п р и с ъ д а

№ ________

гр. ЛЕВСКИ,  11.12. 2010 год.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на  единадесети декември  през две хиляди и десета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                            ЧЛЕНОВЕ:

при секретаря Р.П., в присъствието на прокурора   Цветомир Папурков, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.д.о.х. №  688 по описа на съда за 2009 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.А., ***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 31.05.2008 г. около 05.00 ч. сутринта, на брега на р.Дунав, в района на землището на гр.Белене, в местността „Енерговлак” извършил непристойни действия, изразяващи се в псувни, обиди и заплахи за саморазправа и възпроизвеждане на изстрели с пистолет „Валтер” кал.22 LR, № *, негова собственост и законно притежаван,  към намиращите се в лодка с рег.№ * лица А.А. и Е.Д. ***, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, което деяние по своето съдържание се отличава с изключителна дързост, поради което и на основание чл.325, ал.2, пр.3, във вр. с ал.1, във вр. с чл. 54 от НК, го ОСЪЖДА на ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Д.А. наказание с ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.52, във вр. с чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия Д.А. ***, ЕГН ********** да заплати на А.А. ***, ЕГН **********, сумата от ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинени в резултат на деянието неимуществени вреди, страх, психологически стрес и дълготрайни негативни психологически изживявания, ведно със законната лихва върху присъдената сума, считано от деня на увреждането - 31.05.2008 г., до окончателното й изплащане.

На основание чл.52, във вр. с чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия Д.А. ***, ЕГН ********** да заплати на Е.Д. ***, ЕГН********** сумата от ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинени в резултат на деянието неимуществени вреди, страх, психологически стрес и дълготрайни негативни психологически изживявания, ведно със законната лихва, върху присъдената сума, считано от деня на увреждането - 31.05.2008 г., до окончателното й изплащане.

            На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата, приложените по делото като веществени доказателства, приети на съхранение от домакин при РУ на МВР – Левски с приемо-предавателен протокол от 18.02.2009 г., а именно:

            1.Натривки от ръцете на подсъдимия Д.А. и св. М.В. по два броя, общо четири, поставени в бял хартиен плик с надпис „Обекти към протокол №08ФЗХ-263/16.07.2008 г. и по-долу №52/2008 г. РПУ Белене, а на гърба с 5 бр. кръгли печата и 2 бр. подписи върху два от тях;

2. Един бр. пистолет „WALTHER P 22” с фабричен номер * и 2 бр. пълнители, иззети с протокол от 31.05.2008 г. в гр.Плевен;

3.Четиридесет броя патрони, калибър 22;

4.Един брой флоберков патрон с щемпел „F”, иззет на 31.05.2008 г. в гр.Белене;

5.Един брой гилза от флоберков патрон, иззета на 31.05.2008 г.;

6.Четири броя гилзи 22 калибър от експериментална стрелба;

7.Един брой парче оловен метал /проектил/;

8.Един брой пластмасова кутийка със стикер и надпис „MINI MAG”, съдържаща 5 бр. патрони 22 калибър /4 от първоначално иззетите, общо 9, използвани за експериментална стрелба/, които веществени доказателства след влизане в сила на присъдата да се изпратят по компетентност на ОД на МВР гр.Плевен - служба „КОС”, за унищожаване.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.А. със снета по делото самоличност да заплати държавна такса върху уважените размери на гражданските искове, сумата от 160 лева.

            На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Д.А. със снета по делото самоличност да заплати направените деловодни разноски в размер на 2115.46 лв.

            На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Д.А. със снета по делото самоличност да заплати направените деловодни разноски от гражданските ищци и частни обвинители А.А. *** и Е.Д. *** в размер на 450 лева за всеки един от тях.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 –  дневен срок от днес.

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: