Мотиви по НОХД 442/2019 г.

 

Срещу подсъдимия Е.Н.М.,*** е повдигнато и предявено обвинение в това, че за времето от 08/10.09.2019 г. в с.Козар Белене и гр.Левски, община Левски, при условията на продължавано престъпление, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянията и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с Ф.М.Я., ЕГН **********, отнели чужди движими вещи на обща стойност 367,90 лв., от владението на различни собственици, както следва:

          На 08/09.09.2019 г., от незаключен лек автомобил марка , с ДК № ***********, паркиран в гр.Левски, на ул. „Антон Страшимиров” пред дом № 1, отнели мъжки парфюм марка „Версаче” 100 мл. в синьо стъклено шише, на стойност 30 лв., от владението на В.Е.В. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвоят;

          На 10.09.2019 г., около 02.45 часа, в с.Козар Белене, община Левски, от кафе-аперитив **********, находящ се на ул.„Съединение” № 38, стопанисван от ************, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнели чужди движими вещи: сумата  от 300 лв. в банкноти от по 50, 20 и 10 лв. и 30 лв. на монети, 3 броя вафли „Боровец” на стойност 0,75 лв., 3 броя кроасани „Севън дейс” на стойност 3,15 лв., 4 броя енергийни напитки „HELL” на стойност 4 лв. от владението на фирма ***********, с управител Т.Б.К. ***, без съгласието на управителния орган, с намерение противозаконно да ги присвоят – всичко вещи на обща стойност 337,90 лв., престъпление чл.195, ал.1, т.3, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.3, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

          Срещу подсъдимия Ф.М.Я.,*** е повдигнато и предявено обвинение в това, че за времето от 08/10.09.2019 г. в с.Козар Белене и гр.Левски, община Левски, при условията на продължавано престъпление, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянията и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с Е.Н.М., ЕГН **********, отнели чужди движими вещи на обща стойност 367,90 лв., от владението на различни собственици, както следва:

          На 08/09.09.2019 г., от незаключен лек автомобил марка *********, с ДК № **********, паркиран в гр.Левски, на ул. „Антон Страшимиров” пред дом № 1, отнели мъжки парфюм марка „Версаче” 100 мл. в синьо стъклено шише, на стойност 30 лв., от владението на В.Е.В. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвоят;

          На 10.09.2019 г., около 02.45 часа, в с.Козар Белене, община Левски, от кафе-аперитив **********, находящ се на ул. „Съединение” № 38, стопанисван от ************, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнели чужди движими вещи: сумата  от 300 лв. в банкноти от по 50, 20 и 10 лв. и 30 лв. на монети, 3 броя вафли „Боровец” на стойност 0,75 лв., 3 броя кроасани „Севън дейс” на стойност 3,15 лв., 4 броя енергийни напитки „HELL” на стойност 4 лв. от владението на фирма ***********, с управител Т.Б.К. ***, без съгласието на управителния орган, с намерение противозаконно да ги присвоят – всичко вещи на обща стойност 337,90 лв., престъпление по чл.195, ал.1, т.3, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.3, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимите обвинение. Моли съда да ги признае за виновни по обвинението и да им наложи наказание пробация.

Подсъдимите и защитниците им в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимите са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са се съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

Защитниците на подсъдимите молят съда да им наложи по-ниско наказание.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимите, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от тях самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че съдът е установил, че самопризнанията на подсъдимите се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства, съдът с определение е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията им, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

На основание 373 ал.2 от НПК съдът  не е извършвал разпит на подсъдимите, на свидетелите и вещите лица за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

          Съдът на основание чл. 373 ал. 3 от НПК, като прецени направените самопризнания, които се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства приема за установени обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, а именно:

На 22/23.08.2019 г. подсъдимият Ф.М.Я. ***, където бил настанен. Пристигнал в гр.Л., като се укрил в гориста местност в близост до ЦНСТ Л., след което е свързал с подсъдимия Е.Н.М., който бил настанен в ЦНСТ гр. Левски.

На 08/09.09.2019 г. двамата подсъдими отново се срещнали. Минали покрай дома на св. В.. Видели паркирания му лек автомобил с рег. № ********** и след като установили, че същият не е заключен извършили кражба от автомобила на парфюм „Версаче”, който останал у подсъдимия М..

На 09/10.09.2019 г. двамата подсъдими отново се срещнали. Решили да отидат до с. К.Б., с намерение да извършат кражба на пари от магазин. От входа на жилищен блок в гр.Л. взели два велосипеда и се отправили към селото. Като пристигнали в с.К.Б. около 02,45 часа, забелязали заведение – кафе-аперитив *********, находящо се на ул.***********, стопанисвано от *************. Прескочили външната ограда и влезли в двора. Чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот – чрез ритане на входната врата, влезли вътре в помещението, откъдето взели 3 бр. вафли „Боровец”, сумата  от 300 лв. в банкноти от по 50, 20 и 10 лв. и 30 лв. на монети, 3 броя кроасани „Севън дейс” и 4 броя енергийни напитки „HELL, след което се прибрали в гр.Л. Върнали велосипедите там откъдето са ги взели и отишли на усамотено място, където поделили парите поравно. М. ***, а Я. отишъл да пренощува в гората край центъра.

          При тази фактическа обстановка, съдът е приел, че всеки един от подсъдимите е извършил престъпление по чл.195, ал.1, т.3, във връзка с чл.194, ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.3, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Същите са отнели чужди движими вещи, без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да ги присвоят, като и двамата са участвали при извършване на изпълнителното деяние при разпределение на ролите. Налице е и квалифициращо обстоятелство, а именно – разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот.

Видно от извършените съдебни психолого-психиатрични експертизи на двамата подсъдими, е че същите към момента на деянието, макар и да са били непълнолетни, са могли да разбират свойството и значението на извършеното и да ръководят постъпките си.

По досъдебното производство е назначена и съдебно-оценителна експертиза, от която се установява стойността на отнетите вещи.

Предвид личността на двамата подсъдими, наличието на квалифициращо обстоятелство и стойността на отнетото имущество, деянието не съставлява маловажен случай.  

Подсъдимите се признават за виновни, съжаляват и искрено се разкайват за стореното. При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимите, съдът е съобразил доброто процесуално поведение на подсъдимите както на досъдебното производство, така и по време на съдебното, липсата на отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, обстоятелството, че обществената опасност на деянието и дейците са ниски за този вид престъпления. Съдът съобразява като смекчаващо обстоятелство чистото съдебно минало на подсъдимите, направените самопризнания, както и изказаното съжаление за извършеното. Предвид това, съдът е приел, че и най-лекото предвидено в закона наказание за този вид престъпление, би било несъразмерно тежко и е приложил разпоредбата на чл.55, ал.1, т.2, б.„б”, във връзка с чл.42а, ал.4, във връзка с ал.3, т.1, във връзка с ал.2, т.1 и т.2 от НК, като е осъдил всеки един от двамата подсъдими на пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител – два пъти седмично; и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година.

При този изход на делото, съдът е осъдил всеки един от двамата подсъдими да заплати по 476,04 лв., от които по 20 лв. – по сметка на РС гр.Левски, а останалите суми по 456,04 лв. са платими по сметка на ОД на МВР гр.Плевен.  

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: