МОТИВИ по НОХД №248/2011 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия Т.Х. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 27.06.2011 г. в с. Градище общ.Левски, област Плевен, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 775/2010 г. на началник РУП гр.Левски, влязло в законна сила на 20.01.2011 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС - мотопед без съответно свидетелство за управление, престъпление по чл.343в, ал.2 във връзка с ал.1 от НК

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи наказание към минимума предвиден за този вид престъпление.

Подсъдимият се признава за виновен. Съжалява и моли съда да му наложи наказание пробация.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият Т.И. ***, ЕГН **********

На 27.06.2011 г. в с. Градище около 16 часа служителите на РУ Полиция гр. Левски Н.Н. и М.А. при изпълнение на служебните си задължения спрели за проверка подсъдимия, който управлявал мотопед. При проверката същите установили, че подсъдимия е без свидетелство за управление на МПС. От извършена проверка в информационния масив на полицията било установено, че водача на автомобила не е правоспособен и същия е наказан по административен ред, за друго такова деяние, като от наказването му по административен ред не е изминала 1 година.

От изложеното е видно, че с деянието си подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпления по чл. 343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

          Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство, при условията и реда предвиден в НПК  доказателства.

От представените по делото писмени доказателства безспорно и по несъмнен начин се установява, че подсъдимият, действително в едногодишен срок от наказването му по административен ред, с влязло в законна сила наказателно постановление, е извършил същото деяние – управление на МПС без свидетелство за управление.

Деянието е извършено от подсъдимия умишлено, при форма на вината евентуален умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е обществено опасните последици, като е допускал настъпването на престъпния резултат.

Деянието извършено от подсъдимия следва да се квалифицира като престъпление по чл. 343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода без посочен минимум.

Съдът счита, че подсъдимият следва да носи наказателна отговорност по горепосочените текстове от НК.

          При определяне вида и размера на наказанието на подсъдимия, съдът съобрази невисоката степен на обществена опасност на дееца, съобрази и обстоятелството, че подсъдимия е осъждан, признанието на вината, доброто процесуално поведение, липсата на настъпили вредни последици от деянието, че съжалява и се разкайва за извършеното, поради което определя наказание при приложение разпоредбата на чл. 55  ал.1 т.2 б.б от НК и заменя наказанието лишаване от свобода с наказание пробация, около минималното предвидено  в закона. Съдът съобразява и невисоката степен на обществена опасност на деянието.

За престъплението по чл.343в, ал.2 във връзка с ал.1 от НК  е осъдил подсъдимия на пробация, като му е наложил следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година;

- безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на двеста часа в продължение на една година.

На основание чл.42б, ал.1 от НК е определил периодичност на пробационната марка – задължителна регистрация по настоящ адрес – два пъти седмично.

По делото няма данни да са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

Воден от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                               

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: