РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 11.07. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на единадесети юли 2011 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря И.П. и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова НАХД №226 по описа  за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на З.Т. ***, за това, че на 01.06.2011 г. в гр.Белене, на кръстовището на ул.”Александър Стамболийски” и ул.”Г.С.Раковски”, на моторно превозно средство марка „BMV *” с рама № *, си служила с контролни знаци – транзитна регистрационна табела с № *, издадена за друго моторно превозно средство.  

Престъпление по чл.345 от НК.

            Обвиняемата Т. се явява в съдебно заседание, признава се за виновна, дава обяснения по случая. Съжалява за извършеното и моли съда да й наложи минимално по размер административно наказание глоба.

За РП - Левски, редовно призовани, не се явява представител и не взема допълнително становище.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемата З.Т. ***, ЕГН **********.

На 01.06.2011 г., свидетелите М.И., П.У. и М.Б. – служители при РУП – Белене, извършвали обход на уличната мрежа в гр.Белене, с цел контрол на безопасността на движението. На кръстовището на ул.”Александър Стамболийски” и ул.”Г.С.Раковски”, забелязали лек автомобил – марка „БМВ” с табели с рег. № *, който извършвал маневра движение на заден ход. Свидетелите спрели автомобила за проверка и установили, че негов водач е З.Т., а двете поставени регистрационни табели са с изтекъл срок. Обвиняемата била поканена в сградата на местното управление, където била извършена проверка в информационните масиви на МВР, от която се установило, че регистрационните табели на управлявания от Т. лек автомобил са транзитни и не са били издадени за този автомобил. По случая било образувано досъдебно производство срещу обвиняемата Т. за престъпление по чл.345 от НК.

 Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства. На инкриминираната дата бил извършен оглед на местопроизшествие - процесния лек автомобил, при който били иззети два броя регистрационни табели с № *. Видно от докладна записка, изготвена от служител при РУП – Белене е, че след направена справка в информационните масиви на МВР няма данни лекия автомобил, управляван от обвиняемата да е регистриран, след закупуването му от чужбина. Обясненията на Т. в този смисъл, а именно, че за този автомобил, тъй като не е бил регистриран, не са издадени и регистрационни табели, поради което поставила намерените в двора такива, макар и издадени за друго моторно превозно средство, кореспондират на всички събрани по делото писмени доказателства и съдът им дава вяра. Те се потвърждават и от показанията на разпитаните по делото в качеството на свидетели полицейски служители, извършили проверката на инкриминираната дата, които добросъвестно и последователно очертават описаната в постановлението фактическа обстановка. Деянието е извършено от обвиняемата виновно, при форма на вината пряк умисъл. Горното се установява от обясненията на обвиянемата в смисъл, че е съзнавала елементите от състава на извършеното престъпление, но въпреки това е искала да управлява автомобила с поставените лично от нея регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява, че обвиняемата е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345 от НК. За извършеното престъпление законът предвижда алтернативно два  вида наказание: лишаване от свобода за срок до една година или глоба от сто до триста лева. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Т. не е осъждана и не е освобождавана от наказателна отговорност /видно от справката за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Съдът съобрази разпоредбата на чл.78а, ал.5 от НК, като приема, че предвид алтернативно предвиденото по вид наказание глоба в размер от сто до триста лева, в състава на извършеното престъпление, следва същото по вид административно наказание на Т. да не превишава този размер. При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид сравнително ниската степен на обществена опасност, както на извършеното деяние, така и на обвиняемата, предвид добрите характеристични данни за личността й,  изключително краткият интервал от време на послужване с регистрационните табели, издадени за друго моторно превозно средство, както и причините за това. Съдът съобрази още: доброто процесуално поведение на обвиняемата, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, изразеното съжаление за извършеното, тежкото й семейно положение – същата е майка и полага грижи за двете си малолетни деца: на девет и на шест години, както и тежкото й имотно състояние – безработна, като единствените доходи за издръжка на семейството се осигуряват от нейния съпруг. Обстоятелството, че към настоящият момент, процесният лек автомобил е регистриран в КАТ, и е с надлежно издадени за него и поставени регистрационни табели, водят на извод, че извършеното е случаен факт в живота на Т., който не я очертава, като личност с утвърдени престъпни наклонности. Превеса на смекчаващите отговорността и вината на Т. обстоятелства са мотивирали съда да й наложи административно наказание глоба в полза на държавата в минимален размер, предвиден в състава на извършеното престъпление, а именно глоба в полза на държавата в размер на сто лева.

Водим от горните мотиви, съдът                     

 

              Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА З.Т. ***, с ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.345 от НК, за това, че на 01.06.2011 г. в гр.Белене, на кръстовището на ул.”Александър Стамболийски” и ул.”Г.С.Раковски”, на моторно превозно средство марка „BMV *” с рама № *, си служила с контролни знаци – транзитна регистрационна табела с № *, издадена за друго моторно превозно средство. 

НАЛАГА на основание чл.78а, ал.5 от НК на З.Т. административно наказание глоба в полза на държавата в размер на СТО ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

                                                    

     

       РАЙОНЕН СЪДИЯ: