МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №438/2018г. по описа на РС гр. Левски

 

РП – Левски е повдигнала обвинение срещу А.С.А., роден на ***г***, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, ученик в 11 клас в ПГСС „***, неженен, не работи, неосъждан, ЕГН **********,***, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, и в съучастие като извършител с Д.В.П., ЕГН**********, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1504.30 лв. от владението на различни собственици, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, както следва:

- на неустановен ден в периода от 01.10.2018г. до 15.10.2018г., от дом, находящ се на ул.”***” №***, в съучастие като извършител с Д.В.П., ЕГН **********, отнел чужди движим вещи: 1 бр. диван, черен на цвят от естествена кожа, с размери 200/90/90 см. на стойност 850.00 лв.; 1 бр. кухненска печка „Елдом” на стойност 170.00 лв.; 4 бр. кафяви кожени табуретки на обща стойност 208.00 лв.; 1 бр. музикална уредба „Amstard VCD3-100” на стойност 95.00 лв.; 2 бр. тонколони „Teletech” на стойност 16.00 лв.; 2 бр. лед плафона „Horoz” 12W на стойност 24.00 лв.; 1 бр. шкаф от ПДЧ плоскости с три чекмеджета с размери 135/96/45 см. на стойност 45.00 лв., всичко на обща стойност 1408.00 лв. от владението на собственика В.М.А., ЕГН **********,***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

- на 26.10.2018г. за времето от 23.00 часа до 24.00 часа от хранителен магазин, находящ се на ул. „***” №**, в съучастие като извършител с Д.В.П., ЕГН **********, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – взломяване на входна врата от алуминиева дограма, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи: 9 бр. бира „Астика Кен” 0.5 мл.; 1 кутия с вафли „Морени”; 15 бр. вафли „Мура”; 7 бр. енергийни напитки „Изоспорт”; 10 бр. големи шоколади различни видове от марките „Милка” и „Своге”; 4 бр. тарелки с различни видове сладки „Бишкоти”, „Сладки Ели”; дъвчащи бонбони насипни 1 кг.; 1 бр. пакет с пуканки за микровълнова печка „Рор”; 5 бр. вафли „Мини маца”; 1 бр. туба омекотител с надпис „Pami” в пластмасова лилава кутия; 4 бр. натурален сок „Капи” с различни видове – 250 мл. картонена кутийка; 8 бр. натурален сок „Капи” различни видове 1 л. в картонена кутия; 1 бр. енергийна напитка „Black Bear” - 250 мл., на обща стойност 96.30 лв. от владението на собственика ЕТ „***” с.О., общ.Л., с представител М. В. Н. от с.с. без съгласието на техен представителен орган, с намерение противозаконно да ги присвои.

Престъпление по чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

 

Обвинението срещу Д.В.П., роден на ***г. в гр.Л., с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, ученик в ПГ по ***, неженен, не работи, осъждан, ЕГН ********** ***, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, и в съучастие като извършител с А.С.А., ЕГН **********, при условията на повторност, като случаят не е маловажен и продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1504.30 лв. от владението на различни собственици, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, както следва:

- на неустановен ден в периода от 01.10.2018г. до 15.10.2018г., от дом, находящ се на ул.”**” №**, в съучастие А.С.А., ЕГН **********, отнел чужди движим вещи: 1 бр. диван, черен на цвят от естествена кожа, с размери 200/90/90 см. на стойност 850.00 лв.; 1 бр. кухненска печка „Елдом” на стойност 170.00 лв.; 4 бр. кафяви кожени табуретки на обща стойност 208.00 лв.; 1 бр. музикална уредба „Amstard VCD3-100” на стойност 95.00 лв.; 2 бр. тонколони „Teletech” на стойност 16.00 лв.; 2 бр. лед плафона „Horoz” 12W на стойност 24.00 лв.; 1 бр. шкаф от ПДЧ плоскости с три чекмеджета с размери 135/96/45 см. на стойност 45.00 лв., всичко на обща стойност 1408.00 лв. от владението на собственика В.М.А., ЕГН **********,***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

- на 26.10.2018г. за времето от 23.00 часа до 24.00 часа от хранителен магазин, находящ се на ул. „***” №**, в съучастие А.С.А., ЕГН **********, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – взломяване на входна врата от алуминиева дограма, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи: 9 бр. бира „Астика Кен” 0.5 мл.; 1 кутия с вафли „Морени”; 15 бр. вафли „Мура”; 7 бр. енергийни напитки „Изоспорт”; 10 бр. големи шоколади различни видове от марките „Милка” и „Своге”; 4 бр. тарелки с различни видове сладки „Бишкоти”, „Сладки Ели”; дъвчащи бонбони насипни 1 кг.; 1 бр. пакет с пуканки за микровълнова печка „Рор”; 5 бр. вафли „Мини маца”; 1 бр. туба омекотител с надпис „Pami” в пластмасова лилава кутия; 4 бр. натурален сок „Капи” с различни видове – 250 мл. картонена кутийка; 8 бр. натурален сок „Капи” различни видове - 1 л. в картонена кутия; 1 бр. енергийна напитка „Black Bear” - 250 мл., на обща стойност 96.30 лв. от владението на собственика ЕТ „***” с.О., общ.Л., с представител М. В. Н. от с.с. без съгласието на техен представителен орган, с намерение противозаконно да ги присвои.

Престъпление по чл.195, ал.1, т.3, т.7, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

 

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – чл.370 и следващите от НПК, като е открита процедура по предварително изслушване на страните.

Подсъдимият А.С.А. по време на предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

Подсъдимият Д.В.П. по време на предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

 

Представителят на РП гр. Левски поддържа обвинителния акт срещу подсъдимите за извършените престъпления. Счита, е събраните в хода на разследването доказателства по несъмнен начин сочат мястото и начина на извършване на престъплението и авторите.

Пледира съдът да признаете двама подсъдими за виновни, като им наложи наказания, предвидени от закона в размер след извършената редукция по чл.63 от НК. Предлага съдът да отчете, че подсъдимият А. е неосъждан и за него това се явява първа криминална проява и пледира на същия да бъде определено наказание регламентирано към минимума, предвиден от законодателя.

По отношение на подсъдимия П., като се отчете, че същият неколкократно е осъждан за различни престъпления, предвид което е демонстрирал една криминална дейност въпреки младата си възраст, поради което счита, че следва наказанието което му бъде определено от съда да бъде ориентирано под средата, предвидено от законодателя.

На двамата подсъдими да бъдат възложени разноските. Веществените доказателства след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на собственика, а подлежащите на унищожаване да бъдат предадени за унищожаване

Подсъдимият А.С.А. се явява лично и се представлява от адв. А.А..

Защитникът адв.А. споделя становището на РП – Левски относно виновността на неговия подзащитен и съучастието в извършеното престъпление. Моли, освен казаното от прокурора, при индивидуализиране на наказанието съдът да вземете предвид младата възраст на подзащитния му, неговото отношение към стореното, изказаното съжаление за постъпките, разкаянието което е направил, направените самопризнания по време на досъдебното производство и спомагането му за разкриване на обективната истина по делото. Моли съдът да вземе предвид и факта, че при определяне вида и размера на наказанието, че делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като моли наказанието да бъде определено при условията на чл.63 и бъде наложено обществено порицание. Що се касае за разноските по делото да бъдат възложени на двамата подсъдими солидарно да ги заплатят.

 

Подсъдимият Д.В.П. се явява лично и се представлява от адв. В.П..

Защитникът адв.П. счита за безспорно, че подзащитният му е извършил деянието в съучастие с подсъдимия А.А.. Моли съда да приложите възможно най - лекото наказание предвидено в закона и слезе под минимума, ако прецени, че има такава възможност, като приложи и чл.55 от НК, тъй като е направил пълни самопризнания, не е възпрепятствал правосъдието, демонстрирал е поведението от което е налице разкаяние. Моли да бъде наложено на подзащитния му най - ниското предвидено в закона наказание за непълнолетни.

 

  Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Двамата подсъдими са приятели и живеели в с.О.

Й. Ф., която живее в Г., има недвижим имот – къща  в с.О., обл.П., необитаема, но обзаведена за живеене. Свидетелят В.А. съхранявал в тази къща свои вещи, включително мебели, музикална уредба и други. Двамата подсъдими били запознати с обстоятелството, че къщата в с.О., на ул.”***” е необитаема и решили да извършат кражба от нея. В периода от 01.10.2018г. до 15.10.2018г., двамата подсъдими, в съучастие като извършители влезли в къщата и отнел чужди движим вещи, а именно: 1 бр. диван, черен на цвят от естествена кожа, с размери 200/90/90 см.; 1 бр. кухненска печка „Елдом”; 4 бр. кафяви кожени табуретки; 1 бр. музикална уредба „Amstard VCD3-100”; 2 бр. тонколони „Teletech”; 2 бр. лед плафона „Horoz” 12W; 1 бр. шкаф от ПДЧ плоскости с три чекмеджета с размери 135/96/45 см. Откраднатите вещи двамата подсъдими складирали в дома на подсъдимия П.,***.

На 15.10.2018г. В.А., който е син на собственичката на имота, находящ се на ул.”***” №**, посетил къщата. Установил, че входната врата е разбита и всички прозорци отворени. След като огледал установил кражба на гореописаните вещи, които са негова собственост, сигнализирал органите на полицията, като дал описание на откраднатите вещи и предоставил снимки н асъщите.

По случая е било образувано досъдебно производство.

 

На 26.10.2018г. подсъдимите А. и П. били в дома на П. и към 23.00 ч. решили да отидат към центъра на селото. По пътя към центъра минали край хранителен магазин, находящ се на ул.”***” №*, собственост на ЕТ „***” с.О. с управител М. В. Н.. Чрез взломяване на входната врата на магазина, която е от алуминиева дограма, двамата подсъдими в съучастие и като извършители и при условията на продължавано престъпление, проникнали в магазина, от където извършили кражба на кледните вещи: 9 бр. бира „Астика Кен” 0.5 мл.; 1 кутия с вафли „Морени”; 15 бр. вафли „Мура”; 7 бр. енергийни напитки „Изоспорт”; 10 бр. големи шоколади различни видове от марките „Милка” и „Своге”; 4 бр. тарелки с различни видове сладки „Бишкоти”, „Сладки Ели”; дъвчащи бонбони насипни 1 кг.; 1 бр. пакет с пуканки за микровълнова печка „Рор”; 5 бр. вафли „Мини маца”; 1 бр. туба омекотител с надпис „Pami” в пластмасова лилава кутия; 4 бр. натурален сок „Капи” с различни видове – 250 мл. картонена кутийка; 8 бр. натурален сок „Капи” различни видове 1 л. в картонена кутия; 1 бр. енергийна напитка „Black Bear” - 250 мл. Откраднатите вещи занесли отново в дома на П., като част от тях изконсумирали, след което подсъдимият А. си тръгнал.

За констатираната кражба били уведомени органите на РУ – Левски. Бил извършен оглед на мястото и образувано досъдебно производство.

В хода на проверката било извършено претърсване от дома на подсъдимия П.,***, където били намерени част от откраднатите вещи от хранителния магазин.

При извършеното претърсване в дома на подсъдимия П., на свидетеля И. И. служител в РУ – Левски му направило впечатление за намиращи се в дома скъпи вещи. От разгледаните снимки предоставени от свидетеля В.А., свидетелят И. установил, че това са същите вещи, откраднати от дома на ул.”***” №**. В тази връзка на 30.10.2018г. било извършено претърсване и изземване от разследващ полицай в дома, обитаван от подсъдимия П., при което били намерени процесните вещи, откраднати от дома, находящ се на ул.”***” №**, собственост на В.А..

В хода на досъдебното производство е назначена графическа експертиза, относно изписаните цифри на жълти етикети, залепени на различни опаковки от хранителните продукти, иззети от дома на подсъдимия П. при претърсването и изземването, видно от която е, че почеркът с който са изписани цифрите върху етикет „0.60 върху опаковка от CRACKERS”, „1.60 върху опаковка с надпис Своге”, „2.10 върху опаковка с надпис Milka”, „2.50 върху опаковка с надпис „Саруу”, „1.70 опаковка Своге”,”1.60 опаковка с надпис „Бишкоти” е изписан от И. С. Н..

В хода на разследването била назначена съдебно - оценителна експертиза, от заключението на която се установява, че пазарната стойност на движимите вещи, предмет на престъплението към датата на извършване на деянието 01.10.2018г. до 30.10.2018г. е както следва: 1 бр. диван, черен на цвят от естествена кожа, с размери 200/90/90 см. на стойност 850.00 лв.; 1 бр. кухненска печка „Елдом” на стойност 170.00 лв.; 4 бр. кафяви кожени табуретки на обща стойност 208.00 лв.; 1 бр. музикална уредба „Amstard VCD3-100” на стойност 95.00 лв.; 2 бр. тонколони „Teletech” на стойност 16.00 лв.; 2 бр. лед плафона „Horoz” 12W на стойност 24.00 лв.; 1 бр. шкаф от ПДЧ плоскости с три чекмеджета с размери 135/96/45 см. на стойност 45.00 лв., всичко на обща стойност 1408.00 лв.

Назначена и изготвена е допълнитена съдебно оценителна експертиза, като е посочена стойността на движимите вещи към дата 26.10.2018г. - 9 бр. бира „Астика Кен” 0.5 мл. – 9.00 лв; 1 кутия с вафли „Морени” – 16.00 лв.; 15 бр. вафли „Мура” – 7.00 лв.; 7 бр. енергийни напитки „Изоспорт” – 3.50 лв; 10 бр. големи шоколади различни видове от марките „Милка” и „Своге” – 16.00 лв; 4 бр. тарелки с различни видове сладки „Бишкоти”, „Сладки Ели” – 6.00 лв; дъвчащи бонбони насипни 1 кг. – 6.00 лв; 1 бр. пакет с пуканки за микровълнова печка „Рор” – 1.00 лв; 5 бр. вафли „Мини маца” – 1.00 лв.; 1 бр. туба омекотител с надпис „Pami” в пластмасова лилава кутия – 2.00 лв.; 4 бр. натурален сок „Капи” с различни видове – 250 мл. картонена кутийка – 2.80 лв.; 8 бр. натурален сок „Капи” различни видове 1 л. в картонена кутия – 24.00 лв.; 1 бр. енергийна напитка „Black Bear” - 250 мл. – 2.00 лв., обща стойност 96.30 лв.

При извършеното претърсване на 29.10.2018г. в дома на подсъдимия Д.П. е намерена и иззета суха, зелена маса,  при която направеният тест реагирал на марихуана. От заключението на назначената физико – химична експертиза се изяснява, че сухата растителна маса от обект №1,2 и 3 по морфология по наличието на канабиноиди (тетрахидроканабинол) се определя като коноп (канабис, марихуана). От протокол за оценка на наркотични вещества сеустановява, чеканабис, с процентнно съдържание на активния, наркотичон действащ компонент тетрахидроканабинол 11.6 % с нето тегло 0.027 гр. е на стойност 0.162 лв.поради малкото количество на наркотичното вещество, ниската му стойност, възрастта на П.,неговата лична обществена опасност, прокурорът е приел, че в случая са налице предпоставките на чл. 9, ал.2 от НК.

Срещу разписка разследващ полицай при РУ – Левски предал на В. ***, веществените доказателства, иззети с протокол за претърсване от 30.10.2018г. от дом, находящ се на ул. ***” №** - 1 бр. диван, черен на цвят от естествена кожа, с размери 200/90/90 см.; 1 бр. кухненска печка „Елдом”; 4 бр. кафяви кожени табуретки; 1 бр. музикална уредба „Amstard VCD3-100”; 2 бр. тонколони „Teletech”; 2 бр. лед плафона „Horoz” 12W; 1 бр. шкаф от ПДЧ плоскости с три чекмеджета.

С приемо – предавателен протокол разследващ полицай при РУ – Левски предал на домакина на РУ веществените доказателства - 1 бр. полиетиленов прозрачен плик, запечатан, подписан от експерт И.П. и поставен восъчен печат „РДВР – Плевен 105”, с надпис №2 ВД и опаковка от ХЕ Н-329/12.11.2018г. на БНТЛ – Плевен и 1 бр. голям бял чувал, запечатани с етикет с надпис „Обект №4” с подписа на вещо лице, съдържащ празни опаковки от захарни изделия – бонбони, шоколади, сокове и др.

Срещу разписка от 20.11.2018г. М. В. Н. получил от разследващ полицай при РУ – Левски  следните вещи – 1 бр. пакет с пуканки за микровълнова печка „Рор”; 2 бр. тарелки със сладки  бишкоти „Жанета”; 7 бр. вафли „Морени”; 5 бр. вафли Мини маца”; 2 бр. суха паста „Дейзи Шоко”, 1 бр. шоколад „Своге”; бонбони лукчета в насипно състояние; 1 бр. омекотител „Пами”.

Описаната фактическа обстановка се установява от приложените писмени доказателства: протокол за оглед на местопроизшествие; протокол за претърсване и изземване; обясненията на подсъдимите А. и П., показанията на свидетелите М. В. Н., В.М.А. и И. И. И., заключението на съдебно – оценителната експертиза, назначената допълнителна съдебно – оценителна експертиза, както и назначената графическа  (почеркова) експертиза, и справката за съдимост на подсъдимите.

С оглед събраните по делото писмени доказателства е видно, че подсъдимият А.С.А. е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

С оглед събраните по делото писмени доказателства е, че подсъдимият Д.В.П. е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.3, т.7, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.           

Подсъдимият А. и защитникът му адв. А. са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на свидетеля и вещите лица.

Подсъдимият П. и защитникът му адв.П. са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на свидетеля и вещите лица.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 и 2 от НПК съдът е уведомил подсъдимите, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.2 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите и вещите лица за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият А.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на по чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Установено е, че на неустановен ден в периода от 01.10.2018г. до 15.10.2018г., в с.О., общ.Л., обл.П., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, и в съучастие като извършител с Д.В.П., ЕГН**********, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1504.30 лв. от владението на различни собственици, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен.

 

От събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият Д.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.195, ал.1, т.3, т.7, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.    Установено е, че в с.О., общ.Л., обл.П., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, и в съучастие като извършител с А.С.А., ЕГН **********, при условията на повторност, като случаят не е маловажен и продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1504.30 лв. от владението на различни собственици, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоикато случаят не е маловажен.

 

От обективна страна изпълнителното деяние на престъплението е осъществено чрез действие – подсъдимите са прекъснали фактическата власт върху вещите, която до извършване на деянието се е осъществявала от собственика им и са установил своя такава.  Двамата подсъдими са участвали в самото изпълнение на престъплението. Намирали са се едновременно на местопрестъплението и са осъществявали елементи на изпълнителното деяние на престъплението кражба при разпределение на ролите. Деянието е извършено чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот.

Подсъдимите са извършили в инкриминирания период престъпните деяния, включени в продължаваното престъпление, изпълващо състав на материалния наказателен закон на Република България. Вещите, предмет на продължаваното престъпление са били чужда собственост, което обстоятелство е било ясно съзнавано от подсъдимите. Същото е осъществено чрез изнасяна на вещите от имотите и пренасянето им до място, различно от мястото на извършваното деяние. Двамата подсъдими са установили трайно фактическа власт върху предмета на всяко едно от деянията, включени в продължаваното престъпление, настъпила вследствие на осъществяването им, с което и същото се счита за довършено.

Налице е квалифициращото обстоятелство повторност, по отношение на П., тъй като същият е извършил престъплението, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова деяние – споразумение по н.о.х.д. №497/2016г. по описа на РС – Левски, влязло в сила на 23.01.2017г. и присъда №59,/17.10.2017г., постановена по н.о.х.д. №390/2017г. по описа на РС – Левски. Не е изтекъл предвидения в разпоредбата на чл. 30, ал.1 от НК петгодишен срок от изтърпяване на наказанието. 

Предвид предишните осъждания на дееца П.,наличието на квалифициращото обстоятелство и стойността на отнетото имущество, извършено деяние при условията на повторност, деянието не се явява маловажен случай по смисъла на чл. 93, т.9 от НК.

От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл. Действията на подсъдимите са извършени в логическа последователност и представляват обективиран израз на формираните в съзнанието им ясни представи. Двамата подсъдими са съзнавали, че общественоопасния характер на деянието – че лишават от фактическа власт върху вещта владелеца, че вещта е чужда собственост, предвиждали са преминаването й в тяхна фактическа власт. Целели са престъпния резултат –установяването на тази власт върху предметите на престъплението. Намерението на подсъдимите е било противозаконно да присвоят вещите, като  се разпоредят с тях в свой интерес.

При определяне вида и размера на наказанието  по отношение на подсъдимия А.С.А. съдът съобрази младата възраст на подсъдимия, чистото му съдебно минало, извършването на престъплението като непълнолетен, съдействието, което е оказал на досъдебното производство за разкриване на обективната истина по делото,  чистосърдечното признание за вина, което прави пред съда, критичното му отношение към извършеното, невисоката обществена опасност на дееца, частичното възстановяване на имуществените вреди. Поради изложеното и предвид липсата на пречки за приложението й с оглед предвиденото от закона за конкретното престъпление наказание за непълнолетните след редукцията по чл. 63, ал.1, т.3 от НК – до три години лишаване от свобода, съдът намира, че по отношение на подсъдимия са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 58а, ал.4 и чл. 55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, поради което на подсъдимия следва да бъде наложено наказание пробация със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител - два пъти седмично;

-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

При определяне вида и размера на наказанието  по отношение на подсъдимия Д.В.П. съдът съобрази предишните му осъждания, младата му възраст, извършването на престъплението като непълнолетен, съдействието, което е оказал на досъдебното производство за разкриване на обективната истина по делото,  чистосърдечното признание за вина, което прави пред съда, критичното му отношение към извършеното, частичното възстановяване на имуществените вреди. Поради изложеното и предвид липсата на пречки за приложението й с оглед предвиденото от закона за конкретното престъпление наказание за непълнолетните след редукцията по чл. 63, ал.1, т.3 от НК – до три години лишаване от свобода, съдът намира, че по отношение и на този подсъдими са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 58а, ал.4 и чл. 55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, поради което на подсъдимия следва да бъде наложено наказание пробация със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител - два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца.

- безвъзмезден труд в полза на обществото 100 часа на година за срок от една година.

Веществените доказателства: 1 бр. полиетиленов прозрачен плик, запечатан, подписан от експерт И. П. и поставен восъчен печат „РДВР – Плевен 105”, с надпис №2 ВД и опаковка от ХЕ Н-329/12.11.2018г. на БНТЛ – Плевен и 1 бр. голям бял чувал, запечатани с етикет с надпис „Обект №4” с подписа на вещо лице, съдържащ празни опаковки от захарни изделия – бонбони, шоколади, сокове и др., намиращи се на съхранение при домакин при РУ – Левски, се отнемат в полза на държавата, които след влизане в сила на присъдата  се унищожат.

При този изход на делото направените по досъдебното производство деловодни разноски в размер на 92.03 лв. се възлагат в тежест на подсъдимия А.С.А..

При този изход на делото направените по досъдебното производство деловодни разноски в размер на 159.49 лв. се възлагат в тежест на подсъдимия Д.В.П..

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: