ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,  25.01. 2018 г.

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и пети януари 2018 г.  в състав:

 

                     Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                    Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора _Мая Тончева сложи за разглеждане _н.о.х.д._28  по описа за 2018 г., докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _11.35   часа се явиха:

 

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

ПОДСЪДИМИЯТ В.С.К. - явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адв.А., с пълномощно към досъдебното производство.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.А. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИЯТ Да се даде ход.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което    

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

В.С.К. - роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, женен, със средно образование, работи, като земеделски производител, неосъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

АДВ.А. – Не правим отвод на съдебния състав и секретаря. Нямаме нови искания както и по хода на съдебното следствие.

ПОДСЪДИМИЯТ - Не правя отводи, поддържам това, което каза адвокатът ми.

 

ПОДСЪДИМИЯТ - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът счита, че в споразумението следва да бъде допуснато на основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК допълнение, като на основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по време на подсъдимата по време на изпитателния срок да бъде възложено на мл.ПИ при РУ – Левски, отговарящ за с.Градище, обл.Плевен.

 

По така предложените промени, съдът дава възможност на страните да вземат становище.

 

ПРОКУРОРЪТ – Да бъдат приети така предложените промени. Законосъобразно е направеното предложение.

АДВ.А. – Да бъдат добавени в споразумението, съгласни сме с оглед необходимостта от възлагане на възпитателна мярка, съобразно закона.

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът.

 

Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

          ВПИСВА в съдебния протокол окончателното и допълнено съдържание на споразумение постигнато по н.о.х.д. №28/2018г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство ЗМ №312/2017г. на РУ - Левски, пр.пр. №1276/2017г. по описа на РП - Левски) между РП-Левски, подсъдимия В.С.К., ЕГН ********** и защитника  му адв.А.А. от ПлАК, съгласно което:

           

Подсъдимият В.С.К., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 21.10.2017г., в с.Градище, обл.Плевен, като проявил жестокост, визирана в чл.7, ал.1, във вр. с ал.2, т.1 от Закона за защита на животните: „Всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното или увреждане на здравето му или стрес” към гръбначното животно – куче от женски пол, с жълтеникав цвят на косъма, с тегло около 20 кг., на възраст около 1.3 години, собственост на А. А. от с.с., му причинил противозаконно смърт – прострелял го със средство опасно за живота на хора или животни, полуавтоматична пушка, 12 калибър, марка „Baikal”, с фабр. №1315528676, от което последвал обилен кръвоизлив, настъпил в резултат на увреждане на сърцето, основни кръвоносни съдове и органи, като деянието е извършено на публично място.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия В.С.К.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.325б, ал.2, т.2 и т.3, пр.1, във вр. с ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на В.С.К., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.325б, ал.2, т.2 и т.3, пр.1, във вр. с ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия В.С.К., ЕГН **********, кумулативно предвиденото в закона по-леко наказание „глоба.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на подсъдимия В.С.К., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, през изпитателния срок се възлага на мл.РИ, отговарящ за района на с.***.

 

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

         

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 388.47 лв., от които 102.35 лв. за изготвяне на балистична експертиза; 96 лв. за изготвяне на балистична експертиза; 160.12 лв. за изготвяне на ветеринарно – медицинска експертиза и 30 лв. за изготвяне на експертиза в областта на изкуството, се възлагат на подсъдимия В.С.К..

 

След одобряване на споразумението и влизане в сила: 1 бр. пушка – обект №3 ( експ. л.75; л.85, иззета с протокол за претърсване и изземване от частен дом в с.***, обитаван от подсъдимия В.С.К., следва да бъде предадена на началника на РУ – Левски за преценка относно извършено ли е административно нарушение и евентуално ангажиране на администратинонаказателната отговорност за виновното лице по смисъла на ЗОБВВПИ.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                    ПОДСЪДИМА:

(М.Тончева)                  (адв.А.)                 (В.К.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

АДВ.А. – Моля да одобрите споразумение, същото не противоречи на закона и морала.

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.  Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по по н.о.х.д. №28/2018г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство ЗМ №312/2017г. на РУ - Левски, пр.пр. №1276/2017г. по описа на РП - Левски) между РП-Левски, подсъдимия В.С.К., ЕГН ********** и защитника  адв.А.А. от ПлАК, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д. №28/2018г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство ЗМ №312/2017г. на РУ - Левски, пр.пр. №1276/2017г. по описа на РП – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

На основание чл.383, ал.2 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТКРИВА производство за произнасяне по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК по прилагане на чл.53 от НК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Налице са основания за отнемане на веществените доказателства.

АДВ.А. – Налице са основанията за прилагане на чл.53 от НК.

 

На основание чл.297 от НПК, съдът дава право на последна дума на подсъдимия.

 

ПОДСЪДИМИЯТ

Съдът, като взе предвид становищата на страните и с оглед доказателствата по делото, намира, че веществените доказателства по делото попадат в хипотезата на чл.53, ал.1, б.”а” от НК, тъй като принадлежат на виновното лице и са послужили за извършване на умишленото престъпление, поради което следва да бъдат отнети в полза на държавата.

Предвид гореизложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата, веществените доказателства: 1 бр. ловна пушка полуавтомат „Байкал” МП 155 с № 1315528676; 4 бр. патрони с надпис „Royal buck” 12 калибър, с една гилза от такъв патрон; 19 бр. патрони, с надпис „Magnum trust”, 12 калибър и една гилза от такъв патрон; 24 бр. патрони с надпис „Classika” и една гилза от такъв патрон; 1 бр. гилза от ловен патрон, намиращи се на съхранение в РУ – Левски.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по н.о.х.д. №28/2018г. по описа на  РС – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15 – дневен срок от днес.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 12.10 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: