РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _23.05._ 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и шести април_ 2012 г. в състав:

 

                                              Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

   Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _Р.П._ и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. № _64_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Ф.А., с ЕГН **********,***, чрез пълномощника й адвокат А. ***, против наказателно постановление №1/17.01.2012г. на Началник на Митница гр.Свищов.

          Обжалва се наказателното постановление с мотиви, че наложеното административно наказание „глоба” в размер на 1000 лв. за нарушаване на чл.123, ал.1, чл.124, ал.1, чл.4, т.17 и чл.128, ал.2 от ЗАДС във вр. с чл.24, чл.40, ал.2, чл.40, ал.4 и чл.53 от ЗАНН е незаконосъобразно. Моли съдът да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление.

В съдебно заседание жалбоподателят чрез процесуалния си представител поддържа жалбата. В писмени бележки, представени по делото, процесуалният представител счита, че наложеното административно наказание е незаконосъобразно, тъй като в случая е налице маловажен случай по смисъла на чл.39, ал.2 от ЗАНН. Счита, че административнонаказващият орган е подходил формално, като не е отчел че в случая се касае за маловажен случай.

          Ответната страна по жалбата моли съда да остави без уважение изцяло жалбата и да потвърди изцяло наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, и като такава се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

Административното производство е образувано на основание съставен акт за установяване на административно нарушение №650 от 27.12.2011г. на основание резолюция по чл.5 ИППП изх.№731/ 2011/21.10.2011г. на РП гр. Левски по повод  преписка рег.№ ЗМ 247/10.10.2011г. по описа на РУП гр.Левски. Установено е от представените материали, че на 10.10.2011г. в РУП – Левски е постъпил сигнал от лице, пожелало анонимност, че в гр. Левски, на ***, се извършва незаконна търговска дейност, свързана с продажбата и съхранението на акцизни стоки и по – специално – цигари, необлепени с акцизен бандерол. Извършена е проверка, като лицето не е отрекло да е съхранявало такъв вид стоки, но не е извършвало такава дейност. При последваща проверка в лек автомобил „Фолксваген *” с рег.№ *, собственост на жалбоподателката, се е установило, че същата държи тютюневи изделия – 12  бр. кутии цигари, без да са облепени с български акцизен бандерол съгласно изискванията на ЗАДС. С оглед на определяне на щетата акциз е определен в размер на 43.33 лв. очи се в АУАН, че с писмо изх.№1102/0175/27.10.2011г. до Ф.А. е отправена покана да се яви на 01.11.2011г. в отдел „МРР” при Митница Свищов за налагане на глоба с фиш за маловажен случай по чл. 126б от ЗАДС във вр. с чл. 123, ал.1 от ЗАДС. Извършена е проверка, при която е установено, че лицето не е установено на адреса и че към момента на проверката същата се намира на територията на *.

Началник на Митница-Свищов е издал на 13.01.2012г. наказателно постановление №1, въз основа на административно наказателна преписка, образувана въз основа на акт №650/27.12.2011г. за нарушение на чл. 123, ал.1 от ЗАДС и чл. 36, ал.2 от ЗАНН срещу Ф.А., с което за констатираното нарушение, на основание чл. 123, ал.1, чл. 124, ал.1, чл. 4, т.17 и чл. 128, ал.2 от ЗАДС, във вр. с чл. 24, 40, ал.1, чл. 40, ал.4 и чл. 53 от ЗАНН на жалбоподателката е наложено административно наказание глоба в размер на 1000лв., затова че държи в личния си лек автомобил марка „Фолксваген *” с рег. № *, находящ се в гр. Левски, акцизни стоки -  тютюневи изделия 12 бр. кутии цигари, без да са облепени с български акцизен бандерол.

          Прието е от административнонаказващия орган в наказателното постановление, че въпросното деяние е с висока степен на обществена опасност, свързано с безопасността и здравето на гражданите, тъй като подобни стоки без бандерол са с неустановен произход и състав на вложените в него продукти.

За което нарушение съгласно цитирания текст от закона - физическо лице, което държи, предлага, продава, превозва или пренася акцизни стоки без бандерол, когато такъв е задължителен или акцизни стоки облепени с неистински, или подправен бандерол, или с бандерол с изтекъл срок на валидност, се наказва с глоба в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв.

С НП е наложено административно  наказание глоба на Ф.А. в размер на 1000 лв. С постановлението са отнети в полза на държавата стоките, предмет на престъплението - 12 бр. кутии цигари, без да са облепени с български акцизен бандерол.

За предадените предмети, предаващата е дала обяснение, според което акцизните стоки тютюневи изделия 12 бр. кутии цигари без да са облепени с български акцизен бандерол, са закупени от непознато за нея лице със спрял пред дома й лек автомобил с цел лична консумация. Приложени са и обяснения от Ф.А..

В съдебно заседание са разпитани свидетелите В.В. и П.П.. От показанията на В. се установява, че работи в Митница Свищов; че е получена резолюция на РП - Левски ведно с официални документи от извършена проверка от служители на РУП - Левски.

Свидетелят установил, че във връзка с получен сигнал, служители на РУП - Левски са извършили проверка в частен дом и лек автомобил собственост на г-жа А.. В хода на проверката в дома на лицето не са открити акцизни стоки без бандерол. Последвала проверка в лекия автомобил и там са открити цигари без бандерол. Образувана е преписка от полицейските служители, докладвана е в РП - Левски и с резолюция преписката е изпратена на „Митница” – Свищов с оглед на преценка за налагане на административно наказание, тъй като не се съдържат данни за извършено престъпление от общ характер.

Жалбоподателката  А. е била поканена да се яви в Митница - Свищов за налагане на глоба с фиш по чл.126 - за маловажен случай.

Направена е служебна проверка чрез РУП–Левски за установяване дали лицето пребивава на територията на страната.

Впоследствие били уведомени от органите на полицията, че г-жа А. лично се явила в РУП - Левски и чрез тях е отправена отново покана по телефона да се яви в Митница - Свищов за налагане на глоба с фиш.

Било й е разяснено чрез полицейския служител, че при неявяване от Митница -Свищов ще й бъде съставен АУАН по реда на ЗАНН. Тъй като не се е явила в Митницата, е съставен АУАН в нейно отсъствие. Актът е изпратен на полицията в Левски, връчен е лично на лицето, предоставен й е екземпляр.

От показанията на свидетеля П. се установява, че работи в Митница – Свищов и е свидетел по съставяне на акта. Актът е съставен по официални документи от РП – Левски, в отсъствие на нарушителя.  

Свидетелите дават добросъвестно показанията си, същите са изпълнявали служебните си задължения, и в този смисъл не са заинтересовани от изхода на делото, поради което съдът кредитира показанията им като достоверни.

Безспорно се установява от доказателствата, че е налице визираното от административнонаказващия орган нарушение по чл. 123, ал.1 от ЗАДС. Административната отговорност по чл. 123, ал.1 от ЗАДС е лична, като се отнася за физическо лице, което държи на склад или в търговско помещение, или в превозно средство, предлага, продава или превозва акцизни стоки без бандерол, когато такъв е задължителен. Безспорно, откритите тютюневи изделия са акцизна стока по смисъла на чл. 2, т.2 от ЗАДС. В случая се явява ирелевантно обстоятелството по какъв начин е придобита акцизната стока и за какво ще се използва. Без значение е твърдението на жалбоподателката, че тези цигари са закупени за лична употреба. Нарушението е формално и е налице, щом е осъществен визираният в чл. 123, ал.1 от ЗАДС фактически състав – държане на акцизни стоки без бандерол.

Съдът споделя довода на жалбоподателя, че процесният случай представлява маловажен случай на административно нарушение. Задължение на административнонаказващия орган е да извърши индивидуална преценка на всеки отделен случай с оглед на обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния нарушител.

При преценка дали случаят е маловажен или не, значение имат способът и начинът, по който е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководел при извършване на нарушението.

В случая съдът приема, че извършеното от жалбоподателя А. нарушение е незначително с оглед на малкото количество цигари без бандерол, а именно 12 бр. кутии, ниската стойност на дължимия акциз – 43.33 лв., обстоятелството, че нарушението е извършено за първи път, личността на нарушителя, здравословно й състояние, както и че в резултат на нарушението не са настъпили значителни вредни последици. Предвидената в закона санкция от 1000лв. за нарушение по чл. 123, ал.1 от ЗАДС се явява необосновано и несправедливо висока, несъразмерна на обществената опасност на нарушението. Налице са предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН. Като не я е приложил, административнонаказващият орган е нарушил материалния закон и е издал незаконосъобразно наказателно постановление.

Съгласно тълкувателно решение №1/12.12.2007г., при извършване на преценка дали са налице основанията по чл. 28 от ЗАНН, наказващият орган е длъжен да правилно закона, като отграничи „маловажните” случаи на административни нарушения от нарушенията, обхванати от чл. 6 ЗАНН.

Преценката за „маловажност” на случая подлежи на съдебен контрол. В неговия обхват се включва и проверката за законосъобразност на преценката по чл. 28 от ЗАНН.

Издавайки наказателното постановление, административно наказващият орган не се е съобразил с императивната разпоредба на чл. 28 от ЗАНН. Същата задължава наказващия орган преди издаване на наказателното постановление, да обсъди дали деянието не представлява маловажен случай.

Според цитираното тълк. р-е, когато съдът констатира, че предпоставките на чл. 28 от ЗАНН са налице, но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие със закона.

 

Съдът констатира, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН и тъй като наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие с материалния закон.

С оглед на изложеното съдът счита, че следва да отмени атакуваното наказателно постановление в частта, в която на жалбоподателката е наложена глоба в размер на 1000лв. за нарушение на чл. 123, ал.1 от ЗАДС. 

          На основание изложеното, съдът

 

                                                      Р Е Ш И:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №1/17.01.2012г. на Началник на Митница – гр.Свищов, с което на Ф.А., с ЕГН **********,***, на основание чл.123, ал.1, чл.124, ал.1, чл.4, т.17 и чл.128, ал.2 от ЗАДС във вр. с чл.24, чл.40, ал.2, чл.40, ал.4 и чл.53 от ЗАНН, е наложена глоба в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА, за нарушение на чл.123, ал.1 от ЗАДС, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                  СЪДИЯ: