РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.09._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети август_ 2019 г. в състав:

 

                        Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_202_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Й.М.Г. ***/22.04.2019 г., с която моли да бъде отменено обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

Ответникът по жалбата – редовно призован –  явява се представител и изразява становище, че жалбата е неоснователна и следва да бъде потвърдено обжалваното НП.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима. Разгледана по същество – неоснователна.

Видно от представения по делото акт за установяване на административно нарушение е, че срещу жалбоподателя е съставен акт за установяване на административно нарушение затова, че на 08.04.2019 г. в 15.30 ч. в река Д., в близост до лодкостоянка ************ при речен километър 577 с лодка /самоделна, от полиестер, без маркировка/, с 1 бр. хрилна мрежа, и с улов 2 броя мряна, без разрешително за стопански риболов. В акта е отразено, че е нарушена разпоредбата на чл. 17 ал.1 от ЗРА, а нарушителя е изписал „нямам възражения”.

По делото е представено обжалваното наказателно постановление, видно от което е, че за установеното с акта нарушение на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв.

В съдебно заседание са допуснати и разпитани трима свидетели от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта за установяване на административно нарушение. Установява се, че действително на посочената в акта дата след получен сигнал, свидетелите Д. и В. установили, че жалбоподателя извършвал стопански риболов в р. Д. близо до лодкостоянка **********, при речен километър 577 със самоделна лодка от полиестер без маркировка и един брой хрилна мрежа. Свидетелите установили, че Г. излязъл от река Д. с улов в използваната от него мрежа – 2 бр. риба мряна и след като се представили му поискали разрешително за стопански риболов. Жалбоподателя представил удостоверение за придобито право за извършване на стопански риболов и за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми, които са издадени за лицето И.Д.Т. Видно от доказателствата по делото е, че същите са представени като заверени копия. От показанията на разпитаните свидетели  се установява, че лицето е представило удостоверение за извършване на стопански риболов, но не е представило разрешително, което се издава за самия плавателен съд, че жалбоподателя към момента на проверката е извършвал риболова със самоделна лодка, която не е била регистрирана по надлежния ред, както и че представеното от жалбоподателя разрешително е издадено на името на И.Т. за съвсем различна лодка.  Свидетелите Д.  и В. са преки очевидци на извършеното нарушение, същите са наблюдавали известно време извършването на риболова от жалбоподателя и след излизането му на брега са му се представили, поискали са документите и след като не  е представено необходимото разрешително, обяснили са му в какво се състои извършеното нарушение и са му съставили акта.

Действително от представените по делото писмени доказателства се установява, че на името на жалбоподателя има издадено свидетелство от ИАРА за успешно положен изпит за придобиване на „правоспособност за извършване на стопански риболов”, както и удостоверение за регистрация на риболовен кораб  - лодка за извършване на стопански риболов ********** собственост на И.Д.Т. от 21.03.2011 г., както и пълномощно, с което И.Д.Т. е упълномощил Й.М.Г. да ползва стопански риболов по река Д. личната му лодка – **********, което пълномощно е с нотариална заверка на подписа с рег. № **********. Правото да се извършва стопански риболов се дава на определено лице и за определен риболовен кораб. Действително лицето може да извършва риболов за сметка на друго лице /например за сметка на И.Т. – упълномощил жалбоподателя/, но следва да се извършва от вписаната в резрешителното лодка с рег. № ********* – изрично посочена в удостоверението. От показанията на разпитаните по делото свидетели и от отразеното в акта се установява, че към момента на проверката Й.М.Г. е извършвал стопански риболов със съвсем друга лодка /самоделна такава/, а не с поверената му от И.Т. лодка ***** с изписан на нея  рег. № *******. От показанията на свидетелите се установява, че ползваната от Г. лодка е самоделна, с надпис *********, без маркировка, т.е. за същата той няма разрешително.

Предвид всички събрани по делото доказателства /писмени и гласни/, съдът приема, че действително жалбоподателя към момента на проверката е извършил нарушението за което му е съставен акт, въз основа на който е издадено обжалваното от Г. НП.

При съставяне на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да водят до отмяната на НП. Административно наказващия орган правилно е квалифицирал извършеното нарушение – като такова по чл. 17 ал. 1 т.1 от Закона за рибарство и аквакултури и правилно е наложено наказание по чл.56 ал.1 от ЗРА. Преди налагане на съответното наказание административно наказващия орган е изпълнил стриктно задълженията си и е извършена цялостна проверка по случая, взети са предвид възраженията и обясненията на Г. и след преценка на всички обстоятелства е наложил минималното предвидено в закона наказание за този вид нарушение.

Предвид всички събрани по делото доказателства и изложеното по-горе, съдът приема, че наказателното постановление е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено. При определяне вида и размера на наказанието административно наказващия орган се е ръководил изцяло от разпоредбите на закона и е наложил предвиденото минимално наказание за този вид нарушение.

Воден от горното, съдът

                                        Р  Е  Ш  И  :

НА ОСНОВАНИЕ чл.63, ал.1 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА НП № 04-2476 от 22.04.2019 г. на Началник отдел ******** гр.Р., към ГД ********** при ИАРА, оправомощен да издава НП съгласно заповед № ************, издадена от Министъра на земеделието и храните, с което на Й.М.Г. ***, ЕГН ********** на основание чл. 56  от Закона за рибарство и аквакултури за нарушение разпоредбата на чл. 17 ал.1 т.1 от Закона за рибарство и аквакултури е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

                

                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: