Мотиви към Решение №8/15.01.2019г., постановено по а.н.д. №436/2018г. по описа на РС гр. Левски

 

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Я.П.Я., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, за това, че на неустановен ден през месец декември придобил и до 15.11.2018г. държал в дом, находящ се в гр., ул.”***, високорискови наркотични вещества в нарушение на:

чл.16, ал.1 - Министърът на здравеопазването осъществява контрол върху производството, преработването, вноса, износа, транзита, търговията, съхраняването, отчетността, пренасянето, превозването, употребата и рекламата на растенията и наркотичните вещества и препаратите от списъците по чл.3, ал.2, т.1, 2 и 3, както и върху лечението на лица, зависими от наркотични вещества и

чл.30, ал.1 - Забранява се производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от списъка по чл.3, ал.2, т.1 от Закона за контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите правила,

-коноп (марихуана) с общо тегло 1.986 грама, на стойност 11.916 лв., с процентно съдържание на активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол в растителния материал – 10.37% - 13.27% и

-амфетамин с тегло 0.045 грама на стойност 1.35 лв., съгласно Приложение №2 от постановление на Министерски съвет №23 от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като случаят е маловажен.

За РП - Левски не се явява представител.

Защитникът на обвиняемия моли съда да освободи от наказателна отговорност обивняемия и да му наложи административно наказание в минимален размер.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание, изразява съжаление за стореното, моли съда за минимално наказание предвидено в закона.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемият Я.П.Я. е роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН **********.

Обвиняемият живее на  адрес: ***.

 На неустановен ден през месец ноември на 2018г. обвиняемият Я. придобил от неустановено по делото лице наркотични вещества марихуана с тегло 1.986 грама и амфетамин с тегло 0.045 грама, които държал в дома си.

На 15.11.2018г. Ивайло Стефанов - служител на РУ - Левски съвместно с колеги извършили проверка в дома на обвиняемия. В хода на проверката, на масичка в спалнята били установени веществата, за които Я. заявил, че са наркотични вещества.

Бил уведомен разследващ полицай, който пристигнал на място. Извършено било претърсване и изземване в имота и автомобила на обвиняемия. При извършените действия били намерени и иззети количества от суха маса, които при направения наркотест реагирали на канабис (марихуана). Било иззето и малко парченце с неправилна форма, за което Я. заявил, че е амфетамин.

В хода на разследването е назначена физико – химична експертиза, видно от която е, че:

- от извършените качествени и количествени анализи на предоставените за изследване обект №1 и №2 се установило, че същият представлява коноп (канабис, марихуана) със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол.

Общото тегло на растителната маса от обект №1 е 1.588 грама. За изследване са употребени 0.100 грама, при което остават 1.488 грама от изследваното вещество  за връщане на възложителя АК – 13.27%

Общото тегло на растителната маса от обект №2 е 0.398 грама. За изследване са употребени 0.100 грама, при което остават 0.298 грама от изследваното вещество  за връщане на възложителя АК – 10.37%

Конопът (канабиса, марихуана) и хашишът имат наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство и са поставени под контрол, съгласно списък І на Единната конвенция на ООН за наркотичните средства от 1961г. ратифицирана от Р България и Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Тетрахидроканабинолът е поставен под контрол в Списък 1 – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Представеното за изследване вещество от обект №3 съдържа наркотично вещество, а именно амфетамин.

Нето тегло на обект №2 е 0.045 грама. За анализ са изразходвани 0.045 грама, при което не остава от изследваното вещество на връщане на възложителя. С наличната техника в сектор БНТЛ при ОД на МВР – Плевен не може да бъде определено процентното съдържание на амфетамина.

Амфетаминът е наркотично вещество и подлежи на контрол съгласно Единната конвенция на ООН за наркотичните средства от 1961г., изменена с протокол от 1972г., ратифицирана от Р България и Приложение 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП.

Амфетаминът е в списъка на Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях  забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Видно от протокол за оценка на наркотичните веществена е, че стойността на  коноп (марихуана) с общо тегло 1.986 грама, на стойност 11.916 лв., с процентно съдържание на активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол в растителния материал – 10.37% - 13.27% и стойността на амфетамин с тегло 0.045 грама на стойност 1.35 лв.

Съдът счита, че не е налице хипотезата на чл. 9, ал.2 от НК.

Критерии за определяне на едно деяние за малозначително са, ако то не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. В настоящия случай липсва малозначителност и в двете му разновидности. Обектът на посегателство, защитаван чрез разпоредбата на чл. 354а от НК – важни обществени отношения, свързани със здравето на гражданите, и съответен с конкретната фактическа обстановка по делото и конкретното поведение на обвиняемия налага извода, че обектът на защита е засегнат в ниска степен, но не дотолкова, че обоснове неговата явна незначителност или пък да води до липсата на обществена опасност въобще. Деянието на обвиняемия е общественоопасно, но поради незначителността на вредните последици, степента на тази обществена опасност е по – ниска в сравнение с обикновените случаи на престъпление по чл. 354а, ал.3 от НК, което налага приложението на чл. 354а, ал.5, вр. ал.3 от НК, но не и приложението на чл. 9, ал.2 от НК.

Количеството и стойността на марихуаната, чистото съдебно минало на обвиняемия са обстоятелства, даващи основание за приложение на чл.93, т.9 от НК. Но законодателят е криминализирал в разпоредбата на чл. 354в, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления. Същите засягат обществени отношения, свързани със здравето на гражданите. Този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид.

Съгласно чл.93, т.9 от НК - „маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от съответния вид”.

Преценката дали едно деяние представлява маловажен случай се извършва на основата на фактическите данни по конкретния казус, отнасящи се до начина на извършване на деянието, вида и стойността на предмета му, вредните последици, данните за личността на дееца и всички други обстоятелства, които имат значение за степента на обществена опасност на извършеното.

В настоящия случай, за извършеното от обвиняемия престъпление е налице незначителност на вредните последици, с оглед количеството и стойността на предмета на престъплението.

За да направи извод за маловажност на извършеното съдът прецени чистото съдебно минало на обвиняемия, направеното самопризнание, оказаното съдействие в хода на досъдебното и съдебното производство, изказаното съжаление за извършеното.

Установените по делото обстоятелства, свързани с личността на обвиняемия, влияят върху преценката за това, че случаят показва по – ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от този вид.

С оглед на изложеното съдът счита, че извършеното от обвиняемия деяние осъществява от обективна и субективна страна състава на по – леко наказуемо престъпление, а именно по чл. 354а, ал.5, вр. ал.3 от НК.

Предвиденото в закона наказание за деянието по чл. 354а, ал.5, вр. ал.3 от НК е глоба в полза на държавата в полза на държавата до 1000 лв. така предвиденото наказание, чистото съдебно минало на обвиняемия, пълнолетната му възраст и липсата на имуществени вреди от престъплението обуславят приложението на чл. 78а от НК.

Поради изложеното следва обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание глоба. При определяне конкретния размер на глобата съдът взе предвид разпоредбата на чл. 78а, ал.5 от НК, според която когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по – леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба. Съдът намира за справедливо и съответно на извършеното деяние от обвиняемия да наложи административно наказание глоба в размер на четиристотин лева. Налагането на глоба в размер между средния и минималния предвиден в закона е съобразен с превес на смекчаващи отговорността на обвиняемия обстоятелства и липсата на отегчаващи такива, с неговата обществена опасност, която е ниска, предвид чистото му съдебно минало.

 

При този изход на делото следва веществените доказателства 1.786 гр. коноп (марихуана), количество, останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико – химична експертиза, предадена с приемо – предавателен протокол от 04.12.2018г. на Калоян Ангелов при ОДМВР – Плевен и на основание чл.91 от Закона за контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите правила са предадени на съхранение на Централно Митническо управление – София да бъдат отнети в полза на държавата и веществените доказателства - 1 бр. полиетиленов плик с надпис №2 ВД и опаковки към ХЕ №Н-349/23.11.2018г., след влизане в законна сила на решението да бъдат унищожени.

При този изход на делото обвиняемият Я.П.Я. следва да заплати направените разноски на досъдебното производство в размер на 121.22лв. за изготвената физико-химическа експертиза

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: