Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 10.02.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора …, като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №423 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Подадена е жалба от Б.И.П. *** против Наказателно постановление №18-0938-005857/30.10.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя на основание чл.182, ал.3, т.6 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 1100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, за извършено нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП. Наведени са доводи, че наказателното постановление е издадено в противоречие с материалния закон и процесуалните правила. Твърди се, че жалбоподателят не бил извършил вмененото му нарушение, поради техническа невъзможност на управлявания от него автобус да се движи със скорост от 111 км./ч. Изложен са твърдения, че съгласно удостоверение, издадено от официалния дилър на марката автобуси, сред които попада и процесния, същият можел да достигне максимална скорост от 100 км./ч. Това ограничение било конструктивно заложено от производителя и отразено в техническите характеристики на автомобила съгласно издадения от производителя сертификат. Твърди, че съгласно диаграма на тахошайба на автобуса било отчетено, че на процесната дата 21.10.2018г.  и час, автобусът се движил със скорост от 80 км./ч. Изложени са съображения за нарушения на процесуалните правила при издаване на обжалваното наказателно постановление. В същото формално била посочена посоката на движение на МПС, но не била описана пътната обстановка в детайли. В наказателното постановление не бил отразен извършен контролен преглед на АТСС TFR1-M-585, поради което неясна за санкционираното лице била изправността на техническото средство, което водело до ограничаване на правата му. Административно-наказващият орган не бил взел предвид депозираното от жалбоподателя възражение срещу АУАН и приложените към него доказателства. Иска се наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно.

         В проведеното по делото съдебно заседание жалбоподателят Б.И.П. се явява лично и с адв.М. Я. - САК с пълномощно по делото. Дава обяснения относно вмененото му нарушение. Моли наказателното постановление да бъде отменено, тъй като не бил извършил нарушението. Пълномощникът адв. Я. в съдебно заседание и в писмени бележки излага подробни съображения, че административното нарушение се явява недоказано с оглед събраните в хода на съдебното производство доказателства. Моли да бъде постановено решение, с което наказателното постановление да бъде отменено и в полза на жалбоподателя да бъдат присъдени направените от него разноски.

         Ответната страна по жалбата – Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Плевен изразява писмено становище, с което моли жалбата да бъде оставена без последствие и да бъде потвърдено наложеното административно наказание. В съдебно заседание не се представлява.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и доводите на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, предвид на което е процесуално допустима. Разгледана по същество, жалбата е основателна, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 21.10.2018г. жалбоподателят Б.И.П. управлявал автобус „*** с рег.№**, собственост на Община С., с който в изпълнение на трудовите си задължения превозвал пътници от гр.Свищов до гр.Мездра. Около 11,58 ч. жалбоподателят управлявал процесното МПС на територията на село Българене, общ.Левски, по ул.”Сливница”, в посока към село Обнова. По същото време свидетелите П.Г. и И.Д. – служители на Сектор „ПП” към ОДМВР – Плевен изпълнявали служебните си задължения по контрол спазване ограничението за скорост на територията на село Българене, като използвали автоматизирано техническо средство TFR1-M 585/12, монтирано на служебен автомобил. Техническото средство отчело скорост от 111 км./ч., поради което свидетелите Г. и Д. последвали автобуса и спрели същия за проверка. На водача Б.И.П. било съобщено за отчетеното превишаване ограниченето на скоростта. Св. П.Г. съставил на жалбоподателя АУАН сер. Д№503614/21.10.2018г. за това, че на 21.10.2018г., в село Българене, по ул.”Сливница” управлява процесния автобус „***” със скорост 111 км./ч. при максимално разрешена за населено място скорост от 50 км./ч. – нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП.  Актът бил подписан от св.И.В.Д., в качеството му на свидетел на нарушението и при съставяне на акта и бил предявен на жалбоподателя и подписан лично от него. В законоустановения тридневен срок срещу акта било депозирано възражение с приложени към него доказателства – копие на удостоверение от „***”АД и копие на тахошайба от 21.10.2018г.

Въз основа на акта за установяване на административно нарушение било издадено обжалваното Наказателно постановление №18-0938-005857/30.10.2018г. на Началник Сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя на основание чл.182, ал.3, т.6 от ЗДвП било наложено административно наказание глоба в размер на 1100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, за извършено нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена от събраните по делото гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите П.Г.Г. и И.В. Д., дадените от жалбоподателя Б.И.П. обяснения; писмени доказателства и доказателствени средства: АУАН сер. Д№503614/21.10.2018г., възражение срещу АУАН, Удостоверение изх.№82/20.04.2006г. на „***”АД, копие на тахошайба от 21.10.2018г., Свидетелство за регистрация на МПС – част I, Пълномощно и Заповед №081354/21.10.2018г. на Община Свищов, Наказателно постановление №18-0938-005857/30.10.2018г. на Началник Сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Плевен, справка за нарушител/водач, Протокол №6-31-12 от проверка на мобилна система за видеоконтрол “TFR-1M”, Удостоверение за одобрен тип средство за измерване №10.02.4835, Дневник за обработка и въвеждане на фишове от автоматизирано техническо средство TFR1-M №585/2012г. за 21.10.2018г., Протокол за използване на АТСС от 23.10.2018г., Заповед рег.№8121з-515/14.05.2018г. на МВР; заключение на вещото лице по изготвената авто-техническа експертиза.

Съдът даде вяра на показанията на свидетелите, като последователни, логични и безпротиворечиви. Липсата на категорични спомени за определени обстоятелства съдът отчете като резултат от изминалия период от време от момента, за който дават показания, както и еднотипността на служебната им дейност, част от която е процесния случай. Кредитирани бяха и приобщените по делото писмени доказателства, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

Даде се вяра на заключението на вещото лице по изготвената съдебна авто-техническа експертиза, като мотивирано пълно и изготвено от компетентно лице.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН.

Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя със съставения АУАН, както и при последващото му санкциониране с издаването на обжалваното постановление. Актът е съставен в присъствието на свидетел, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, предявен е лично на нарушителя и подписан от него. Всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити съдържа и издаденото въз основа на акта наказателно постановление.

Описаните в АУАН и НП факти съответстват на правната квалификация на деянието като нарушение на чл.21, ал.1 ЗДвП. Същите се явяват обаче опровергани от събраните в хода на съдебното производство доказателства. Не се установява по безсъмнен начин, че управляваният от жалбоподателя автобус се е движил с отчетената от техническото средство скорост от 111 км./ч. По делото е представено удостоверение от „***“ АД, в качеството му на официален дилър на ***  за Република България, съгласно което процесният автобус, марка ***, модел ***, шаси №***, двигател №***, може да достига максимална скорост от 100 км./ч., като това ограничение е заложено конструктивно и отразено в издадения от производителя сертификат, в който са посочени стойностите на параметрите, определящи техническата характеристика на автомобила. От заключението на вещото лице по изготвената съдебна авто-техническа експертиза се установява, че е налице конструктивно заложено ограничение на скоростта от завода производител, при което максималната скорост, която може да достигне процесното МПС е 100 км./ч., при определени условия максималната скорост може да достигне до 104 км./ч. Налице е фабрично монтиран ограничител на скоростта. След запознаване с участъка от пътното платно, където е била измерена посредством техническото средство скоростта, с която се е движил процесния автобус – хоризонтален прав участък, вещото лице е дало заключение, че при технически изправен ограничител на скоростта, монтиран на процесното МПС, няма техническа възможност за преодоляване на заложеното ограничение на скоростта. От приложените по делото диаграми от тахограф и предоставената оригинална диаграма от тахограф, експертът е установил, че към 11:58:04ч. скоростта на движение на МПС с рег. №*** е била 93 км./ч. Към 21.10.2018г. няма установена повреда на тахографа, скоростоограничителя и др. системи по документи, които да доказват неправилно отчитане на скоростта на движение от 93 км./ч.

При така установеното по делото, вменените на жалбоподателя факти, а именно, че управлявал МПС със скорост от 111 км./ч. се явяват опровергани и нарушението, за което е санкциониран остава недоказано. Изложените в АУАН факти и обстоятелства, включени във фактическия състав на вмененото нарушение, са предмет на доказване в хода на производството пред съда, като тежестта на доказване е на административно-наказващия орган. Поради изложените съображения, обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

При този изход на делото, съобразно разпоредбата на чл.63, ал.3 от ЗАНН (обн. ДВ бр.24/29.11.2019г., в сила от 03.12.2019г.), искането на жалбоподателя за присъждане на разноски за адвокатско възнаграждение, се явява основателно, като по делото са представени доказателства за заплащането на такива. В полза на жалбоподателя следва да бъдат присъдени направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 370 лв., които на основание чл.143, ал.1 от АПК, вр. чл.63, ал.3 от ЗАНН да бъдат възстановени от бюджета на органа, издал отменения акт, в процесния случай - ОД на МВР - Плевен.

Водим от горното, съдът  

  

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление №18-0938-005857/30.10.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР-Плевен, с което на Б.И.П., ЕГН:**********, с адрес: ***, са наложени на основание чл.182, ал.3, т.6 от ЗДвП административни наказания глоба в размер на 1100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, за извършено нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

ОСЪЖДА ОД на МВР – Плевен, гр.Плевен, ул. „Сан Стефано“ №3, да заплати на Б.И.П., ЕГН:**********, с адрес: *** размер на 370 лева, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                    

РАЙОНЕН СЪДИЯ: