РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.01._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _тридесети януари_ две хиляди и осемнадесета година в състав:

               ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Илияна Петрова_ и в присъствието на прокурора _  разгледа докладваното от съдия Панчева а.н.д. №_532 по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.375 и следващите от НПК. Производство по налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Производството по делото е образувано по повод постъпило постановление на РП-Левски от 14.12.2017 г., с което районен прокурор Чавдар Мънев е направил мотивирано предложение на основание чл.375 и сл. от НПК до Районен съд гр.Левски да се произнесе с решение по реда на чл.378 от НПК, с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК, С.П.С., ЕГН ********** ***, за това, че на 09.10.2017 г. в ПГЯЕ „***” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си без надлежно разрешително издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон държал високо рискови наркотични вещества – коноп (канабис) с тегло 1,517 грама със съдържание на активно, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 1,8% на стойност 9.102 лева, като случаят е маловажен. Престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК.

По внесеното постановление е образувано НАХД №532/2017г. по описа на Районен съд Левски. С разпореждане от 15.12.2017 г. е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

РП-Левски, редовно призовани, не се явява представител.

В съдебното заседание  деецът, редовно призован се явява лично и заедно със законния си представител майка К.Г.И. и при уведомяване на ДСП гр.Б. и служебен защитник адвокат Т.А. ***.

В хода на разследването е установено следното:

Досъдебно производство ЗМ №142/2017 година по описа на РУ на гр.Б., прокурорска преписка № 1220/2017г. по описа на РП гр.Л., е образувано на 09.10.2017 г. С.П.С., ЕГН ********** ***, за извършено престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК.

В хода на разследването по делото е била установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият С.П.С. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование – ученик в девет клас на ПГЯЕ „***” гр.Б., неженен, неосъждан, ЕГН **********.

На 09.10.2017 г. С.П. ученик в девет клас отишъл на училище. Видял свои приятел и съученик Л. А.Г. на когото показал пликче със зелено тревисто вещество – коноп (канабис), придобито от неустановено по делото лице. Той обяснил на Г., че трябва да влязат в класната стая и да сложат пликчето с наркотичното вещество в раницата на някое дете. В междучасието след първия час обвиняемия и свидетеля Г. влезли в класната стая на осми клас. Обвиняемият се огледал, извадил пликчето с наркотичното вещество, което държал в джоба си и го сложил в задния джоб на раницата, на дъното на свидетеля Т. О., който в този момент не бил в стаята. След това С. и Г.напуснали стаята и влезнали в час по своята програма.

На 09.10.2017 г. била получена оперативна информация в РУ гр.Белене, че в ПГЯЕ „***” в раницата на ученик от осми клас Т. О. има марихуана. По повод на този сигнал служители на РУ на МВР Б. М. и П., заедно с трети служител на РУ на МВР Б. посетили ПГЯЕ „***”. Влезли в стая 307, представили се, пояснили, че ще извършат проверка, поканили свидетелят О. да излезе с тях, като му разпоредили да си вземе и раницата. Влезли в съседна стая и там претърсили раницата на свидетеля О. и намерили полиетиленовото пликче с вещество представляваща кафяво-зелена тревиста маса. При проверката установили, че нямало абсолютно никаква възможност пликчето да бъде забелязано от там където е, ако не се бръкне в джоба на раницата, дори той да е отворен. Свидетелят заявил, че не знае какво е това, че не е негово и е възможно някой да го е сложил в раницата му. Бил поканен да ги придружи до РУ гр.Б. При оперативната проверка било установено, че свидетеля Г. и обвиняемия С. от това училище имат отношения по случая. Проведени били ОИМ. Била назначена и изготвена видео-техническа експертиза с помощта на която се изяснили и установили действията на свидетеля Г. и С.. С протокол за доброволно предавана свидетеля О. предал полиетиленов самозалепващ се плик с размери 6х5 см. съдържащ суха зелено-кафява тревиста маса с тегло около 3 грама, които бил предаден на разследващ полицай при РУ на МВР гр.Б. Била назначена експертиза, която установила, че веществено представлява коноп-канабис, че общото нетно тегло е 1.517 грама, както и че това вещество има наркотично действие, няма легална употреба, пазар и производство и са поставени под забрана на списък І на единната конвенция на ООН за наркотичните вещества от 1961 година, ратифицирана от Р България и закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, обнародвано в ДВ №68/02.08.2013 г. Назначена била оценка за наркотични вещества, която дала заключение, че веществото представлява коноп-канабис с тегло 1,517 грама с процентно съдържание на активно вещество 1,8% и е на стойност 9,102 лева.

За случая образувано и проведено досъдебно производство.

От така установената фактическа обстановка и с оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК, като на 09.10.2017 г. в ПГЯЕ „***” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си без надлежно разрешително издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон държал високо рискови наркотични вещества – коноп (канабис) с тегло 1,517 грама със съдържание на активно, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 1,8% на стойност 9.102 лева, като случаят е маловажен.

Разпитан в качеството си на обвиняем на досъдебното производство, обв.С.П.С. е дал обяснения, че признава вината си, че съжалява за това, което е направил, че действително е държал наркотик, като този наркотик бил лично негов.

Гореизложената фактическа обстановка безспорно се доказва, както от показанията на свидетелите Л.П., Н. М., Л. Г., М. М., Т. О., разпит пред съдия на обвиняемия С.С., протоколи за доброволно предаване, постановление за възлагане на ОИМ, докладни записки, справки по докладни записки, постановление за извършване на техническа помощ, характеристични справки, писма до Община Б., решение на МКБППМН гр.Б., декларации за семейно и имотно положение, справка за съдимост, заключения по назначени експертизи.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обв. С.П.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК, като на 09.10.2017 г. в ПГЯЕ „***” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си без надлежно разрешително издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон държал високо рискови наркотични вещества – коноп (канабис) с тегло 1,517 грама със съдържание на активно, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 1,8% на стойност 9.102 лева, като случаят е маловажен.

От обективна страна изпълнителното деяние е извършено с действие. Обв.С.П.С. държал високо рискови наркотични вещества – коноп (канабис) с тегло 1,517 грама със съдържание на активно, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 1,8% на стойност 9.102 лева, като случаят е маловажен.

 

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл като форма на вината по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Както към момента на деянието, така и към настоящия момент деецът е пълнолетно и психически здраво лице. Същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

С оглед на гореизложеното съдът намира, че С. П.С. е извършителят на инкриминираното деяние описано в постановлението на РП Левски,за което следва да се ангажира наказателната му отговорност.  

Съдът като взе предвид фактическите обстоятелства по постановлението на Районна прокуратура гр.Левски, обстоятелствата, при които е извършено престъплението, данните за личността на извършителя, данните за семейното и имотното му състояние, чисто съдебно минало, ниска обществена опасност на деянието и на дееца и че за престъплението е предвидено наказание – до две години лишаване от свобода, както и че с деянието не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване, прие, че са налице условията на чл. 78а от НК.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил непълнолетен, с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК. Следва да се отрази, че по отношение на него приложеното наказание следва да се замени по реда на чл.63, ал.1, т.5 от НК с наказание „Обществено порицание”, което да се изпълни чрез прочитането му по местния радио възел на гр.Б.

Съдът, като отчете изложените обстоятелства, че С.П.С. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание при условията на чл. 78а, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК – наказание „Обществено порицание”, което да се изпълни чрез прочитането му по местния радио възел на гр.Б.

Следва да се унищожи след влизане на решението в сила приложеното веществено доказателство опаковки ФХЕ №Н-254/30.10.2017 г., поставени в полиетиленов плик с етикет означен с №2, с надпис: ВД опаковки към ХЕ №Н-254/30.10.2017 г. на БНТЛ – ОД на МВР гр.П., към ДП №ЗМ-142/2017 г. на РУ гр.Б., запечатани със силиконов печат с надпис в него 105-РДВР П.

Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК, съдът:

 

Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА обвиняемият С.П.С.  роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование – ученик в девет клас на ПГЯЕ „***” гр.Б., неженен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН, за това, че на 09.10.2017 г. в ПГЯЕ „***” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си без надлежно разрешително издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон държал високо рискови наркотични вещества – коноп (канабис) с тегло 1,517 грама със съдържание на активно, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол – 1,8% на стойност 9.102 лева, като случаят е маловажен, като на основание чл.78а, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК във връзка с чл. чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.5 от НК, ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – „Обществено порицание”, което да се изпълни чрез прочитането му по местния радио възел на гр.Б.

ОТНЕМА в полза на държавата веществено доказателство опаковки ФХЕ №Н-254/30.10.2017 г., поставени в полиетиленов плик с етикет означен с №2, с надпис: ВД опаковки към ХЕ №Н-254/30.10.2017 г. на БНТЛ – ОД на МВР гр.П., към ДП №ЗМ-142/2017 г. на РУ гр.Б., запечатани със силиконов печат с надпис в него 105-РДВР П., което след влизане в сила на решението ДА СЕ УНИЩОЖИ.

  Решението може да се обжалва и протестира пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок считано от днес.

                                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: