Мотиви към присъда №3 от 23.01.2020г., постановена по н.о.х.д. №409/2019г. по описа на РС - Левски.

 

Обвинението срещу Г.С.В., роден на ***г***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН ********** е за това, че на 27.09.2019 г., около 15.35 часа, в с.Обнова, обл.Плевен, по ул.”Заря”, пред дом №32, управлявал МПС – лек автомобил „******”, с рама: № *****, с поставени регистрационни номера ****, като поставените регистрационни номера са издадени за друго МПС „****”, с рама: №****.

Представителят на РП гр. Левски поддържа повдигнатото обвинение по отношение на подсъдимия Г.С.В.. Счита същото за доказано от обективна и субективна страна и подкрепено с надлежни доказателства, събрани по реда на НПК.

Моли съда да го признае за виновен, като му наложи предвиденото в закона наказание.

Подсъдимият не се явява за насроченото на 23.01.2020г. с.з. Представлява се от защитник адв. П..

Повдигнатото обвинение не е за тежко умишлено престъпление. Подсъдимият В. е редовно уведомен чрез защитника си за насроченото с.з., и е изпълнена процедурата по чл. 247б, ал.1 от НПК, поради което делото е разгледано в негово отсъствие.

Упълномощеният защитник адв. П. относно налагането на глобата пледира на подзащитния му да бъде наложено наказание в минимален размер, като отчете обстоятелствата, че съпругата му е болна от диабет, че е бил принуден от обстоятелствата, и полага грижи за малолетно дете.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На 27.09.2019 г., Г. Веселинов С. управлявал МПС – лек автомобил „***”, с рама: №*** с поставени регистрационни номера ****, като поставените регистрационни номера са издадени за друго МПС „***”, с рама: №***, собственост на Н. Т., което се установява от приложената справка.

Около 15.35 часа, в с.Обнова, обл.Плевен, по ул.”Заря”, управляваният от В. лек автомобил „***”, с рама: №***, с рег. табели №***, бил забелязан от свидетелите Л. Л. и С. С. – полицейски служители при РУ – Левски, които пред дом №32 извършили служебна проверка.

В хода на проверката служителите на РУ установили, че подсъдимият Г.С.В. управлява лек автомобил „Рено Лагуна, като поставените регистрационни номера**** са издадени за друго МПС „****”, с рама: №****.

За констатираното нарушение св. Любенов съставил на подсъдимия АУАН, в който били описани извършените нарушения и били иззети два броя рег. табели ****.

По делото е назначена съдено – техническа експертиза,  която да даде заключение има ли промени, подправки или заличавания по представените за изследване два броя български рег. номера за МПС с номер З4576ЗЗ. Ако има, може ли да се установи какви са първоначалните номера.

От заключението на вещото лице се установява, че представените за изследване два броя български регистрационни табели за МПС с надпис: **** по външен вид, размер и защитни елементи са идентични с оригиналните регистрационни табели, т.е. табелите са оригинални и няма промяна в съдържанието на изписаният регистрационен номер.

Извършен е оглед на местопроизшествието.

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните по досъдебно производство писмени доказателства.

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Събраните по делото доказателства установяват по един безспорен начин факти относно начина на извършване на престъплението и мястото на неговото извършване.

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.345, ал.1 от НК. Установено е, че на 27.09.2019г., около 15.35 часа, в с.Обнова, обл.Плевен, по ул.”Заря”, пред дом №32, управлявал МПС – лек автомобил „***”, с рама №*** с поставени регистрационни номера ***, издадени за друго МПС -„***” с рама №***.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата подсъдимият е управлявал моторно превозно средство – МПС, с табели издадени за друго МПС.

Деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици.

От субективна страна подсъдимият е извършил престъплението умишлено.

За извършеното от В. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

От изисканата от ТД на НАП информация се установява, че е образувано изпълнително дело №9062/2002г. срещу Г.С.В. за задължения с взискатели Община – Габрово и ОД на МВР – София. В хода на изпълнителното производство са постъпили за принудително събиране публични задължения глоба в размер на 300 лв. по изпълнителен лист от 26.10.2006г. по н.о.х.д. №3306/2006г. на ІV нак. състав Районен съд – Русе. С разпореждане за присъединяване на публичния изпълнител, задълженията са присъединени към изп.д. №9062/2002г. По банковата сметка на ТД на НАП Варна, офис Русе, на 26.09.2012г. е постъпила сумата от 1209.60лв., с която са погасени всички публични задължения на лицето, към момента на плащането, включително и глоба в размер на 300 лв. по изп.лист от 26.10.2006г. по н.о.х.д. №3306/2006г. на РС–Русе.

С разпореждане №9062/2002/091634/29.09.2012г. е прекратено производството срещу Г.С.В..

Към момента на извършване на деянието подсъдимият не е осъждан, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост и описаната по – горе справка (настъпила е реабилитация за осъжданията). С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на подсъдимия В..

          При определяне размера на наказанието по отношение на подсъдимия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на подсъдимия Г.С.В. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Следва да бъдат възложени на подсъдимия да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 76.82 лв.

Веществените доказателства: 2 бр. регистрационни табели за МПС №****** след влизане в сила на присъдата да се предадат на Сектор ПП при ОД на МВР – Плевен.

 

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: