МОТИВИ по н.д.о.х. № 119 по описа на РС гр.Левски за 2011 год.

 

Повдигнатото обвинение против подсъдимия П.П., ***, ЕГН **********, е по чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1 от НК, затова че на 04/05.12.2010г. гр.Левски, обл.Плевен, от частен дом на ***, чрез използване на техническо средство - щанга, отнел от владението на И.И. *** чужди движими вещи - 1 бр. перфоратор марка „KRESS” на стойност 237.50 лв. и ръчна помпа за рязане на плочки на стойност 52.00 лв., всичко на обща стойност 289.50 лв., собственост на И., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Представителят на РП гр. Левски счита за безспорно доказана вината на подсъдимия. Моли съда да признае подсъдимия за виновен, като му наложи наказание по преценка на съда.

Защитникът на подсъдимия адвокат М. също счита, че деянието е доказано по безспорен и несъмнен начин.

При индивидуализация на наказанието защитникът на подсъдимия мори съда да се произнесе, като му наложи наказание, което отговаря на обществената опасност на деянието и дееца.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

На 05.12.2010г. подсъдимият П. и непълнолетното лице – св. В.Б., на 15 години, се срещнали в центъра на гр. Левски пред интернет клуб „П.”. Подсъдимият П.П. предложил на свидетеля В.Б. *** и да извършат кражба на вещи, като след продажбата им спечелят пари. Свидетелят Б. се съгласил на отправеното му предложение.

Двамата отишли до къщата на посочения адрес, като прескочили оградата, след което подсъдимият П. с намерено в близост желязо, наподобяващо щанга, повдигнал задната входна врата, без да я поврежда, при което тя се отворила.

Подсъдимият П. и свидетелят Б. влезли вътре и отнели 1 бр. ръчна машина за рязане на плочки и един перфоратор марка KRESS” МОД. МВН-2002-Е. Впоследствие продали инкриминираните вещи на свидетеля В.З..

         РП – Левски е приела, че липсват доказателства свидетелят З. да е знаел или предполагал, че вещите са придобити чрез престъпление, поради което и е изключена съставомерността на престъплението по чл. 215 от НК.

         От заключението на вещото лице по назначената съдебно-оценителна експертиза е видно, че към дата 04/05.12.2010г. стойността на движимите вещи, предмет на кражба, е както следва: - 1 бр. перфоратор марка „KRESS” е на стойност 237.50 лв. и ръчна помпа за рязане на плочки е на стойност 52.00 лв., като общата стойност на откраднатите вещи е 289.50 лв.

          С протокол за доброволно предаване от 23.12.2010г. В.С. – служител при РУП – Левски приел от В.З. 1 бр. машина за рязане на плочки синя на цвят, с червени дръжки.

         По отношение на свидетеля В.Б. прокурорът е приел, че същият е извършил престъплението поради увлечение и лекомислие и същото не представлява голяма обществена опасност, че е налице хипотезата на чл. 61, ал.1 1 от НК, поради което и наказателното преследване спрямо него е прекратено.

         Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият П.П. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.   

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия П.П.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици. Същият е съзнавал, че отнема от чуждо владение  движими вещи – перфоратор и машина за рязане на плочки, без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои. Подсъдимият е прекъснал владението върху вещите от страна на собственика и е установил своя фактическа власт върху нея, т.е. подсъдимият е съзнавал всички елементи от състава на извършеното престъпление.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1, от НК.

За извършване на престъплението подсъдимият е използвал техническо средство – щанга.

Причина за извършване на престъплението е желание за облагодетелстване от страна на подсъдимия и неспазване на установения в страната правов ред.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия П.П. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието, изразеното разкаяние. Съдът съобрази и невисоката стойност на движимите вещи, предмет на кражба и социалното му положение. Като съобрази горното, съдът счита, че при определяне на наказанието по отношение на подсъдимия П. са налице предпоставките на чл. 55 от НК, поради което следва да му бъде наложено наказание лишаване от свобода в минималния, предвиден в закона размер от три месеца.

Видно от приложената справка за съдимост, със споразумение №4/12.02.2009г., постановено по н.д.о.х. № 81/2009г. по описа на РС гр. Левски, подсъдимият П.П. е осъждан на наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, за деяние, извършено на 27.11.2008г., като изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от три години. Споразумението е влязло в сила на 12.02.2009г.

Преди изтичане на определения от съда изпитателен срок – 04/05.12.2010г. подсъдимият П. е извършил друго умишлено престъпление от общ характер, за което съдът му налага наказание лишаване от свобода. По изложените съображения следва П.П. да изтърпи и отложеното наказание.

Предвид изложеното и на основание чл. 68, ал.1 от НК съдът привежда в изпълнение наложеното по отношение на П.П., ЕГН ********** наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, наложено със споразумение, постановено по н.д.о.х. №81/2009г., по описа на РС гр.Левски, влязло в сила на 12.02.2009г., чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от три години, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.  

По отношение на вещественото доказателство: машина за рязане на плочки, която се намира на съхранение в РУП на МВР – Левски, след влизане на присъдата в сила следва да се върне на собственика И.И..

При този изход на делото следва подсъдимият П. на основание чл. 189, ал.3 от НПК да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в размер на 75 лв.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: