РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _31.08._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _тридесет и първи август_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова АН дело № ­­_292_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл.375 и сл.от НПК.

В РС Левски е постъпило постановление на РП Левски, с предложение К.И. *** да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание за това, че на 10.08.2011 г.  в гр. Левски  в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 11/18.01.2011 г. на Началник на РУП гр. Левски, влязло в законна сила на 16.02.2011 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС лек автомобил марка “БМВ” с рег. № *, без свидетелство за управление – престъпление по чл. 343 в ал.2 от НК.

          За РП Левски, редовно призована, не се явява представител.      

Обвиняемият  се явява в съдебно заседание и  дава обяснения по случая.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

С НП № 11/18.01.2011 г. на Началник на РУП гр. Левски, влязло в законна сила на 16.02.2011 г. обвиняемия бил  наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление. При извършена полицейска проверка от служители при РПУ Левски, било установено, че на 10.08.2011 г. обвиняемия управлява лек автомобил марка “БМВ” с рег. № *, без свидетелство за управление. При извършената последваща проверка било установено, че срещу обвиняемият има издадено НП за управление на МПС без свидетелство за управление, което е влязло в сила на 16.02.2011 г. и посочено по-горе. Обвиняемия няма придобита правоспособност като водач на МПС, и не му е издавано свидетелството за управление на МПС.

Така описаната фактическа обстановка се установява от признанията на обвиняемия и представените с досъдебно производство 195/2011 г. доказателства, приобщени към доказателствения материал по настоящото дело.

С оглед на така възприетата от съда фактическа обстановка е видно, че с деянието си обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343 в ал.2 от НК , тъй като на 10.08.2011 г.  в гр. Левски  в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 11/18.01.2011 г. на Началник на РУП гр. Левски, влязло в законна сила на 16.02.2011 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС лек автомобил марка “БМВ” с рег. № *, без свидетелство за управление.

 За извършеното от уличеното лице престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди, деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел 4, глава 8 от НК, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на адм. наказание на уличеното лице.

При определяне размера на наказанието съдът взе предвид, че обвиняемият е безработен, в тежко семейно и имотно състояние, поради което следва да определи минималната предвидена в закона глоба в размер на 1000 лева.

Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност К.И. *** ЕГН ********** за извършено от него деяние по чл.343 в ал.2 от НК - за това, че на 10.08.2011 г.  в гр. Левски  в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 11/18.01.2011 г. на Началник на РУП гр. Левски, влязло в законна сила на 16.02.2011 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС лек автомобил марка “БМВ” с рег. № *, без свидетелство за управление.

          НА ОСНОВАНИЕ чл.78 а от НК НАЛАГА ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА на К.И. *** ЕГН **********.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: