РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 05.08. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на осемнадесети юли 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №212 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Д.Д., с ЕГН **********,***, в качеството му на Директор „Холдинг БДЖ” ЕАД – Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица, против наказателно постановление №123/16.05.2011 г. на Кмета на Община Левски.

            В жалбата се твърди, че не е извършил административното нарушение, за което е санкциониран, тъй като не е задължено лице да декларира в законовия срок придобит недвижим имот от поделението, което представлява. В този смисъл излага съображения, че до 24.09.2010 г., описаният в акта имот е бил собственост на „БДЖ – ТПС /Локомотиви/” ЕООД – София – Локомотивно депо гр.Горна Оряховица, след което е придобит от „Холдинг БДЖ” – гр.София. По тази причина, именно върху холдинга тежи задължението да декларира придобитият след тази дата имот, като нов собственик.  

            Счита, че дори да се приеме, че е налице извършено административно нарушение, то е маловажно, тъй като не са настъпили щети за бюджета, нито на Държавата, нито на Общината.  

            Бланкетно се твърди в жалбата, че при издаването на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, без да конкретизира в какво се изразяват същите.

            Моли съда да отмени издаденото наказателно постановление, като неправилно и незаконосъобразно.

Ответната страна по жалбата - Община Левски, се представлява в съдебно заседание от упълномощен защитник – адв.А.А. от ПлАК, който взема становище за неоснователност на жалбата, поради което моли да бъде потвърдено наказателното постановление, като издадено в изпълнение разпоредбите на закона срещу лицето, което следва да бъде санкционирано за неизпълнение на чл.17, ал.1 от ЗМДТ със санкцията по чл.123 от същия закон.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в законоустановения 7-мо дневен срок по чл.59 от ЗАНН, считано от връчване на наказателното постановление, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

Срещу Д.Д., в качеството му на Директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД – Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица, е започнало административно – наказателно производство със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №125/03.05.2011 г., за това, че не е декларирал в срок до 24.11.2010 г. придобит недвижим имот – земя в гр.Левски, местност „Шаварна”. Отразено е, че имотът е придобит при преобразуване, вписано в търговския регистър на 24.09.2010 г., а декларацията по чл.17 от ЗМДТ е подадена с вх.№0416000015 от 07.04.2011 г. Посочена е като нарушена законова разпоредба, тази на чл.17, ал.1, във вр. с чл.123, ал.2 от ЗМДТ.

Въз основа на така съставеният акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.123, ал.2 от ЗМДТ, на представляващият поделението е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лева, за нарушение на чл.17, ал.1 от същия закон.

Съдът намира, че при издаване на наказателното постановление са допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон, които съставляват самостоятелни основания за цялостна отмяна на обжалваното наказателно постановление, без да се разглежда спора по същество.

С издаденото наказателно постановление е санкционирано лице, което не е длъжно да декларира посочените обстоятелства. Д.Д. е Директор на Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица. Последното не е самостоятелен правен субект, а поделение на „Холдинг БДЖ” – гр.София по силата на преобразуване, вписано в търговския регистър на 24.09.2010 г. По делото са представени писмени доказателства за извършено преобразуване, чрез вливане на „БДЖ - Тягов подвижен състав /Локомотиви” ЕООД, ЕИК: 175406884 в „Холдинг БДЖ” ЕАД, с ЕИК: 130822878. С вписване на извършеното преобразуване, първото дружество е прекратено като правен субект, а второто е правоприемник на правата, задълженията му и фактическите отношения, включително и на придобитият, преди вливането с констативен нотариален акт за собственост №34, том VІ, дело №855/2009 г. недвижим имот – земя в гр.Левски, в местността „Шаварна”. При това положение новият собственик е „Холдинг БДЖ” ЕАД – гр.София, по силата на вписаните в Търговския регистър отбелязвания по партидата на дружеството. Като такъв, именно неговите законни представители в лицето на управителите му, са данъчно задължени лица по смисъла на ЗМДТ, включително и да декларират новопридобити имоти. Д.Д. не е управител на едноличното акционерно дружество, видно от представената извадка на вписаните обстоятелства в търговския регистър по партидата на холдинга. Следователно не е физическото лице, което е било длъжно да подаде декларацията по чл.17 от ЗМДТ до 24.11.2010 г., поради което е неправилно санкциониран с издаденото наказателно постановление.

При това положение, макар и безпредметно, следва да се отбележи, че с влезли в законна сила на 01.07.2011 г. изменения на ЗМДТ /редакция ДВ бр.98/2010 г./, разпоредбата на чл.17 от същия закон е изцяло отменена. Визираното в него административно нарушение е било такова до датата на влизане в законна сила на новия закон. Санкционната разпоредба на чл.123, ал.2 от ЗМДТ също е изцяло отменена и е била в сила до 30.06.2011 г. Тази отмяна, представлява по – благоприятен закон за нарушителя, който макар и да не правилно определен от административно – наказващият орган, не следва да носи административно – наказателна отговорност за деяние, което по силата на самия закон, макар и в един последващ момент, не съставлява вече административно нарушение, поради което е отпаднало и основанието за неговото санкциониране.  

Предвид гореизложеното и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №123/16.05.2011 г. на Кмета на Община – Левски, с което на Д.Д., с ЕГН **********,***, в качеството му на Директор „Холдинг БДЖ” ЕАД – Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица, на основание чл.123, ал.2 от ЗМДТ е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лева, за нарушение на чл.17, ал.1 от същия закон, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                              

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: