МОТИВИ  НОХД 502/2017 г.

 

Районна прокуратура гр.Левски е повдигнала обвинение против подсъдимия М.К.Д. за това, че за периода от месец май 2017 г. вкл. до месец ноември вкл. 2017 г. в гр.Левски, обл.Плевен, като осъден с решение №73/12.05.2017 г. по гр.д. №293/2017 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 12.05.2017 г. да издържа свои низходящи сина си Н. М. К. роден на *** г. и дъщеря си С.М.а К. родена на *** г. съзнателно не изпълнил това си задължения в размер на повече от две месечни вноски, а именно 14 месечни вноски, месечно по 115 лева за всяко от децата на обща стойност 1610,00 лева, престъпление по чл.183 ал.1 от НК.

Представителя на РП – Левски в лицето на прокурор Чавдар Мънев поддържа изцяло повдигнатото срещу Д. обвинение за извършено престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК. Счита същото за доказано по несъмнен начин въз основа на всички събрани по делото доказателства. Счита, че са налице предпоставките по чл.183 ал.1 НК, пледира за осъдителна присъда.

            Подсъдимият М.К.Д.  се явява лично в съдебно заседание. Моли, ако съдът ако не признае същия за невинен, да му наложи наказание по-малко наказание.

         Съдът като прецени събраните по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, взе предвид становището на страните и разпоредбите на закона приема за установено следното:

ОТ  ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

           Подсъдимия М.К.Д. е роден на *** г. в гр.Свищов, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, работи в „***” Д., като общ работник, женен, неосъждан, ЕГН **********.

Подсъдими и свидетелката Б.Н.Г. били съпрузи. От брака си имат три деца С. роден през 2007 година, Н. – роден през 2012 година и С.родена през 2013 година.

Отношенията им се влошили. Разделили се. При бащата останало голямото дете С., а при майката двете по малки деца Н. и С.    

Със съдебно решение №73/12.05.2017 г. по гр.д. №293/2017 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 12.05.2017 г. бракът бил прекратен, голямото дете С. било предоставено на бащата, а двете по-малко деца на майката и която била осъдена да заплаща на бащата по 115 лева ежемесечно, а бащата- подсъдимия  бил    осъден  да издържа свои низходящи: сина си Н. М. К. роден на *** г. и дъщеря си С.М.а К. родена на *** г.

Подсъдимия не плащал дължимата издръжка, поради което свидетелката Б.Н.Г.  сигнализирала органите на Районна прокуратура.

Направена била проверка. Установено било, че Д.  съзнателно не издължил задължението си за заплащане на 14 месечни вноски за всяко едно от децата, както следва: за сина си Н.М. К. роден на *** г. съзнателно не изпълнил това си задължения в размер на повече от две месечни вноски, а именно 14 месечни вноски, месечно по 115 лева и дъщеря си С.М.а К. родена на *** г. съзнателно не изпълнил това си задължения в размер на повече от две месечни вноски, а именно 14 месечни вноски, месечно по 115 лева за всяко от децата на обща стойност 1610,00 лева.

Образувано било досъдебно производство.Подсъдимия е привлечен като обвиняем на 13.11.2017 година за  това, че за периода от месец май 2017 г. вкл. до месец ноември вкл. 2017 г. в гр.Левски, обл.Плевен, като осъден с решение №73/12.05.2017 г. по гр.д. №293/2017 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 12.05.2017 г. да издържа свои низходящи сина си Н. М. К. роден на *** г. и дъщеря си С.М.а К. родена на *** г. съзнателно не изпълнил това си задължения в размер на повече от две месечни вноски, а именно 14 месечни вноски, месечно по 115 лева за всяко от децата на обща стойност 1610,00 лева,престъпление по чл.183 ал.1 от НК.

Подсъдимият  разпитан по досъдебното производство е заявил, че нямал пари  и възможност в момента да изплаща дължимите издръжки на малолетните си деца, но заявил, че  вече е започнал работа и ще плати дължимата сума. Не заплатил  дължимата сума за издръжката на децата си.  

РП – Левски  с обвинителен акт от 20.11.2017 г. е повдигнала обвинение на М.К.Д. за престъпление по чл.183 ал.1от НК пред РС – Левски, където е било и образувано НОХД № 502/2017 г. Насрочено била разпоредително заседание по делото, на което подсъдимия поискал срок за да издължи дължимите суми за издръжка на децата Н. и С. Предоставен му бил срок, но подсъдими не платил на майката сумите за издръжката на децата си Н.и С. Майката завела изпълнително дело пред ДСИ.

В подкрепа на горната фактическа обстановка са събраните по делото гласни доказателства посредством разпита на св.Б.Н.Г., които кореспондират и с дадените от страна на  Д.  обяснения на досъдебното и съдебното  производство.

Същата фактическа обстановка се установява и подкрепя от останалите събрани по делото доказателства, обективирани – в обясненията на обвиняемия дадени на досъдебното   производство е и в съдебнатафаза на производството, показанията на Б.Н.Г., както и от останалите събрани писмени доказателства по делото /решение № 73/ 12.05. 2017 г. по гр.д.№ 293/17 г. на Районен съд гр.Левски , удостоверение за раждане на двете деца , справка за съдимост и др./, приобщени по делото по реда на чл.283 от НПК.

При така установеното от фактическа страна, ОТ ПРАВНА СТРАНА:

По въпросите по чл. 301, ал. 1 от НПК:

- Налице ли е деяние, извършено ли е то от подсъдимия и каква е правната му квалификация:

Изпълнителното деяние на престъпния състав по чл. 183, ал. 1 от Наказателния кодекс се свързва с наличието на съдебно решение без да съществува изискване да е образувано изпълнително производство за събиране на вземанията. Съдебните решения относно заплащане ежемесечна издръжка на низходящ се изпълняват доброволно от родителя, който е задължен да намери начин за престиране на сумите при условията, посочени в решението на съда. С чл. 183, ал. 1 от НК са създадени допълнителни гаранции за своевременно изпълнение на съдебните решения относно заплащане на издръжка от родител на дете като е осигурена наказателно правна защита на интересите на низходящия с цел да се създадат възможно най-благоприятни условия за  неговото отглеждане и получаване на образование. Защитено е и правото на родителя за принос и оказване материална подкрепа на неговото дете. За да е съставомерно едно деяние по чл.183, ал. 1 от НК е необходимо от обективна страна, издръжката на лицата от кръга на посочените в нормата да е дължима съгласно влязло в сила решение на граждански съд, да не  е платена за период не по-малко от два месеца, а от субективна страна – това задължение да не е изпълнено съзнателно от дължащото алиментните задължения лице. Престъплението по чл. 183 от НК е формално и продължено престъпление, което се осъществява с едно деяние във форма само на бездействие и то трайно и непрекъснато в определен период от време. Началото на престъплението по чл. 183 от НК е след изтичане на срока, от който нататък осъденият да издържа свой низходящ става неизправен длъжник най-малко за две месечни вноски. Чрез разпоредбата на чл. 183, ал. 1 НК се държи наказателно отговорен този, който като е осъден да заплаща издръжка на свой низходящ, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски.

Подсъдимият е задължен с влязло  в сила съдебно решение  да заплаща ежемесечна издръжка на детето Н. и детето си С.по гр.д. № 293/2017г. по описа на Районен съд – град Левски, в сила от 12.05.2017г. и не е изпълнил задължението си размер на повече от две месечни вноски,а именно по 14  месечни вноски по 115 лв., в периода от м.май  2017г.вкл.  до м. ноември 2017 г.вкл.,с обща сума от 1610,00 /хиляда шестстотин и десет / лв.Необходимият минимум от неплатени поне две месечни вноски, за да възникне отговорността по чл. 183, ал. 1 от НК очевидно е налице.

Съгласно чл.9, ал.1 от НК престъпление е това обществено-опасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо. 

         Налице е съзнателно неплащане на дължимите месечни вноски периода от м. от м.май 2017г.включително до месец ноември 2017г.включително. Общият размер на задължението на подсъдимия е в размер на 1610.00 / хиляда шестстотин и десет/ лв. Няма значение, че подсъдмия твърди, че няма възможност да заплати дължимата за децата му издръжка. Съгласно съдебната практика за реализиране на състава на чл. 183, ал. 1 от НК от обективна и субективна страна са без значение трудовият статус и получаваното възнаграждение на осъдения на издръжка родител; здравословното му състояние; ново семейно или фактическо съжителстване на бившите съпрузи; наличието на други деца; поведението и финансовите възможности на родителя, комуто са възложени родителските права; предварителна уговорка с него да не се плаща издръжка и др. Съгласно чл.143, ал.2 от СК, родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца. Издръжката е изискуема през течението на целия месец, за който се отнася, тъй като цели задоволяване на бъдещи нужди на лицето, в полза на което е присъдена. От събраните доказателства се установява, че подсъдимия не е изпълнявал това свое задължение, следователно са налице всички съставомерни признаци от обективна страна на състава на престъплението по чл. 183, ал. 1 от НК.

От субективна страна  подсъдимият е действал при форма на вината пряк умисъл.

При така приетата фактическа обстановка съдът счете, че от обективна и субективна страна подсъдимият  е осъществил състава на престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, тъй като за периода от месец май 2017 г. вкл. до месец ноември вкл. 2017 г. в гр.Левски, обл.Плевен, като осъден с решение №73/12.05.2017 г. по гр.д. №293/2017 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 12.05.2017 г. да издържа свои низходящи сина си Н. М. К. роден на *** г. и дъщеря си С.М.а К. родена на *** г. съзнателно не изпълнил това си задължения в размер на повече от две месечни вноски, а именно 14 месечни вноски, месечно по 115 лева за всяко от децата на обща стойност 1610,00 лева.

ПО  ОТНОШЕНИЕ  НА ВИДА  И  РАЗМЕРА  НА  НАКАЗАНИЕТО:

За извършеното от подсъдимия престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок до една година или пробация.  

При определяне на наказанието, което следва да се наложи на подсъдимия, съдът се ръководи от разпоредбата на чл. 36 от НК относно целите на наказанието, съобразявайки предвиденото от закона наказание за извършеното престъпление, степента на обществена опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.

Поради това на основание чл.183, ал.1 от Наказателния кодекс,  като взе предвид подбудите на подсъдимия за извършване на деянието, установените смекчаващи вината обстоятелства (чистото съдебно минало), съдът му определи наказание пробация, изразяваща се пробационни мерки към минимума, а именно: на основание чл. 42а, ал.2, т.1 от Наказателния кодекс задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца  с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично; на основание чл. 42а, ал.2, т.2 от Наказателния кодекс задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест  месеца.

Съдът намира, че така определеното наказание е справедливо и ще изпълни целите на наказанието – да се поправи и превъзпита подсъдимия, да му окаже необходимото сплашващо въздействие и да се въздейства предупредително и върху останалите членове на обществото.

При тези мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: