РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесети юни_ 2011 г. в състав:

 

                              Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                           Съдебни заседатели:

при участието на секретаря В.Д. и  прокурора  , като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.дело № 190 по описа  за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Д.П. ***, за това, че на 16.05.2011 г. в гр.Левски, по ул.”Александър Батенберг”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №177/25.02.2011 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 08.04.2011 г., за управление на МПС, без съответно свителство за управление, управлявал лек автомобил „Алфа Ромео” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП Левски не се явява представител и не взема допълнително становище по внесеното предложение.

Обвиняемият не се явява в съдебно заседание и не взема отношение по внесеното предложение от РП Левски.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

На инкриминираната дата – 16.05.2011 г., свидетелите П.П., М.К. и А.П., и тримата служители при РУП – Левски, изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график в гр.Левски, обл.Плевен. Около 14:40 часа, на ул.”Княз Александър Батемберг”, спрели за проверка лек автомобил „Алфа Ромео” с рег. № *. При проверка на документите установили, че водач е обвиняемият Д.П. и, че същият не притежавал свидетелство за управление на МПС. За констатираното нарушение на водачът бил съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП. При извършена служебна справка в информационните масиви на МВР се установило, че П. е неправоспособен, тъй като нямал отпечатано свидетелство за управление на МПС, както и че по отношение на същия има влязло в законна сила на 08.04.2011 г. наказателно постановление за извършено в едногодишен срок друго такова нарушение, а именно за управление на МПС, като неправоспособен водач.

По случая било образувано досъдебно производство срещу П., което приключило с внасяне на постановление от РП Левски с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК за престъпно деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.  

Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

Видно от приложения по делото АУАН №591/2011 г. е, че на Д.П. е съставен такъв за нарушение на чл.150 от ЗДвП, а именно за това, че на посочените в него дата – 16.05.2011 г., място и време, управлявал МПС – лек автомобил „Алфа Ромео” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление на МПС /неправоспособен/.

Приложено е и наказателно постановление №177/2011 г. на Началник РУП - Левски, влязло в законна сила на 08.04.2011 г. е, че такова е издадено срещу обвиняемия П. за това, че управлява МПС, без да притежава свидителство за управление /неправоспособен/.

Към досъдебното производство е приложена и справка за нарушител от региона е, издадена от Сектор КАТ при ОД на МВР – Плевен, от която се установява че Д.П. няма отпечатано свидетелство за управление на МПС, няма регистрирана нито една категория.

От всички събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че обвиняемия П., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 08.04.2011 г., за това, че е управлявал МПС, като неправоспособен, в едногодишен срок от наказването му по административен ред – на 16.05.2011 г., е извършил същото деяние, с което е осъществил съставът на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид признанието на вината, оказаното от П. съдействие за разкриване на обективната истина по делото, младата му възраст и обстоятелството, че същият е ученик в професионална гимназия и продължава средното си образование, изразеното от него критично отношение и съжаление за извършеното, поради което наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

Предвид изложеното съдът приема, че на Д.П. следва да бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в минимален размер, а именно в размер на 1000 лева.

Предвид изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ Д.П. ***, с ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за това, че на 16.05.2011 г. в гр.Левски, по ул.”Александър Батенберг”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №177/25.02.2011 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 08.04.2011 г., за управление на МПС, без съответно свителство за управление, управлявал лек автомобил „Алфа Ромео” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на Д.П.  административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: