РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _27.07._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми юли_ 2011 г. в състав:

 

                             Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                          Съдебни заседатели:

                                     

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № ­­_265_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд – гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Т.Х. ***, за това, че на 14.07.2011 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Васил Левски”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №312/2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 22.03.2011 г. за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – лек автомобил марка „Фолксваген” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП Левски се явява представител, който пледира обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като предлага да му се наложи административно наказание глоба в минимален размер.

Обвиняемият Т.Х. разбира повдигнатото обвинение, дава обяснения и се признава за виновен. Моли съда да му наложи минимално по размер наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Обвиняемият Т.Х. ***, ЕГН **********.

На инкриминираната дата – 14.07.2011 г., свидетелите Д.Г. и М.М. – служители при РУП – Левски, при изпълнение на служебните си задължения в гр.Левски, по ул.”Цар Симеон”, спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген” с рег. № *, управляван от Х.. Последният не представил свидетелство за управление на МПС, поради което бил поканен в сградата на местното полицейско управление. Там била установена самоличността му и извършена служебна справка в информационните масиви на МВР, от която се установило, че обвиняемият е неправоспособен водач и има издадено в едногодишен срок влязло в законна сила наказателно постановление за същото деяние. За констатираното нарушение на ЗДвП, на Х. бил съставен акт за установяване на административно нарушение. По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на предложение за освобождаването му от наказателна отговорност за извършено престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

            Описаната фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства.  

Видно от приложения по делото акт за установяване на административно нарушение №828/14.07.2011 г. е, че такъв е съставен на Т.Х. за това, че на същата дата, около 11:00 часа, в гр.Левски, по ул.”Цар Симеон”, управлява лек автомобил „Фолксваген” с рег. № *, без свидетелство за правоуправление на МПС, като неправоспособен, с което виновно е нарушил чл.150 от ЗДП. Показанията на разпитаните полицейски служители в качеството на свидетели на досъдебното производство изцяло кореспондират на отразените в акта констатации при извършената проверка, поради което съдът им дава вяра.

От приложеното по делото наказателно постановление №312/10.08.2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 22.03.2011 г., се установява, че на обвиняемия Х. е наложено административно наказание глоба за това, че е управлявал МПС, без да притежава свидетелство за управление, като неправоспособен. Последното обстоятелство се потвърждава от приложената по делото справка за нарушител от региона, видно от която е, че обвиняемия няма издадено свидетелство за управление на МПС, няма регистрирана категория.

От събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че с деянието си Т.Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Т.Х..

При определяне размера на административното наказание на обвиняемия, съдът взе предвид ниската степен на обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, доброто процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, тежкото му имотно състояние /същият е безработен/, младата му възраст, чистото му съдебно минало и изразеното съжаление за извършеното, поради което наказанието на обвиняемия Х. следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината му обстоятелства.

Предвид изложеното съдът приема, че на Т.Х. следва да бъде наложена глоба в размер на 1000 лева, а именно към минималния размер на предвиденото в закона административно наказание.

Предвид изложеното, съдът

 

                                                Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА Т.Х. ***, с ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за това, че на 14.07.2011 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Васил Левски”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №312/2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 22.03.2011 г. за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – лек автомобил марка „Фолксваген” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на Т.Х. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                      

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: