Д.Б. със снета по-делото самоличност да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 713.92 лв. и в съдебното производство в размер на 527.21 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: