МОТИВИ по НОХД № 7/2019 г. по описа на РС-гр.Левски

 

            Срещу подсъдимия Й.Т.Н. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на неустановен ден в периода от 24.10.2018 г. до 28.12.2018 г., в апартамент, находящ се в *****, сам осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на „ВиК” ЕООД гр.Плевен, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената вода  - престъпление по чл.234в, ал.1 от НК.

В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи наказание пробация – задължителните мерки за срок от една година.

Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното и моли съда да му наложи наказание пробация, без да му налага глоба, тъй като има малко дете и е безработен.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Подсъдимия Й.Т.Н. е роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

            Поради неплащане на дължимите суми за ползвана вода, водоподаването към дома му било преустановено от служители на „ВиК”. Подсъдимият, който живее на съпружески начала с жена, с която имат малко дете, поради необходимост от вода, посредством допълнителна тръба се свързвал към водопреносната мрежа. При извършена проверка от служители на „ВиК” гр.Плевен било установено, че е извършено нерегламентирано присъединяване към мрежата, чрез метална тръба, като била демонтирана тапата и пломбата към входящата тръба, като консумираната по този начин вода не се измерва и съответно не се заплаща.

От заключението на вещото лице по назначената по досъдебното производство съдебно техническа експертиза е видно, че е извършено присъединяване към ВиК мрежата посредством метална тръба, която в единия си край е подвързана към входящата тръба за вода към апартамента, а в другия си край е свързана механично към изходящата тръба на битовата инсталация. Установява се, че по този начин се осъществява подаване на вода директно, без средството за търговско измерване /водомерът, който бил демонтиран от служители на „ВиК” при преустановяване на водоподаването преди това/, поради което потребеното количество вода не се отчита, тъй като не преминава през средството за търговско измерване.

            Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 234в, ал.1 от НК.

            Престъплението е извършено виновно от подсъдимия, при форма на вината пряк умисъл, обективиран в конкретните му действия.

            Причина за извършване на престъплението е ниската правна култура на подсъдимия и необходимостта от снабдяване на имота с вода, предвид и обстоятелството, че в имота подсъдимият живее с жена, с която имат малко дете, обстоятелството, че не разполага с парични средства, за да заплати стари задължения към дружеството, за бъде възстановено водоподаването.

            Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимия е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение и го е признал за виновен.

            При определяне вида и размера на наказанието, съдът е преценил обществената опасност на деянието и личната такава на подсъдимия, смекчаващите и отегчаващите отговорността и вината обстоятелства, както и подбудите за извършването.

            Обществената опасност на деянието е обичайната за този вид престъпления. Подсъдимият не е със завишена лична степен на обществена опасност. Същият прави пълни признания, съжалява и искрено се разкайва за стореното, оказал е пълно съдействие за разкриване на обективната истина, в тежко имотно и финансово положение е /без собствено имущество, безработен, с малко дете/.

            Предвид изложеното, съдът е определил на подсъдимия наказание  на основание чл.234в, ал.1, във връзка с чл.55, ал.1 т.2 б.б, във връзка с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК, като го е осъдил на пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител – два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година.

            Съдът счита, че така наложеното по вид и размер наказание ще изиграе ролята си за постигане целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК.

            Съдът, съобразявайки изложеното по-горе относно тежкото семейно, имотно и финансово положение на подсъдимия и необходимостта да полага грижи за малко дете, е приложил разпоредбата на чл. 55 ал.3 от НК и не е наложил предвиденото в разпоредбата на чл. 234в ал.1 от НК наказание глоба.

            По делото са направени разноски общо в размер на 64,60 лв., които съдът е постановил да бъдат заплатени от подсъдимия.

            По изложените съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: