Мотиви по НОХД 27/2018 г.

 

Срещу подсъдимия Р.М.А. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че за периода от 15.02.2017 г. до края на месец февруари 2017 г. в гр.Левски, ул.„Патриарх Евтимий” № 64, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи от владението на собствениците С.Д.Я., ЕГН **********,*** и А.Н.И., ЕГН **********, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, както следва:

На 15.02.2017 г. в гр.Левски, ул.„Патиарх Евтимий” № 64, отнел чужди движими вещи – 3 броя медни вази на стойност 135,00 лева, 4 броя акумулаторни винтоверта на стойност 208,00 лева, 1 брой удължител на макара с кабел 25 метра – 48,00 лева и 1 брой ъглошлайф на стойност 90,00 лева от владението на собствениците С.Д.Я., ЕГН **********,*** и А.Н.И., ЕГН **********, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои;

На неустановен ден в периода от 15.02.2017 г. до края на месец февруари 2017 г.  в гр.Левски, ул.„Патиарх Евтимий” № 64, отнел чужди движими вещи – 1 брой генератор на стойност 190,00 лева, 1 брой храсторез без глава на стойност 150,00 лева, 1 брой храсторез на ток на стойност 165,00 лева, 2 броя малки токоизправителя на стойност 54,00 лева и 2 броя вериги за сняг на стойност 30,00 лева от владението на собствениците С.Д.Я., ЕГН **********,*** и А.Н.И., ЕГН **********, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – всичко вещи на обща стойност 1070,00 лева – престъпление по чл.194, ал.1, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода към минимума, което да отложи със съответния изпитателен срок.

          В наказателното производство пострадалите са конституирани в качеството им на частни обвинители и граждански ищци. Процесуалният представител на частните обвинители се солидаризира с предложението на прокурора.

          Подсъдимият  се признава за виновен, съжалява и се разкайва за стореното. Моли съда да му наложи минимално наказание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Р.М.А. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен,  неосъждан,  ЕГН **********.

Подсъдимият А. се познавал със С.Я. и съпругата му А.И.. Той знаел, че същите се намират в Германия, а в техния гараж има закупена от тях в Германия стока. На 15.02.2017 г. А. решил да извърши кражба от домът им, находящ се в гр. Л. на ул.***, след което влязъл в гаража и взел 3 бр. медни вази, 4 бр. акумулаторни винтоверта, 1 бр. удължител на макара с кабел 25 метра и един брой ъглошлайф, които предал на св. Д.Д. да ги съхранява, като му казал, че тези вещи са на брат му и че като ги продаде ще му върне парите които му дължи.

След известно време А. отново решил да извърши кражба от същия дом, като на неустановен ден в периода от 15.02.2017 г. до края на месец февруари 2017 г. той отново отишъл на адреса, влязъл в гаража и от там взел следните вещи – 1 бр. генератор, 1 бр. храсторез без глава, 1 бр. храсторез на ток, 2 бр. малки токоизправителя и 2 бр. вериги за сняг. Вещите отново занесъл на св. Д..

По-късно А. предал откраднатите 3 бр. медни вази в пункт за вторични суровини, като се представил с имената И. М.И., посочил ЕГН, което не отговаря на истината. Взетият и посочен по-горе генератор занесъл в дома на св. Е.Ч. *** с молба да го отремонтира, след което генератора бил продаден в магазина на св. Е.Н.Г., заедно с 1 бр. винтоверт, една макара с удължител. Храстореза на ток А. предал на св. К.К., на който дължал пари.

След установяване на извършената кражба собствениците на вещите сигнализирали органите на РУ Левски, които установили извършителя. С протокол за доброволно предаване служителят на вторични суровини предал на служител при РУ на МВР Левски видеозаписи от видео наблюдението на пункта, след което св. С. преглеждайки записите, установил самоличността на лицето, представило се с имената на И.М.И. С протокол за доброволно предаване св. Е.Г. предал на разследващия полицай по досъдебното производство 1 бр. акумулаторен винтоверт и бр. макара с удължител – 25 м. – продадени му от подсъдимия А..

Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по делото свидетели, свидетелските показания дадени на досъдебното производство, приобщени към доказателствата по настоящото дело чрез прочитането им в съдебно заседание.

От назначената по досъдебното производство експертиза и от изслушаното по делото вещо лице /заключението на което е прието от съда/ по делото се установява, че стойността на отнетите вещи е общо в размер на 1070 лв. 

Предвид изложеното, съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 194 ал.1 във връзка с чл. 26 ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

Деянието извършено от подсъдимия е извършено при форма на вината пряк умисъл.

Причини за извършване на престъплението е ниската правна култура на подсъдимия и желанието на същия да се облагодетелства, та било то и по неправомерен начин.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият има добро процесуално поведение. Същият е в тежко финансово и имотно положение. Оказал е пълно съдействие за разкриване на обективната истина. С чисто съдебно минало е.

При това положение, съдът е приел превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства и е определил наказание лишаване от свобода в минималния предвиден от закона размер.

 Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода  към момента на извършване на деянието, и по отношение на него, съдът е приел, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение института на условното осъжданe, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложил изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години, а на основание чл.67, ал.2 от НК е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на служител от РУ МВР гр.Плевен, отговарящ за района по местоживеенето й.

          Съдът е постановил връщане на веществените доказателства на техните собственици.

         

ПО ПРЕДЯВЕНИЯТ ГРАЖДАНСКИ ИСК:

          В наказателното производство е приет за съвместно разглеждане граждански иск срещу подсъдимия за причинените от същия имуществени вреди на пострадалите в резултат на извършеното престъпление.

          Съдът е уважил предявения иск за сумата от 1070 лв., която сума е определена от вещото лице, като стойност на отнетите от пострадалите вещи. Сумата е присъдена ведно със законната лихва, считано от датата на отнемане на вещите.

          При този изход на делото, съдът е осъдил подсъдимия да заплати всички направени деловодни разноски, както от съда, така и тези на досъдебното производство и от гражданските ищци и частните обвинители. Определил е и дължимата държавна такса върху уваженият граждански иск.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.                                              

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: