Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ,28.02. 2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Районен съд – Левски, в съдебно заседание на _двадесет и девети януари_ две хиляди и деветнадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

   

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Манолова а.н. дело №_396_ по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от М.Г.А., ЕГН **********, с адрес: ***-0938-003960/07.08.2018 г. издадено от началник с-р ПП към ОДМВР Плевен, с което му е наложена глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.

            Жалбоподателят счита, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно, като твърди, че не е извършил вмененото му административно нарушение. 

            Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.  

            За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

            Видно от представените по делото писмени доказателства е, че на 29.07.2018г. против жалбоподателя е съставен АУАН за това, че на същата дата, в 09:15 часа в община Левски, на третокласен път 3002, км. 2+001, с посока на движение град Свищов, като водач на мотоциклет *** с рег. №***, лична собственост, отказва да му бъде извършена проверка с техническо средство Дрегер Дръг Тест 5000 с фабричен номер ARHJ -0005 за установяване употреба на наркотични вещества или техни аналози. Издаден талон за медицинско изследване №0001389, като отказва да изпълни предписанието за медицинско изследване. Посочена като нарушена е разпоредбата  на чл. 174, ал.3, пр.2 от ЗДвП.

            По делото е представено и обжалваното НП, издадено от началник сектор към ОДМВР Плевен, с което за констатираното нарушение на жалбоподателя е наложено на основание чл. 174, ал.3, пр. 2 от ЗДвП административно наказание глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.

            В съдебно заседание са разпитани актосъставителят и двама свидетели, от показанията на които се установяват  съдържащите се в АУАН констатации.  

От показанията на свидетелите се установява, че на подадените със стоп палка, звукови и светлинни сигнали, възприети от жалбоподателя, последният не е спрял. Жалбоподателят извършил ПТП след с. Българене, в посока с. Стежерово. Установена била самоличността му.  Водачът отказал проба за наркотични или упойващи вещества, за което му бил съставен АУАН.

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, предвид на обстоятелството, че са дадени добросъвестно. Показанията на свидетелите са последователни, логични, вътрешно непротиворечиви, дадени въз основа на техни непосредствени възприятия на фактите и съответстващи на представените по делото писмени доказателства.    

Безспорно се установява от приложената заповед, издадена на 14.05.2018г., че наказателното постановление е издадено от компетентен орган, в кръга на неговите правомощия.

Административнонаказателното производство се образува със съставяне на акта за установяване на административно нарушение. Изискването на ЗАНН е и АУАН и НП да съдържат описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено. Съдът счита, че и актът и наказателното постановление съдържат изискуемите от закона реквизити.

Съдът счита, че при съставяне на акта и наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да водят до отмяна на последното.

Съдът приема за доказана отразената в акта и наказателното постановление фактическа обстановка.

Не са налице противоречия между посочените гласни и писмени доказателства. От същите се установява по категоричен начин, че е реализирал ПТП, като водачът е отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на употреба на наркотични вещества или техни аналози.

От приобщените гласни доказателствени средства се установява по категоричен начин и авторството на деянието.

Правилно е ангажирана административната отговорност на жарлбоподателя, като му е съставен АУАН, в който точно е посочена правната квалификация на извършеното нарушение.

За да бъде законосъобразно ангажирана административно наказателната отговорност на жалбоподателя и да му бъдат наложени предвидените в чл. 174, ал.3 от ЗДвП (в приложимата редакция) наказания глоба 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години, следва да бъде установен отказ на водача на МПС да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на употребата в алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози.

С отказа на дееца да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на упойващи вещества, съчетан с отказа да получи талон за медицинско изследване, е осъществен съставът на нарушението, който е описан точно в АУАН и НП.

Така осъщественият състав на нарушението е описан коректно както в АУАН, така и в НП, по начин позволяващ на нарушителя да разбере какво е административнонаказателното обвинение.

При така установените факти при тяхната съвкупна преценка наказателното постановление, с което е ангажирана отговорността на водача за нарушение по чл. 174, ал.3 отЗДвП се явява законосъобразно. Нарушението е безспорно доказано.

Предвид изложеното съдът намира, че правилно и законосъобразно е ангажирана отговорността на жалбоподателя.

При това положение, съдът счита, че обжалваното НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

На основание изложеното, съдът

 

                                                                  Р Е Ш И :

 

            На основание чл.63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №18-0938-003960/07.08.2018 г., издадено от началник с-р ПП към ОДМВР Плевен, с което на М.Г.А., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл. 174, ал. 3, пр.2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца,  КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                            СЪДИЯ: