ПРОТОКОЛ

                                                            

гр. ЛЕВСКИ,   14.01._ 2019 г.

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на _четиринадесети януари_ 2019 г. в състав:

 

   Председател: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

        Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­_Чавдар Мънев   сложи за разглеждане _н.о.х._ дело № ­­ 392  по описа за _2018_ год., докладвано от съдия _Атанасова_

На именното повикване в _11.00_ часа се явиха:

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

ПОДСЪДИМАТА Д.М.С. – лично и с адвокат Н. с пълномощно към досъдебното производство.

ПОСТРАДАЛАТА К.Ц.И. – редовно призована – не се явява и не се представлява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО: 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото

АДВОКАТ Н. – Моля да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМАТА Д.С. – Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

        Съдът докладва, че в РС-Левски е постъпила молба от адвокат А.В., в качеството му на пълномощник на К.Ц.И., с която представя нотариално заверена декларация от името на доверителката си К.Ц.И., с която същата заявява, че желае воденото наказателно производство срещу Д.М.С. да бъде прекратено.

        Към молбата е представена цитираната в същата декларация от К.Ц.И., с нотариална заверка на подписа.

        По разпореждане на съдията-докладчик препис от молбата и от приложената декларация са връчени на Районна прокуратура гр.Левски и е изискана справка от РП-Левски има ли образувани наказателни производства срещу Д.М.С. извън настоящото, за последните пет години, за престъпление против транспорта, по чл.343, ал.1, б.„б” от НК и същите да са били прекратени, по искане на пострадалото лице, по реда на чл.343, ал.2 от НК.

        В отговор на направеното запитване е постъпила информация от РП-Левски, с която се уведомява съда, че след извършена проверка в регистрите на РП-Левски, е установено, че за последните пет години, освен внесеното с обвинителен акт в РС-Левски досъдебно производство № ЗМ-70/2018 г. по описа на ОДМВР-Плевен, пр.пр. № 225/2018 г. на РП-Левски, няма други образувани наказателни производства по отношение на Д.М.С., за престъпление по чл.343, ал.1, б.„б” от НК и същите да са били прекратени, по искане на пострадалото лице по реда на чл.343, ал.2 от НК.

        След установяване, че предоставената информация от РП-Левски, касае съдебния район само на РП-Левски, по разпореждане на съдията-докладчик е изискана справка и от Национална следствена служба.

        В отговор на запитването от РС-Левски е получено писмо от Национална следствена служба на Република България, с което е изпратена кратка справка за производствата, водени по отношение на Д.М.С. на територията на РБ.

        От същата справка се установява, че срещу Д.М.С. има образувано едно наказателно производство, което е във връзка с настоящото н.о.х.дело, а именно по досъдебно производство № 70/2018 г. на ОДМВР-Плевен, пр.пр. с входящ  № 225/2018 г. по описа на РП-Левски и съдебно дело – н.о.х.д. №392/2018г. по описа на РС-Левски. Други наказателни производства по отношение на Д.М.С. няма отразени.

 

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, запознат съм с постъпилите документи, следва да бъдат приети.

АДВОКАТ Н. – Също считам, че следва да бъдат приети, тъй като са относими към настоящото наказателно производство.

Д.С. – Поддържам казаното от адвоката ми. 

 

        Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

        ПРИЕМА постъпилата молба от адвокат А.В. с приложена към нея нотариално заверена декларация от К.Ц.И., както и постъпилите писма от РП-Левски и Национална следствена служба, с приложена към последното кратка справка за производства, водени по отношение на Д.М.С..

       

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам, че молбата следва да бъде уважена. Налице са предпоставките, предвидени в чл.24, ал.1, т.9 от НПК. В предвидените в особената част на НК случаи пострадалият, в случая К.И., до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд направи искане, като в случая такова е налице за прекратяване на наказателното производство и изрично в нотариално заверената декларация от К.И. е декларирала, че е запозната с разпоредбата на чл.343, ал.2 от НК и желае наказателното производство срещу Д.М.С. да бъде прекратено, поради което намирам, че молбата следва да бъде уважена и настоящото наказателно производство от общ характер № 392/2018 г. по описа на РС-Левски бъде прекратено. В този смисъл моля за Вашия съдебен акт.

 

АДВОКАТ Н. – Аз също ще Ви помоля да прекратите наказателното производство. Видно е, че пострадалата е декларирала нежелание да бъде гледано делото по общия ред и въобще да бъде водено наказателно производство. Разбира се и моята подзащитна следва да заяви дали желае делото да се гледа или не, защото това е право на обвиняемия, респективно на подсъдимия в случая, нека да го заяви и тя пред вас. Моето становище е, че следва да бъде прекратено.

Д.С. – Моля да бъде прекратено наказателното производство.

 

        Предвид направеното искане и становищата на страните, съдът намира, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл.343, ал.2, т.2 от НК, за прекратяване на настоящото съдебно производство.

        Действително пострадалата не се явява в днешно с.з., но видно от представената по делото декларация от нейния пълномощник е, че същата е с нотариална заверка на подписа, т.е. за съда съществува увереност, че тя изхожда именно от пострадалото лице.

        Изискана е справка за това дали по отношение на Д.М.С. има други образувани наказателни производства, извън настоящото за последните пет години, за престъпления против транспорта, по чл.343, ал.1, б.„б” от НК и дали същите са били прекратени по искане на пострадалото лице, по реда на чл.343, ал.2 от НК.

Видно от цитираните по-горе две справки, както от РП-Левски, така и от Национална следствена служба е, че други наказателни производства, образувани по отношение на Д.М.С., освен настоящото, няма.

        При това положение са налице и двете кумулативно предвидени предпоставки в разпоредбата на чл.343, ал.2, т.2 от НК.

        На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

        ПРЕКРАТЯВА производството по н.о.х.д. № 392/2018 г. по описа на РС-Левски, на основание чл.289, ал.1, във връзка с чл.24, ал.1, т.9 от НПК, във връзка с чл.343, ал.2, т.2 от НК.

        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОС-Плевен в 15-дневен срок от днес.

 

        Протоколът е написан в с.з., което приключи в 11.15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: