ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,  17.09. 2011 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _седемнадесети септември  2011 г. в състав:

 

   Председател: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

        Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора ­­_ сложи за разглеждане _ч.н.д._ № ­­_330_ по описа за _2011_ год., докладвано от съдия _Атанасова_

На именното повикване в 10:40  часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – лично.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата – представител не се явява.

ЯВЯВА СЕ свидетелят Е.М..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът намира, че няма пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

         СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛЯ:

E.M.*.

 

         На свидетеля се напомня отговорността по чл.290 от НК.

         Обещава да говори истината и се отвежда от залата.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Няма да правя отводи. Имам искане: искам да се обясня и да прочета защитата си. В момента няма да соча други доказателства.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представената заповед №353/12.09.2011 г. на началника на затвора гр.Белене.

ПРИЕМА представената от затворническата администрация преписка по издаването на обжалваната заповед.

 

Съдът дава възможност на жалбоподателя да даде обяснения.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Моля да се обърне особено внимание върху това, че повечето от написаните обяснения са написани от лица, които са назначени на работа от самата администрация, която ми е издала неправомерно наказанието. Според мен видът на обясненията, които са срещу мен, се дължи на това, че непрекъснато протестирам срещу храната, която се дава за нашия отряд, след като е приготвена бих казал „в доста добро състояние”, като се вземе предвид кризата, в която се намираме. Тя се сервира в окаяно състояние. Някой път е разредена с прясна вода, а друг път е окрадена наполовина. Тези хора пишат най-съзнателно с умисъл да бъда наказан на всяка цена, заради моите забележки към тях. Говоря за половината от обясненията, защото има и обяснения, които са написани от лишени от свобода, без дори и да консумират тази храна на затвора и са си написали както си е по принцип.

         Конкретно за случая става въпрос за слизането ни в столовата. Там един от затворниците ми каза: „Ние трябва да си вземем купичките, тъй като недостигат чинии”. И аз питах единия бакар, защо не ни беше казано. Той реагира не знам защо така, каза: „Ти какъв си?” и ме нагруби, и направо ми налетя. Аз нито съм реагирал, нито съм провокирал с каквото и да е било, за което като вземем предвид обстоятелството, че всеки един от нас може да излъже и да заблуди началника на затвора с обясненията си.

Аз бях предложил да се върнат камерите, които се намират във всяко едно отделение. На мен ми беше заявено, че занимавам администрацията излишно с глупости. Докато аз се опитвах да дам обяснения, за което не ми беше дадено това право, как се опитва администрацията и отрядният началник да го заблудят с техните обяснения, той си говореше със заместник началника и си пушеше цигарата, без да ми обърне никакво внимание.

Момчето до мен, което беше бакар и заради което стана проблемът, се извини и пое изцяло вината върху себе си. Извини се за това, че е излъгал преди това в обясненията си, без да очаквам, че ще го направи и каза, че за всичко това е бил подложен на натиск, тъй като той работеше като бакар, след което беше спрян най-умишлено. А другите обяснения срещу мен са даден пак от бакарите. Те са на това място и взимат възнаграждения и са под техен натиск.

За случая аз не че не искам да разкажа, аз не виждам с какво съм нарушил вътрешния ред на затвора. Стана това, че един човек ми налетя и в същото време написаха, че аз съм отишъл и съм го ударил. Той ме удари и аз инстинктивно може да съм направи някое по-рязко движение, с което да съм заблудил старшината, който не беше вътре, а беше горе и като е чул някаква разправия е слязъл. Даже като дойде, нищо нямаше. Аз мисля, че се предпазих като ме удари, не знам. Мисля че направих някакви резки движения.

Аз исках да върнат камерите и да видят какво е станало, а те ми казаха, че ги занимавам с глупости. Накрая ми беше заявено от началника на затвора с думи, които не са уместни за един началник, мога да цитирам: „Нали знаеш, моето момче, че тук който е написал обяснения, не може да си тръгне оттук, без да бъде  наказан”. И съвсем други обяснения и въпроси от цялата администрация, които нямат нищо общо със случая и никой не ме изслуша.

Момчето ми нанесе един удар в областта на челюстта и аз се предпазих. Аз не съм му посягал. Охраната, мисля че беше горе в кабинката, когато той ми посегна и докато дойде долу, ние си разменяхме някакви реплики и между нас имаше хора. Това беше всичко. На висок тон се карахме и мисля че имаше и може да е имало лоши обидни реплики от моя страна, не си спомням. Всичко стана за секунди. Самата охрана извика, не знам как се казва тяхното подразделение, и те дойдоха и видяха, че наистина няма нищо, иначе щяха да ни сложат белезници.

П.П., мисля че се казваше другият, с който си разменяхме реплики.

Няма какво друго да кажа. Смятам, че не съм нарушил реда в затвора.

 

         Съдът преминава към разпит на свидетеля.

 

СВ. Е.М.: Работя в затвора - Белене на длъжност *. Спомням си за случая, който стана в столовата на 18.08.2011г. На обяд ги изкарвах за обяда, отключих решетката горе и изчаках, за да съм сигурен, че всички лишени от свобода ще слязат в столовата. Част от тях бяха слезли в столовата и в това време чух викове и крясъци. Слязох веднага в столовата и лишеният от свобода, който е тук и с другия лишен от свобода - П.К., се биеха. Тръгнах да прекратя боя. Видях, че другите лишени от свобода станаха и затова реших първо да се обадя на колегите, след което изкарах л.св. П.К. извън столовата. Дойдоха колегите. Накараха л.св. П.К. да напише обяснения, също и лишения от свобода, който се намира тук.

Сбиването е станало за някакви купички, за които е трябвало да съобщи П.К.. По принцип в купичките е забранено да се вдига храна горе по килиите. Лишеният от свобода С. му е направил забележка, защо не му е съобщил, и оттам са се спречкали и се е стигнало до сбиването.

 

         Съдът дава възможност на лишения от свобода да зададе въпросите си.

         Няма въпроси.

 

СВ. М.: Нося билет за пътните разноски.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ на свидетеля E.M. пътни разноски в размер на 12 лв.

         ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се приключи.

 

         Съдът намира, че фактическата обстановка по делото е изяснена, поради което следва да бъде приключено съдебното следствие.

         На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ: Искам ако може да ми се отмени наложеното наказание, което според мен е наложено по неправомерен начин и достатъчно унизително.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ: Да се отмени наказанието и се надявам искрено да погледнете убедително на нещата, тай като до този момент никой не ме изслуша.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се  произнесе с определение след съвещание.

         Съдът се оттегли на съвещание.

         Съдът, след като се запозна с представената заповед, обжалвана от Г., с цялата преписка по издаването й, с доводите на жалбоподателя в днешното с.з. и изложеното в жалбата, както и след съобразяване на свидетелските показания намира, че издадената заповед е правилна и законосъобразна и като такава, следва да бъде потвърдена. Същата е мотивирана, преценени са и изследвани всички обстоятелства във връзка с цялостното поведение на Г., характера и тежестта на извършеното нарушение, както и отношението му към извършеното. От представената преписка и днес разпитания свидетел по един несъмнен и категоричен начин се установява, че действително Г. е извършил посоченото в заповедта нарушение, за което му е наложено дисциплинарно наказание. Преди издаване на заповедта началникът на затвора се е запознал с дадените от Г. обяснения и е съобразил всички данни по преписката.

         На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА заповед №353/12.09.2011 г. на началника на затвора гр.Белене, с която на лишения от свобода С.Г. е наложено дисциплинарно наказание „три денонощия изолиране в наказателна килия”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на Затвора гр. Белене.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11:00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: