ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                №…..

гр. ЛЕВСКИ, _19.02.  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

           

Районен съд – Левски, в съдебно заседание на _деветнадесети февруари  през 2019 година в състав:

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д._436 по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Производството е по реда на чл.414, ал.1, т.1 от НПК.

В РС гр. Левски е постъпило искане от Районна прокуратура гр. Левски съдът да се произнесе с определение за тълкуване на съдебния акт по а.н.д. №436/2018г., с който на основание чл. 78а от НК съдът е освободил обвиняемия Я.П.Я., ЕГН********** от наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 354а, ал.5, във вр. ал.3 от НК и му е наложил административно наказание глоба в размер на 400 лв.

Прави се искане за тълкуване съобразно правомощията на съда по чл.414, ал.1, т.1 от НПК, като уточни в диспозитивната част и мотивите периода на извършване на престъплението.

 

Предложението е основателно.

Производството по а.н.д. №436/2018г. по описа на РС – Левски е образувано по внесено от РП – Левски мотивирано постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Я.П.Я., ЕГН ЕГН**********, за това, че на неустановен ден през месец ноември придобил и до 15.11.2018г. държал в дом, находящ се в гр.***, високорискови наркотични вещества.

С решение №8/15.01.2019г. обвиняемият Я. е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 354а, ал.5, вр. ал.3 от НК за това, че на неустановен ден през месец декември придобил и до 15.11.2018г. държал високорискови наркотични вещества, като на основание чл. 78а от НК е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на четиристотин лева.

Решението е влязло в законна сила на 30.01.2019г.

Съдът констатира, че в диспозитива на решението и мотивите към него  погрешно е изписан периодът на извършване на  престъплението. 

При това положение, искането на РП гр. Левски се явява основателно. Налице е техническа грешка при изписване на периода на извършеното деяние.

По този начин, в производството по реда по чл. 414, ал.1, т.1 от НПК ще бъдат отстранени затрудненията и съмненията, възникнали при изпълнение на решението на съда.

 

Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                 ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА ТЪЛКУВАНЕ на диспозитива и мотивите към Решение №8/15.01.2018г., постановено по а.н.д. №436/2018г. по описа на РС – Левски, в частта му относно периода на извършеното престъпление от Я.П.Я., ЕГН **********,***, като се чете на неустановена дата през месец ноември придобил и до 15.11.2018г. държал в дом, находящ се в гр.***, високорискови наркотични вещества.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно не подлежи на жалба или протест.

 

                   

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: