ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,  11.03 2019 г.

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети март 2019 г.  в състав:

 

     Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                    Съдебни заседатели:                        

 

при участието на секретаря _Илияна П._ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д.90  по описа за 2019 г., докладвано от съдия _Николаева.

На именното повикване в _14.00  часа се явиха:

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

ОБВИНЯЕМИЯ И.Х.Ц. – явява се лично.

ЯВЯВЯ СЕ адв. Ф.П. упълномощен защитник на обвиняемия И.Ц. с пълномощно по досъдебното производство.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.П. – Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ Да се гледа делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

         СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

И.Х.Ц. – роден на ***г***, българин, с българско гражданство, с постоянен адрес ***, с висше образование, безработен, вдовец, неосъждан, ЕГН: **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ Ув. г-жо председател, не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

АДВ.П. – Не правим отвод на съдебния състав, секретаря и прокурора. Нямаме искания.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Не правя отводи и за нови доказателства, поддържам това, което каза адвокатът ми.

 

АДВ.П. Ув. г-жо председател, постигнали сме споразумение с РП – Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

ПРОКУРОРЪТ – Действително е постигнато споразумение в сочения смисъл, който не противоречи на закона и морала и моля да бъде одобрено.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

        

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на постигнатото между страните споразумение по н.о.х.д. №90/2019 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-230/2018г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1027/2018г. по описа на РП – Левски) между РП – Левски, обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН:********** и защитника му адв.Ф.П. от ПлАК в следния смисъл:

Обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН:**********, се признава за виновен в това, че

1.На 02.11.2018г. в гр.Левски, на кръстовище на ул***и ул.***, управлявал моторно превозно средство – мотопед „***” с рег. № ***с номер на рама***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,64 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза №479/06.11.2018 г. на Специализирана химическа лаборатория към ЦСМП – Плевен  – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

         2.На 02.11.2018 г. в гр.Левски, на кръстовище на ул***и ул.***, управлявал моторно превозно средство – мотопед „***” с поставен рег. № ***и с номер на рама***, като си послужил с табели издадени за друго моторно превозно средство – мотопед с номер на рама *** – престъпление по чл.345, ал.1, пр.1 от НК.

         3. На 02.11.2018г. в гр.Левски, на кръстовище на ул***и ул.***, управлявал моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред – съгласно Наредба І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата теглени от тях и чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места” – мотопед „***” с поставен рег. № ***и с номер на рама*** – престъпление по чл.345, ал.2, вр. с ал.1 от НК.

 

Деянията са осъществени при форма на вината – пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

 

1.За извършеното престъпление на И.Х.Ц., ЕГН:********** на основание чл.343б, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА, като изпълнението на наказанието се отлага на основание чл.66, ал.1 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните грижи спрямо И.Х.Ц., ЕГН:**********, с адрес *** през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейски служител при РУ на МВР Левски, отговарящ за района на местоживеене Ц..

 

На основание чл.55, ал.3 от НК страните се споразумяват на обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН: ********** да не бъде налагано по-лекото наказание „ГЛОБА”, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода”.

 

На основание чл.343г от НК, във вр. с чл.343б, ал.1, във вр. с чл.49, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК на обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН ********** се налага и наказание „ЛИШАВАНЕ от право за управлява МПС” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

 

 На основание чл.59, ал.4 от НК приспада времето, през което за същото деяние обвиняемият И.Х.Ц., ЕГН:**********, е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право.

 

2. За извършеното престъпление на обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН: ********** на основание чл.345, ал.1, пр.1 от НК и при условията на чл.54 от НК, се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ТРИ МЕСЕЦА, като изпълнението на наказанието се отлага на основание чл.66 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните грижи спрямо обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН: **********, с адрес: *** през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейски служител при РУ на МВР Левски, отговарящ за района на местоживеене Ц..

 

3.За извършеното престъпление на обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН: ********** на основание чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, и при условията на чл.54 от НК се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ТРИ МЕСЕЦА, като изпълнението на наказанието се отлага на основание чл.66 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните грижи спрямо обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН: **********, с адрес *** през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейски служител при РУ на МВР Левски, отговарящ за района на местоживеене Ц..

 

На основание чл.23, ал.1 от НК на обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН:********** се налага едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по-горе три наказания, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, като изпълнението на наказанието се отлага на основание чл.66, ал.1 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните грижи спрямо обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН **********, с адрес *** през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейски служител при РУ на МВР Левски, отговарящ за района на местоживеене Ц..

 

На основание чл.23, ал.2 от НК присъединява към определеното общо най-тежко наказание „Лишаване от свобода”, наложеното на основание чл.343г от НК, във вр. с чл.343б, ал.1, във вр. с чл.49, ал.1, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК на обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН ********** наказание ЛИШАВАНЕ от право за управлява МПС за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.59, ал.4 от НК приспада времето, през което за същото деяние обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН:**********, е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право.

 

От престъплението няма причинени съставомерни имуществени вреди.

 

Веществени доказателства по делото не са приобщавани.

 

Направените разноски по делото в размер на 190,00 лева за 2 бр. химически експертизи; 363,63 лева – за изготвена съдебна автотехническа експертиза и оценителна експертиза се възлагат на обвиняемия И.Х.Ц..

 

 

ПРОКУРОР:              ЗАЩИТНИК:             ОБВИНЯЕМ:

         (Ч. Мънев)                  (адв.П.)              (И. Ц.)

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

         НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №90/2019 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-230/2018г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1027/2018г. по описа на РП – Левски) между РП – Левски, обвиняемия И.Х.Ц., ЕГН ********** и защитника му адв.Ф.П. от ПлАК, споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №90/2019 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-230/2018г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1027/2018г. по описа на РП - Левски).

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 14.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: