РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.08._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седемнадесети август_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова АН дело № ­­_284_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл.375 и сл.от НПК.

В РС Левски е постъпило постановление на РП Левски, с предложение И.П. *** да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание за това, че на 13.03.2011 г. в гр. Белене в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 170/02.11.2009 г. на Началник РУП Белене, влязло в законна сила на 09.06.2010 г. за управление на МПС без свидетелство за управление, управлявал мотопед „Ямаха *” с рег. № *, без съответство свидетелство за управление – престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

          За РП Левски, редовно призована, не се явява представител.      

Обвиняемият  не е дал обяснения в съдебно заседание. Същия е напуснал адреса, който е посочил пред органите на досъдебното производство без да уведоми за новия си адрес, поради което призовката му е върната в цялост и е приложена към делото, след което съдът е приел, че обвиняемия е редовно призован и предвид разпоредбата на чл. 269 ал. 3 т.1 от НК, че неявяването му в съдебната зала няма да попречи за разкриване на обективната истина и е разгледал делото в негово отсъствие.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 13.03.2011 г. служители от РУ „Полиция” Белене при изпълнени на служебните си задължения спрели за проверка водача на мотопед „Ямаха”. Установили, че мотопеда се управлява от И.П.. Тъй като водача не представил свидетелство за управлени на МПС и контролен талон, била извършена служебна справка дали същия е правоспособен и било установено, че същия управлява мотопеда в едногодишен срок от наказаването му по административен ред за също такова нарушение – управление на МПС без свидетелство за управление, тъй като лицето е неправоспособно.

Тази фактическа обстановка се установява от събрания в хода на досъдебното производство доказателствен материал – приобщен към доказателствата по настоящото дело.

С оглед на така възприетата от съда фактическа обстановка е видно, че с деянието си обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от обвиняемия престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди, деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел 4, глава 8 от НК, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на адм. наказание на обвиняемия.

Съдът, съобразявайки всички данни по делото счита, че следва да бъде наложено на П. минималното предвидено в закона наказание, а именно глоба в размер на 1000 лв.

Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл.78 а ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност И.П., с последен известен адрес ***, с ЕГН ********** за извършено от него деяние по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК - за това, че на 13.03.2011 г. в гр. Белене в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 170/02.11.2009 г. на Началник РУП Белене, влязло в законна сила на 09.06.2010 г. за управление на МПС без свидетелство за управление, управлявал мотопед „Ямаха *” с рег. № *, без съответство свидетелство за управление.

НА ОСНОВАНИЕ чл.78 а ал. 1 от НК НАЛАГА ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА на И.П., , с последен известен адрес ***, с ЕГН **********.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: