РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 15.08. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на петнадесети август 2012 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №321 по описа  за 2012  год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.А. ***, с ЕГН **********, за това, че на 15.07.2012 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Христо Ботев”, без съответно свидетелство за управление на МПС, управлявал МПС – лек автомобил „БМВ *” с рег. № *, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №153/15.03.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 11.05.2012 г., за същото деяние.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП - Левски не се явява представител, не взема допълнително становище.

Обвиняемият А. разбира обвинението, дава обяснения и се признава за виновен. Моли съда да му наложи минимално по размер наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правана страна:

На 15.07.2012 г., служители при РУП – Левски – свидетелите М.А. и М.М., изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график, като осъществявали контрол на автомобилното движение на територията на гр.Левски, обл.Плевен. Около 09:50 часа спрели за проверка лек автомобил „БМВ *” с рег. № *, управляван от А.. Последният заявил, че е неправоспособен водач и няма издадено свидетелство за управление на МПС. За така констатираното нарушение, свидетелят А. съсътавил акт за установяване на административно нарушение против обвиняемия, който го подписал без възражения. При служебно извършена справка се установило, че А. няма нито една регистрирана категория и отпечатано свидетелство за управление, а така също и че по отношение на него има влязло в законна сила на 11.05.2012 г. наказателно постановление за същото деяние – управление на МПС, без съответно свидетелство.  

По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне в РС – Левски на предложение за освобождаване на А.А. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за престъпно деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Описаната по – горе фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства. Видно от акт за установяване на административно нарушение №434/15.07.2012 г. е, че на обвиняемия е съставен такъв за това, че на инкриминираната дата, час и място, управлявал посоченият лек автомобил, без свидетелство за управление на МПС - неправоспособен, с което виновно е нарушил чл.150 от ЗДвП.

Видно от приложеното по делото наказателно постановление №153/15.03.2012 г. на Началник РУПЛевски, влязло в законна сила на 11.05.2012 г. е, че на А.А. е наложено административно наказание глоба, за това, че е управлявал МПС, без да притежава свидетелство за управление на МПС - неправоспособен.

Видно от приложената по делото справка от Сектор КАТ при ОД на МВР - гр.Плевен е, че обвиняемият няма нито една регистрирана категория, няма отпечатано свидетелство.

 От приложените по делото писмени доказателство безспорно се установява, че А., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 11.05.2012 г., за това, че е управлявал, като неправоспособен, в едногодишен срок от влизането му в законна сила на 15.07.2012 г., е извършил същото деяние, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан /видно от справката му за съдимост/ и не е освобождаван от наказателна отговорност, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид  причините за извършване на деянието, сочещи на сравнително ниска степен на обществена опасност на деянието и дееца, доброто процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, тежкото семейно и имотно състония /А. е безработен, без постоянни доходи, живее на семейни начала и полага грижи за детето си/, както и изразеното съжаление за извършеното. Предвид изложеното, наказанието му следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно административно наказание глоба в полза на държавата към минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК - глоба в размер на хиляда лева.

Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА А.А. ***, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 15.07.2012 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Христо Ботев”, без съответно свидетелство за управление на МПС, управлявал МПС – лек автомобил „БМВ *” с рег. № *, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №153/15.03.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 11.05.2012 г., за същото деяние.

На основание чл.78а от НК ОСВОБОЖДАВА А.А. ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

На основание чл.78а от НК НАЛАГА НА А.А. административно наказание глоба в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                          

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: